Συναισθηματική υπερφαγία … και στους άντρες ;;;

Binge Eating Disorder (BED) : Δεν είναι μύθος, αλλά … πραγματικότητα !

Η Binge Eating Disorder (BED) ή ααλλιώς Ευκαιριακή Άμετρη Διατροφική Διαταραχή δεν είναι απλώς μύθος … αλλά μια τραγική πραγματικότητα που συναντάμε όλο και πιο συχνά σε καθημερινή βάση ! Όλοι έχουμε στον περίγυρό μας (γνωστούς, συναδέλφους, φίλους ή οικογένεια) κάποιον που πάσχει από μια τέτοια διατροφική διαταραχή.binge-man-adinatisma-greece

Αν και όλοι θεωρούμε πως η συναισθηματική επεισοδιακή υπερφαγία είναι κάτι που αφορά μόνο τις γυναίκες (ίσως λόγω της εύθραυστης συναισθηματικής τους ισορτροπίας), ωστόσο οι έρευνες έρχονται να μαςς διαψεύσουν ! Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η συναισθηματική ψυχαναγκαστική υπερφαγία δεν αποτελεί μόνο γυναικεία πραγματικότητα, αλλά και ανδρική !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Περίπου το 40 % των ατόμων που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία είναι άνδρες , ενώ το υπόλοιπο 60 % είναι γυναίκες !

Γυναίκες & άντρες στη μάχη κατά των κιλών !

Όλοι πιστεύουμε πως μόνο οι γυναίκες αγωνιούν για το βάρος τους … πως μόνο οι γυναίκες μετρούν τις θερμίδες των γευμάτων τους με άγχος και αγωνία μήπως ξεπεράσουν το όριο … πως μόνο οι γυναίκες παλεύουν με την επιθυμία τους για φαγητό καθημερινά ! Δεν είναι αλήθεια !

Το φαινόμενο αυτό των διατροφικών διαταραχών εμφανίζει τεράστια και ανησυχητική έξραση τα τελευταία χρόνια … γεγονός καθόλου τυχαίο, όπως μας μαρτυρούν ειδικοί ψυχολόγοι και θεραπευτές. Το τεράστιο άγχος στην καθημερινότητα επιβαρύνει τον κόσμο, ο οποίος αποζητά ικανοποίηση και παρηγοριά τελικά στο φαγητό !

Γυναίκες, άνδρες, αλλά ακόμαα και μικρά παιδιά, πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και είτε δεν το γνωρίζουν, είτε λόγω ταμπού αποφεύγουν να αναφερθούν σε αυτό και να αναζητήσουν μια σωστή και αποτελεσματική λύση !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ειδικοί θεραπευτές – ψυχολόγοι μπορούν να αναγνωρίσουν ανάλογα προβλήματα και να “δουλέψουν” επάνω σε αυτά ώστε να βρουν μαζί με τον ασθενή μια λύση στο πρόβλημα !

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στατιστικών ερευνών, που μας φανερώνουν πως μόνο 1 στους 10 περίπου άνδρες με διατροφική διαταραχή αναζητά περίθαλψη και βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχολόγο !

Ενδείξεις & συμπτώματα της συναισθηματικής επεισοδιακής υπερφαγίας

  • τακτική κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα
  • αίσθημα ενοχής και τύψεων μετά το επεισόδιο υπερφαγίας
  • κατανάλωση φαγητού στα κρυφά
  • γρήγορο μάσημα και κατανάλωση της τροφής
  • κατανάλωση φαγητού ακόμα και αφού νιώσει πληρότητα
  • ακανόνιστα γεύματα μέσα στην ημέρα (όλες τις ώρες και όχι σε προκαθορισμένα γεύματα)
  • ανακάτωση και αίσθημα αηδίας μετά το επεισόδιο υπερφαγίας
  • ταυτόχρονη και “μανιασμένη” κατανάλωση γλυκών και αλμυρών τροφών

ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα άτομα με τα παραπάνω διατροφικά συμπτώματα καλό θα ήταν να επισκεφθούν έναν ειδικό γιατρό (ψυχολόγο) γιατί πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή (άλλοι ελαφρύτερη και άλλη πιο σοβαρή ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και τον βαθμό στον οποίο τα παρουσιάζουν) !

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα ήθελαν να διατηρούν τον έλεγχο του σώματός τους και του εαυτού τους, αλλά τα συναισθήματά τους, οι φόβοι, τα άγχη και οι ανησυχίες τους, πολλές φορές, υπερνικούν την όποια επιθυμία τους για έλεγχο του εαυτού τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των διατροφικών διαταραχών που μαστίζει όλο τον προηγμένο δυτικό κόσμο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Δεν είναι ντροπή σε καμία περίπτωση η συμβουλή ενός ειδικού … όταν μάλιστα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική και μόνιμη λύση του προβλήματος που μας ταλαιπωρεί !

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.