ΤΡΟΦΙΜΑ : Πώς τα αποθηκεύω & πώς διακρίνω πότε είναι για πέταμα ;;;

Η σωστή φύλαξη και συντήρηση των τροφίμων, τα κάνει να διατηρούνται περισσότερο και να μη χαλάνε. Μερικά από αυτά χρειάζονται όμως θερμοκρασία δωματίου για να σιατηρηθούν σωστά, και άλλα πάλι πρέπει οποσδήποτε να μπουν στην ψύξη ! Ποια όμως χρειάζονται πραγματικά ψυγείο … και ποια όχι ;;; Το γνωρίζεις ;store-food-adinatisma-greece

Τα τρόφιμα που ΔΕΝ αγαπούν … το ψυγείο !

Νο 1 τρόφιμο : τα ξερά κρεμμύδια

Τα ξερά κρεμμύδια δεν αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί σαπίζουν εύκολα. Χρειάζονται μια χαρτοσακούλα (όχι πλαστική σακούλα που δεν αερίζεται !!!) ή ένα καλάθι και φυλάσσονται σε σκιερό μέρος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αντίστοιχη αποθήκευση με το κρεμμύδι έχει και το σκόρδο !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Καλό είναι τα κρεμμύδια να μην τα φυλάτε μαζί με τις πατάτες γιατί θα σαπίσουν αρκετά πιο γρήγορα !

Νο 2 τρόφιμο : οι πατάτες

Οι πατάτες είναι άλλο ένα τρόφιμο που συντηρείται καλύτερα εκτός ψυγείου … σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το μέρος που θα αποθηκεύσουε τις πατάτες πρέπει να είναι σκοτεινό και χωρίς υγρασία, και όπως και με τα κρεμμύδια, θα πρέπει να είναι είτε σε χαρτοσακούλα είτε σε καλάθι για να μπορούν να αερίζονται !

Νο 3 τρόφιμο : οι ντομάτες

Οι ντομάτες είναι από τα λαχανικά που δεν θέλουν ψυγείο. Όταν μπουν στην ψύξη αρχίζει και αλλοιώνεται τόσο η σύστασή τους όσο και η γεύση τους !

Νο 4 τρόφιμο : το ψωμί

Το ψωμί είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ιδανικά διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε όμως να συντηρήσετε ψωμί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορείτε να το αποθηκεύσετε ΟΧΙ στην ψύξη … αλλά στην κατάψυξη !

Νο 5 τρόφιμο : οι μπανάνες

Οι μπανάνες καλό είναι να μην μπαίνουν στο ψυγείο. Όταν όμως είναι πλέον αρκετά ώριμες, μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο για να τις διατηρήσετε 1 – 2 μέρες παραπάνω και να μη χαλάσουν !

Πώς ξέρω πότε ένα τρόφιμο είναι … για πέταμα ;;;

Κάθε τρόφιμο έχει τη δική του διάρκεια ζωής … και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουμε για να μπορούμε να τα καταναλώνουμε εγκαίρως, να μην κάνουμε σπατάλες … και φυσικά να μην τα πετάμε !

Νο 1 τρόφιμο : τα αυγά

Τα αυγά είναι από τα πιο “επικίνδυνα” τρόφιμα (αφού αν χαλάσει μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, αλλά ευτυχώς προειδοποιεί με μια πολύ δυσάρεστη μυρωδιά. Συνήθως, τα αυγά, δεν διατηρούνται παραπάνω από 1 μήνα μέσα στο ψυγείο !

Νο 2 τρόφιμο : τα αλλαντικά

Τα αλλαντικά είναι ένα ακόμα επικίνδυνο τρόφιμο, αφού όταν χαλάσουν αλλοιώνεται η σύστασή τους. Όπως και τα αυγά όμως, ετσι και τα αλλαντικά, προειδοποιούν όταν χαλάσουν με μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Τα αλλαντικά (τα μη συσκευασμένα) μπορούν να διατηρηθούν το πολύ 1 εβδομάδα στην ψύξη. Εάν τα βάλετε στην κατάψυξη μπορούν να συντηρηθούν για περίπου 1 με 2 μήνες.

Νο 3 τρόφιμο : τα γαλακτοκομικά

Τα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, gouda, emental, κεφαλοτύρι) φαίνονται ότι χάλασαν όταν σκληρύνουν αρκετά. Αντίστοιχα, τα λευκά τυριά (φέτα, μανούρι, ανθότυρο) μας μαρτυρούν ότι έχουν χαλάσει όταν αρχίσουν να πιάνουν μια κίτρινη γλίτσα στην εξωτερική τους πλευρά.

Το γάλα (Νο 1 αιτία δηλητηριάσεων) θέλει μεγάλη προσοχή ! Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να υπερβαίνουμε την αναγραφόμενη στην συσκευασία ημερομηνία λήξης του προϊόντος ! Τέλος, το γιαούρτι (όχι το συσκευασμένο), μπορεί να διατηρηθεί περίπου 1 με 2 εβδομάδες στην ψύξη … αλλά και 1 με 2 μήνες στην κατάψυξη !!!

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.