Συμπληρώματα διατροφής : Τι συνδυασμούς πρέπει να αποφεύγω ;;;

Τα διατροφικά συμπληρώματα … “συμπληρώνουν” την υγεία !

Πρόκειται για έναν καινούριο και ιδιαίτερα επικερδή κόσμο που εμφανίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες και από τότε κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος. Το εμπόριο των συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια νέα πραγματικότητα, μια νεοφερμένη διατροφική συνήθεια που εισβάλλει σε κάθε σπίτι !supplements-adinatisma-greece

ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα συμπληρώματα διατροφής, δεν έχουν σε καμία περίπτωση σκοπό να αντικαταστήσουν τα γεύματα, παρά μόνο να τα συμπληρώσουν !

Τα συναντάμε είτε σε μορφή αναβράζουσας ταμπλέτας, είτε σε μορφή χαπιού, είτε σε μορφή κάψουλας, είτε τέλος σε υγρή μορφή, και περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που υπό κανονικές συνθήκες λαμβάνονται μέσω της διατροφής μας.

Πολλές φορές ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει την απαραίτητη ποσότητα κάποιων συγκεκριμένων πολύτιμων συστατικών, και τότε απαιτείται η χρήση των συμπληρωμάτων !

Επίσης όταν η διατροφή του ατόμου δεν καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει τις βιταμίνες και τα πολύτιμα συστατικά που έχει ανάγκη, τότε και πάλι τα συμπληρώματα δίνουν την λύση.

(!!!) : Σκοπός των συμπληρωμάτων διατροφής είναι η διατήρηση της υγείας και η ενδυνάμωση του οργανισμού προς αποφυγή διαφόρων ασθενειών !

Τα συμπληρώματα … στην καθημερινότητα του ανθρώπου !

Τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα είναι σίγουρα οι γνωστές σε όλους μας “πολυβιταμίνες” ! Η ζήτηση που έχουν τα συγκεκριμένα παρασκευάσματα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι συνδυάζουν μεγάλη γκάμα πολύτιμων βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων σε ένα και μόνο χάπι !

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά συμπληρώματα που προσφέρουν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, για άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη συγκεκριμένα σε αυτά.

Τέλος, υπάρχει και η εξίσου πολύ δημοφιλής κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής (εξίσου με εκείνη των πολυβιταμινών), η κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής που στοχεύουν στην απώλεια σωματικού βάρους και στο ταχύτερο κάψιμο λίπους !

Πότε από ωφέλιμα γίνονται επικίνδυνα για την υγεία ;

Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ασφαλής όταν ακολουθεί πιστά τους κανόνες ενδεδειγμένης χρήσης που αναγράφονται επάνω στην κάθε συσκευασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όταν η λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής γίνει χωρίς την συγκατάθεση αρμόδιου γιατρού από ευπαθείς ομάδες ατόμων (όπως τα παιδιά και οι έγκυες) ή όταν γίνει από άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του ατόμου !

Με τι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να συνδυάζω τα συμπληρώματα διατροφής ;

Τα συμπληρώματα διατροφής, μερικές φορές, όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με φαρμακα, με άλλα συμπληρώματα διατροφής ή ακόμα και με ορισμένα τρόφιμα, μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικές έως και αρκετά σοβαρές παρενέργειες.

Μερικά από τα πράγματα που δεν πρέπει να συνδυάζουμε είναι τα ακόλουθα :

Νο 1 : Ασβέστιο μαζί με φάρμακα για την οστεοπόρωση

Νο 2 : Echinacea μαζί με steroid prednisone (φάρμακο για καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος)

Νο 3 : Βιταμίνη D μαζί με διουρητικά φάρμακα

Νο 4 : Μελατονίνη μαζί με κατασταλτικά φάρμακα

ΠΡΟΣΟΧΗ : Απαιτείται η έγκριση του προσωπικού σας ιατρού για την ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής !

Uncategorized , , , , , , ,

Comments are closed.