Περισσότερη σωματική άσκηση … λιγότερο στρες !!!

Διώξε το άγχος & κέρδισε πίσω την ηρεμία σου !

Το άγχος είναι αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων, εάν ερωτηθούν, θα δηλώσουν πως πιέζονται στην καθημερινότητά τους, πως βιώνουν καθημερινά ένταση και άγχος, και πως δυσκολεύονται να βρουν λίγες στιγμές χαλάρωσης και απομακρυνσης από τα προβλήματα και τις στενάχωρες σκέψεις !antistress-workout-adinatisma-greece

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε, πως οι περισσότεροι εξ’αυτών, βιώνουν το άγχος τους και σωματικά εκτός από ψυχολογικά ! Συγκεκριμένα, αναφέρουν σωματικά συμπτώματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ταυτίζονται με το στρες και προέρχονται από αυτό !

Επειδή όμως το άγχος είναι απίθανο να εξαφανιστεί από τη ζωή μας, το ιδανικό είναι η εκπαίδευση του κάθε ατόμου ώστε να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος στην καθημερινότητά του. Ο τρόπος διαχείρισης του άγχους μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, και εντοπίζεται σε συνάρτηση πάντα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, τα ενδιαφέροντά του και τον στόχο που θέλει να κατακτήσει !

Σωματική άσκηση : Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του στρες

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ελβετίας, φανέρωσαν πως τα άτομα που ασκούνται συστηματικά, τείνουν να διαχειρίζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητάς τους, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τον εργασιακό χώρο (όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες), είτε με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στο πείραμα έλαβαν μέρος 200 άτομα, άνδρες (51 %) και γυναίκες (49 %), με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη. Τα άτομα αυτά ήταν εργαζόμενα και βίωναν σε καθημερινή βάση έντονες και αγχωτικεές καταστάσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Τα άτομα που δεν ασκούνταν τακτικά σε εβδομαδιαία βάση ή δεν ασκούνταν καθόλου, και δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση, αποδείχτηκε πως εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL) και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, τα άτομα που ασκούνταν με συνέπεια και πρόσεχαν την φυσική τους κατάσταση, ακόμα και όταν ήταν υπό το καθεστώς έντονου στρες, εμφάνιζαν αξιοσημείωτα χαμηλότερα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και φυσικά εκδήλωναν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αερόβια έντονη άσκηση ή μήπως … χαλαρή άσκηση ;;;

Οποιαδήποτε άσκηση και αν επιλέξετε, είτε έντονη, δυναμική αερόβια άσκηση (όπως τα σπορ, η zumba, το τρέξιμο ή η ποδηλασία), είτε ακόμα μια πιο ήπια άσκηση (όπως το jogging, το περπάτημα ή η yoga), μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σου και στην ψυχική αλλά και σωματική σου υγεία.

Κάθε άσκηση, ανεξαρτήτως έντασης, μπορεί να λειτουργήσει ως άριστο αγχολυτικό. Εντοπίστε τη δική σας αγαπημένη μορφή άσκησης και εντάξτε τη στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Ακόμα και λίγα μόνο λεπτά περπάτημα κάθε ημέρα μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αρχή να ξεκινήσετε. Μετά … θα επιδιώκετε από μόνοι σας όλο και περισσότερη ώρα αφού θα νιώθετε πολύ πιο ήρεμοι και χωρίς άγχος … (εκτός από το ότι θα βελτιώσετε και τα κιλάκια και τις αναλογίες σας) !

Τι πρέπει να γνωρίζω ;

  • η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση
  • η άσκηση χαρίζει αυτοπεποίθηση
  • η άσκηση βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση
  • η άσκηση είναι μια μορφή διαλογισμού με έντονη ενέργεια
  • η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών από τον οργανισμό
  • η άσκηση διώχνει τις κακές σκέψεις
  • η άσκηση νικά την κατάθλιψη
  • η άσκηση είναι η πιο αποδοτική μέθοδος κατά του στρες
Γενικά Άρθρα , , , , , , , , , ,

Comments are closed.