ΣΟΥΒΛΑΚΙ : Πώς να το φας για να μη σπάσεις τη δίαιτα ;

Το σουβλάκι, αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων αλλά και όλων των τουριστών, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό γεύμα, πλήρες και με θρεπτική αξία, ή να καταλήξει διατροφική “βόμβα” θερμίδων που θα σας οδηγήσει σε κατακόρυφη και ραγδαία αύξηση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους και φυσικά της όψης “φλοιού πορτοκαλιού” στα επίμαχα μέρη !souvlaki-adinatisma-greece

Πώς ένα υγιεινό φαγητό μπορεί να μεταταραπεί σε “junk food” ;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά υλικά του για να κατανοήσουμε τι τρώμε και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την γραμμή μας !

Νο 1 : η πίτα

Νο 2 : το κρέας

Νο 3 : οι τηγανητές πατάτες

Νο 4 : η σαλάτα

Νο 5 : η σως

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ένα μόνο σουβλάκι “τυλιχτό” με πίτα, μπορεί να κυμανθεί από 350 έως 1100 θερμίδες περίπου !

ΣΟΥΒΛΑΚΙ : Τα λάθη που ανεβάζουν τη θερμιδική αξία του !

Νο 1 : η πίτα

Η πίτα παίζει καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα αλλά και στην θερμιδική αξία που θα πάρει τελικά το γεύμα μας … και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ! Συνήθως, πριν από το ψήσιμο, η πίτα “εμβαπτίζεται” σε διάφορα λάδια, τα οποία εκτινάσσουν τη θερμιδική της αξία από 170 θερμίδες περίπου σε περίπου 270 θερμίδες (ανεβάζοντας την θερμιδική της αξία δηλαδή κατά 100 ολόκληρες θερμίδες … εντελώς ανούσια !).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το συγκεκριμένο μάλιστα λάδι στο οποίο εμβαπτίζεται η πίτα (το οποίο συνήθως είναι κάποιο σπορέλαιο και όχι ελαιόλαδο), είναι άκρως ανθυγιεινό και ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ζητάμε η πίτα στο σουβλάκι μας να είναι “αλάδωτη” !

Νο 2 : το κρέας

Το κρέας διαφέρει θερμιδικά ανάλογα με το είδος του. Μέσα στο σουβλάκι μπορείτε να επιλεξετε να τοποθετήσετε, κρέας, μπιφτέκι ή λουκάνικο, κρέας σε καλαμάκι ή κρέας σε γύρο, χοιρινό ή κοτόπουλο. Οι επιλογές είναι πολλές και πολύπλοκες … οπότε ας τις απλουστεύσουμε λιγάκι …

ΕΙΔΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ
Καλαμάκι κοτόπουλο 75 θερμίδες
Καλαμάκι χοιρινό 120 θερμίδες
Γύρος κοτόπουλο 210 θερμίδες
Γύρος χοιρινό 280 θερμίδες
Μπιφτέκι 290 θερμίδες
Λουκάνικο 390 θερμίδες

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Επιλέγουμε καλαμάκι κοτόπουλο που είναι πολύ πιο υγιεινό και πολύ πιο χαμηλό σε θερμίδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα επεξεργασμένα κρέατα οφείλονται για μεγάλο αριθμό παθήσεων και όπως έχει αποδειχθεί και για ορισμένες μορφές καρκίνου !

Νο 3 : οι τηγανητές πατάτες

Ιδανικά, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τελείως τις τηγανητές πατάτες αλλά τότε σίγουρα το σουβλάκι μας θα έχανε την “νοστιμάδα” του ! Άλλωστε τι θα ήταν αντίστοιχα και η πίτσα χωρίς το λιωμένο τυράκι επάνω ;;;

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Αυτό που θα μπορούσαμε να προσέξουμε (μόνο βέβαια στην περίπτωση που φτιάχνουμε το δικό μας σουβλάκι στο σπίτι), είναι να τις τηγανίζουμε σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και να τις αφήνουμε για λίγο να στραγγίζουν μετά το τηγάνισμα σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλλουν τα πολλά λάδια που έχουν απορροφήσει !

Νο 4 : η σαλάτα

Σε λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε λαχανικό της αρεσκείας μας, εντελώς άφοβα. Ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι, καρότο ή πιπεριά, ανάλογα με τα γούστα, μπορούν να παίξουν το ρόλο της σαλάτας σε αυτό το “συνδυαστικό γεύμα” που ονομάζεται “ΣΟΥΒΛΑΚΙ” !

ΣΥMΒΟΥΛΗ : Όσο περισσότερα λαχανικά προσθέσουμε στο σουβλάκι μας τόσο λιγότερα ανθυγιεινά υλικά θα χωρέσουν μέσα, άρα και τόσο χαμηλότερη τελική θερμιδική αξία θα πάρει το γεύμα μας !

Νο 5 : η σως

Η σως είναι μια ακόμα παγίδα που μεταβάλλει ραγδαία τη θερμιδική αξία του γεύματός μας. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ σως γιαουρτιού ή τζατζικιού, ή σως μαγιονέζας. Ιδανικά επιλέγουμε μια σως γιαουρτιού ή ένα τζατζίκι με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (επίσης επιλογή που διαθέτουμε μόνο αν φτιάξουμε το σουβλάκι μας μόνοι μας στο σπίτι !), και αποφεύγουμε φυσικά τη σως μαγιονέζας που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στο γεύμα αυτό !

Uncategorized , ,

Comments are closed.