Λιπαρά τυριά για … καλύτερη υγεία ;

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο τυρί ;

Τα λιπαρά τυριά είναι σημείο “ταμπού” για κάθε άνθρωπο που προσέχει τη διατροφή και την υγεία του ! Η κατανάλωση των λιπαρών τυριών γίνεται με μέτρο και με υπερβολική προσοχή (αφού η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου) !!! Πόσες φορές δεν έχεις αισθανθεί να αγανακτείς με αυτή την καταπίεση και δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις επιδρομή στο ψυγείο και να φας τα κίτρινα τυριά που τόσο λαχταράς ή το λατρεμένο σου ροκφόρ που είναι στη “μαύρη λίστα” ;tyri-adinatisma-greece

Μια νέα έρευνα επιστημόνων όμως, έχεται να δικαιώσει όλους τους λάτρεις του τυριού ! Σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε τυρί (και μάλιστα όχι άπαχο αλλά λιπαρό τυρί), μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας !

Και με την χοληστερίνη όμως τι γίνεται ; Κάθε άνθρωπος, μετά από κάποια ηλικία, πρέπει να αποφεύγει τα πολλά λιπαρά και να ελέγχει τακτυικά την χοληστερίνη του (αυτά τουλάχιστον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα).

Μήπως η νέα αυτή μελέτη αναιρεί όλα όσα γνωρίζαμε ;

Τι (πραγματικά) συμβαίνει με το λιπαρά του τυριού ;

Τι μας έδειξε η νέα αυτή μελέτη ;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και οδήγησε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση τυριού, μπορει να ευνοήσει τη υγεία και πιο συγκεκριμένα να βοηθήσει στον έλεγχο ή ακόμα και την αύξηση των επιπέδων της λεγόμενης “καλής χοληστερίνης” (HDL).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης σχετίζονται άμεσα με την υγεία του οργανισμού, αφού αποτρέπουν καρδιαγγειακά ή άλλα μεταβολικά νοσήματα !

Το πείραμα του … τυριού !

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έβαλαν 139 ενήλικα άτομα να πάρουν μέρος σε ένα πείραμα διάρκειας 12 εβδομάδων. Κατά το διάστημα αυτό, τα άτομα που έλαβαν μέρος, χωρίστηκαν σε 3 διαφορετικές ομάδες.

  • Η 1η ομαδα έτρωγε 80 γραμμάρια τυρί πλούσια σε λιπαρά κάθε ημέρα.
  • Η 2η ομάδα έτρωγε 80 γραμμάρια τυρί χαμηλό σε λιπαρά κάθε ημέρα.
  • Και η 3η ομάδα δεν έτρωγε καθόλου τυρί αλλά έτρωγε ψωμί με μαρμελάδα αντ’αυτού.

Σκοπός των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν την επίδραση της καθημερινής καταναλωσης τυριού στον οργανισμό του ανθρώπου και στην υγεία του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματα της έρευνας, οι ερευνητές αναφέρουν σε αναφορά που καταχωρήθηκε και στο American Journal of Clinical Nutrition ότι η κατανάλωση τυριού δεν επηρέασε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης σε καμία από τις 3 ομάδες των μετεχόντων … ούτε σε αυτούς που κατανάλωναν χαμηλό σε λιπαρά τυρί, ούτε σε αυτούς που κατανάλωναν πλούσιο σε λιπαρά τυρί, αλλά ούτε και σε αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου τυρί !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το αξιοσημείωτο που παρατήρησαν οι ειδικοί, δε ήταν σε σχέση με τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, αλλά με τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης της ομάδας των ατόμων που κατανάλωναν τυρί πλούσιο σε λιπαρά. Σε αντίθεση με τα προγνωστικά, η ομάδα αυτή, παρουσίασε αύξηση στα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και βελτίωση της υγείας των μετεχόντων της.

Πώς το τυρί επιδρά στη υγεία του ανθρώπου ;

Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σε ωφέλιμη βιταμίνη D, αλλά και σε πολλά ακόμα απαραίτητα για υτον οργανισμό βιοενεργά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με επίσημες επιστημονικές μελέτες, μια διατροφή πλούσια σε όλα αυτά τα ωφέλιμα συστατικά (δηλαδή μια διατροφή που δε σου στερεί το κανονικό σε λιπαρά τυρί), μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη υγείια του ατόμου, αλλά και στην καλύτερη και ευκολότερη διαχείριση του σωματικού του βάρους και κατά συνέπεια στην καλύτερη απώλεια κιλών !

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΥΡΙΟΥ (ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ) ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ !

Γενικά Άρθρα , , , , ,

Comments are closed.