Τι ρόλο παίζει το κρεβάτι μου στην ποιότητα της ζωής μου ;;;

Κρεβάτι & ύπνος … άμεσα συνδεδεμένα

Το κρεβάτι είναι ένας χώρος στον οποίο κοιμόμαστε για να ξεκουράσουμε τον οργανισμό μας (σώμα και πνεύμα), να πάρουμε δυνάμεις, να ανανεωθούμε, και με δύναμη και θέληση να ξεκινήσουμε μια ακόμα καινούρια ημέρα υποχρεώσεων.bed-adinatisma-greece

Ωστόσο, οι επιλογές μας για το κρεβάτι μας, φαίνεται (σύμφωνα με ειδικούς) να επηρεάζουν (και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό) την ποιότητα του ύπνου μας, το πόσο ξεκουραζόμαστε … και κατ’επέκταση και την ποιότητα της ζωής μας !

Σωστές & λάθος επιλογές που έχουν … αντίκτυπο !

Νο 1 επιλογή : Κρεβάτι καθαρό & τακτοποιημένο

Ένα κρεβάτι καθαρό, τακτοποιημένο, στρωμένο στην πένα και μοσχομυριστό (ένα κρεβάτι δηλαδή όπως αυτά των 5 άστερων ξενοδοχείων), είναι ο Νο 1 τρόπος να κερδίσουμε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο που θα ξεκουράσει απόλυτα το σώμα και το πνεύμα μας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ένα κρεβάτι είναι φορέας πολλών αόρατων “απειλών” της υγείας μας. Μικρόβια, σκόνη, ιδρώτας, νεκρά κύτταρα από το σώμα μας και σωματικά υγρά, βρίσκονται επάνω στα σεντόνια μας και μπλοκάρουν τους πόρους της επιδερμίδας μας. Οι φραγμένοι πόροι στο δέρμα, έχουν ως αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία αρχίζει να ανεβαίνει … γεγονός που τελικά αναστατώνει και διαταράσσει τον ύπνο και τη γαλήνη μας.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε τα σεντόνια μας καθαρά. Μια φορά την εβδομάδα πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια στο κρεβάτι και να βάζουμε φρεσκοπλυμένα. Ιδανικά, ένα σετ μαλακών βαμβακερών σεντονιών, θα μπορέσει να μας προσφέρει έναν πολύ ήρεμο και ποιοτικό ύπνο και φυσικά μια όμορφη και γεμάτη καλή διάθεση ημέρα !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το στρώμα του κρεβατιού, χρειάζεται επίσης μια στο τόσο καθάρισμα. Ένας βιολογικός καθαρισμός θα μπορέσει να απαλλάξει το στρώμα σας από μικρόβια, ρύπους και άλλους επικίνδυνους οργανισμούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Λίγοι το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν, αλλά ακόμα και τα μαξιλάρια (και όχι μόνο οι μαξιλαροθήκες !) χρειάζονται πού και πού καθαρισμα. Μπορούμε να πλένουμε τα μαξιλάρια στο πλυντήριο … περίπου κάθε 3 με 4 μήνες !

Νο 2 επιλογή : Κρεβάτι … μονό ή διπλό ;;;

Τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να πάρουν διπλό κρεβάτι, ώστε να το μοιράζονται με τον σύντροφό τους. Είναι όμως τελικά αυτό η σωστή επιλογή για την υγεία μας ;;;

Πολλές φορές ο ταραχώδης ύπνος του ενός εκ των δύο ( ανήσυχος ύπνος, παραμιλητό, ροχαλητό, αϋπνία, στριφογύρισμα στο κρεβάτι), μπορεί να αποβεί μοιραίος και για τον ύπνο του άλλου. Αποτέλεσμα ; Για να μην πάτε άυπνη στη δουλειά την επόμενη ημέρα εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου σας, έχετε αυτοεξοριστεί στον καναπέ του σπιτιού σας … όπου τείνει να γίνει το νέο σας κρεβάτι !

Σύμφωνα με τους ειδικούς και με βάση σχετικές έρευνες, για πολλά χρόνια υπήρχε στην αντίληψη του κόσμου πως ένα ευτυχισμένο ζευγάρι δεν νοείται να κοιμάται σε ξεχωριστά κρεβάτια. Σήμερα πλέον, αυτός ο μύθος καταρρίπτεται, και με επιστημονικά επιχειρήματα μας εξηγείται γιατί τελικά … πρέπει να κοιμόμαστε χωριστά !

Οι ειδικοί λοιπόν εξηγούν, πως ο άνθρωπος, δεν είχε ουδέποτε στις προδιαγραφές του τον από κοινού ύπνου με κάποιον άλλο άνθρωπο. Εν ολίγοις, είναι “προγραμματισμένος” να κοιμάται μόνος του. Η μόδα του διπλού κρεβατιού ήρθε στην προηγμένη κοινωνία μας ως λύση εξοικονόμησης χώρου στα πλέον ολοένα και μικρότερα σπίτια και στη συνέχεια διαμερίσματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σχετική έρευνα αποκαλύπτει πως ζευγάρια που κοιμούνται μαζί σε διπλό κρεβάτι, αλληλοεπηρεάζονται, με αποτέλεσμα ο ένας να χαλάει τον ύπνο του άλλου κατά ένα ποσοστό περίπου 50 % !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αποτέλεσμα ενός κακού ύπνου μπορεί να είναι :

 • χαμηλή απόδοτικότητα στην εργασία
 • κακή διάθεση
 • κατάθλιψη
 • αδυναμία συγκέντρωσης
 • ατυχήματα στην οδήγηση
 • απροσεξία
 • διαζύγιο
 • τσακωμοί
 • νεύρα
 • παχυσαρκία
 • διαταραχές της όρεξης
 • εγκεφαλικές διαταραχές
 • πνευμονικές διαταραχές
 • καρδιακές παθήσεις
Uncategorized ,

Comments are closed.