Το κλάμα βγήκε τελικά όντως από … τον παράδεισο !

Ποιος είναι ο λόγος που κλαίμε ;

Το κλάμα δεν υποδηλώνει πάντοτε λύπη και στεναχώρια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκφράζει και χαρά ή ενθουσιασμό. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση ενός οργανισμού που ήρθε αντιμέτωπος με έντονα, απρόσμενα και δυνατά συναισθήματα.woman-crying-adinatisma-greece

Σύμφωνα με έναν ειδικό, τον Sideroff (βοηθό κλινικού καθηγητή David Geffen της ψυχιατρικής στο UCLA), το κλάμα και τα δάκρυα είναι μια απελευθέρωση του οργανισμού από την συσσωρευμένη ενέργεια και την ψυχολογική πίεση που προκαλούν τα συναισθήματα αυτά.

Αδύναμοι αυτοί που κλαίνε εύκολα … ή μήπως όχι ;;;

Η σύγχρονη κοινωνία έχει πλέον επίσημα επιβάλλει τον νόμο του “δυνατού”. Όποιος κατέχει δύναμη (δηλαδή όποιος κατέχει εμφάνιση στα πρότυπα που προστάζει η εποχή, οικονομική δύναμη, επιτυχημένη επαγγελματική προρεία και “ανθεκτικό” χαρακτήρα), αυτός θα επιβιώσει !

Το κλάμα είναι στην εποχή αυτή, λοιπόν, σημάδι αδυναμίας που “τιμωρείται” με κοινωνικό αποκλεισμό του ατόμου από την “λίστα των επιτυχημένων”.

Το κλάμα όμως δεν είναι έκφραση αδυναμίας, ούτε μια απλή υπερευαισθησία. Εύκολα ο περισσότερος κόσμος χαρακτηρίζει ένα άτομο που κλαίει εύκολα ως ευσυγκίνητο, ασταθές, ρομαντικό και “αλαφροΐσκιωτο”.

Στην πραγματικότητα, το κλάμα υποδηλώνει την ύπαρξη συναισθημάτων που διατηρούν την ανθρώπινη, συμπονετική, συναισθηματική φύση ενός ατόμου μέσα σε μια κοινωνία που όλοι γίνονται ολοένα περισσότερο απρόσωποι, απαθείς και απάνθρωποι.

Αυτοί που δεν κλαίνε … δεν βλέπουν.”, λέει ο Victor Hugo στους “Άθλιους”.

(!!!) : Τα άτομα που εκφράζουν τα συναισθήματά τους δε θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως ασταθή αλλά ως υγιή ! Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα άτομα που κλαίνε παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης από τα υπόλοιπα άτομα που καταπνίγουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους.

Τι λένε οι επιστήμονες για τα άτομα που κλαίνε ;

(!!!) : Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα αυτά είναι τελικά πιο ισχυρά από τα φαινομενικά ισχυρά άτομα που επιβάλλει η κοινωνία μας (που δεν εξωτερικεύουν τον συναισθηματικό τους κόσμο) !

Τι κάνει όμως ισχυρότερα τα άτομα που κλαίνε ;

Νο 1 : Έχουν συναισθηματική υγεία

Το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου είναι υγιές και είναι λυτρωτικό. Η χρόνια καταπίεση των συναισθημάτων είναι που οδηγεί ολοένα και περισσότερο κόσμοστο ιατρείο κάποιου ψυχοθεραπευτή.

Νο 2 : Είναι πιο υγιή στη ζωή τους.

Η καταπίεση των συναισθημάτων προκαλεί επιπρόσθετο άγχος στον οργανισμό, που μπορεί να ξεσπάσει άλλοτε με τη μορφή καρδιακού επεισοδίου, άλλοτε με τη μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλοτε με τη μορφή αυτοάνοσων νοσημάτων ή στομαχικών παθήσεων.

Νο 3 : Διακατέχονται από ένα αίσθημα “γενναιότητας”.

Ένα άτομο που δε φοβάται να προβάλλει τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι (και όχι ωραιοποιημένο ή αποκρύπτοντας στοιχεία του) είναι σίγουρα πολύ πιο γενναίο από ένα άτομο που φοβάται να παραδεχτεί τα ίδια του τα συναισθήματα … που φοβάται δηλαδή τον ίδιο του τον εαυτό, την ίδια του την ύπαρξη !

Νο 4 : Δημιουργούν αληθινές σχέσεις.

Τα άτομα που εκφράζουν τα ραγματικά τους συναισθήματα δημιουργούν και πιο υγιείς, πιο ανθρώπινες και πιο αληθινές σχέσεις … που έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αντέξουν στον χρόνο.

Νο 5 : Γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του χαρακτήρα τους.

Τα άτομα αυτά έχουν βαθύτερη επίγνωση του εαυτού τους αλλά και των δυνατοτήτων τους. Ξέρουν τις ικανότητές τους αλλά ξέρουν και τα “τρωτά” τους σημεία.

Νο 6 : Είναι πιο χαρούμενα άτομα.

Τα άτομα που κλαίνε, που αγκαλιάζουν τα “αρνητικά” τους συναισθήματα όταν αυτά τους διακατέχουν, αγαπούν περισσότερο την χαρά. Είναι βαθύτατα συνειδητοποιημένα άτομα που όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα αφήσουν το συναίσθημα της λύπης να το διαδεχθεί το δυνατό και συναρπαστικό συναίσθημα της χαράς.

Uncategorized , , ,

Comments are closed.