Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά … το στόμα σας !!!

Μια συνήθεια … επιβλαβής !

Το κάπνισμα είναι εθισμός ! Πρόκειται για την πρακτική εκείνη κατά την οποία το άτομο εισπνέει καπνό που προέρχεται από την καύση φύλλων καπνού. Το κάπνισμα πρωτοξεκίνησε στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και περίπου το 1556 επεκτάθηκε και στην Ευρώπη και την Ασία, για να φτάσουμε στις μέρες μας (που πλέον, μετά το 1950, είναι γνωστές οι βλαβερές του συνέπειες) και να παραμένει λατρεμένη συνήθεια εκατομμυρίων ατόμων.kapnisma-adinatisma-greece

Πια, είναι γνωστό πως το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότητες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου … ακόμα και θάνατο ! Όλες οι συσκευασίες τσιγάρων, πούρων ή καπνού αναγράφουν επάνω τους τις μακάβριες επιπτώσεις του καπνίσματος … και όμως υπάρχουν ακόμα φανατικοί πιστοί της εθιστικής αυτής συνήθειας, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη “συντροφιά” τους αυτή (όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι ίδιοι) !

Κάπνισμα & στοματική κοιλότητα …

Το κάπνισμα, εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη καρκίνου (όπως για παράδειγμα καρκίνο του πνεύμονα ή καρκίνο της στοματικής κοιλότητας), εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να βλάψει σοβαρά και την υγεία του στόματός σας !

Αρχικά, να αναφέρουμε το προφανές, ότι δηλαδή το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα δόντια ! Με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια ενός καπνιστή, αποκτούν ένα κιτρινο – καφέ χρώμα, που οφείλεται στην εναπόθεση διαφόρων χρωστικών ουσιών σε αυτά (από την πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα).

Φυσικά, οι επιπτώσεις του καπνίσματος, δεν περιορίζονται μόνο στον επιχρωματισμό των δοντιών, αλλά συνοδεύονται και από :

  • δυσάρεστη αναπνοή
  • ουλίτιδα
  • περιοδοντίτιδα
  • στοματίτιδα
  • απώλεια των δοντιών
  • δυσκολία επούλωσης ουλών μέσα στο στόμα
  • σταδιακή απώλεια της γεύσης

ΠΡΟΣΟΧΗ : Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως τα άτομα που καπνίζουν πολύ, εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά επιτυχίας εμφύτευσης δοντιών !

Βιταμίνη C – Κάπνισμα – Στοματική υγιεινή

3 έννοιες που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους ! Το κάπνισμα (ως γνωστόν !) μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη βιταμίνη C στον οργανισμό, και γι’αυτό το λόγο είναι επιβεβλημένη η καθημερινή λήψη βιταμίνης C από τους καπνιστές. Ένας φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκάλι ή ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, είναι απαραίτητα για να διατηρείται υγιής ο οργανισμός.

Το πώς η βιταμίνη C συνδέεται με το κάπνισμα είναι λοιπόν κατανοητό. Πώς όμως συνδέεται η βιταμίνη C με την υγεία της στοματικής κοιλότητας ;

Η βιταμίνη C παίζει πρωταρχικό ρόλο στον μεταβολισμό ! Η έλλειψη της βιταμίνης C από τον οργανισμό, οδηγεί σε μια ασθένεια γνωστή με το όνομα σκορβούτο. Το σκορβούτο, είναι μια πάθηση, που προκαλεί αιματώματα, αιμορραγία στους ιστούς, σοβαρές ζημιές στα δόντια και πρήξιμο ή μάτωμα στα ούλα !

Το κάπνισμα λοιπόν, που καταστρέφει τη βιταμίνη C, μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως αυτές που προαναφέραμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Το στόμα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας και φυσικά ενδεικτικό σημείο της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους οργανισμού μας ! Μειώστε ή (προτιμότερα) διακόψτε την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος και δώστε μια δροσερή ανάσα υγείας στον οργανισμό σας ! ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΣΑΣ !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εξίσου επιζήμια με τα κανονικά τσιγάρα !

Uncategorized , ,

Comments are closed.