Καλοκαιράκι και … μύκητες στα πόδια ;;;

Το καλοκαίρι ήρθε, η θερμοκρασία άρχισε ήδη να ανεβαίνει και (ειδικά για όλους εσάς που φοράτε κλειστά παπούτσια) οι μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά !fungus-adynatisma-greece

Οι μύκητες δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε περιβάλλον σκοτεινό, ζεστό και υγρό, και αυτός είναι και ο λόγος που προτιμούν τα πόδια. Λόγω της ζέστης και της υψηλής θερμοκρασίας, τα πόδια ιδρώνουν και οι μύκητες (που αγαπούν τον ιδρώτα) αρχίζουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Περίπου το 20 % των ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) εμφανίζουν μύκητες των ποδιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους ! Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλή μύκητα και ειδικά κατά την περίοδο των ζεστών καλοκαιρινών μηνών (αν και όχι αποκλειστικά τότε) !

Τι θα πρέπει να γνωρίζω για τους μύκητες ;;;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι πως οι μύκητες είναι μεταδοτικοί και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προσωπικά είδη υγιεινής (πετσέτα, κάλτσες, εσώρουχα) άλλων ανθρώπων ή να δανείζουμε τα δικά μας προσωπικά είδη σε άλλους.

Επίσης :

 • οι μύκητες εμφανίζονται μαζί με έντονο αίσθημα κνησμού
 • στο σημείο που έχει προσβληθεί από μύκητες παρατηρούμε φουσκάλες, σκασίματα ή κοκκινίλα στο δέρμα
 • στο σημείο που έχει εγκατασταθεί ο μύκητας παρατηρείται αλλοίωση του δέρματος και ξεφλούδισμα
 • όταν ο μύκητας εξαπλωθεί και στα νύχια, αυτά αποκτούν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα
 • ακόμα και μετά την αντιμετώπιση της μυκητίασης, οι μύκητες μπορούν να επιστρέψουν ξανά εάν οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους (υγρασία, ζέστη και σκιά)
 • για την σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της μυκητίασης συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό (δερματολόγο)

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ;;; Οι μύκητες δεν επιβιώνουν μόνο όταν είναι σε επαφή με το δέρμα ! Ακόμα και στα σεντόνια, τα ρούχα, τα χαλιά, το πάτωμα, την μοκέτα, τα χαλάκια του μπάνιου ή το μπουρνούζι (και γενικά σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την μολυσμένη περιοχή), μπορούν να επιβιώσουν για περίπου 1 ΧΡΟΝΟ !!!

Ειδικά οι πολυσύχναστοι χώροι όπως τα αποδυτήρια, οι ντουζιέρες, το πάτωμα στο ξενοδοχείο, τα δοκιμαστήρια, οι σάουνες και τα γυμναστήρια, θεωρούνται βασικές εστίες μόλυνσης !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όπως πολύ σωστά υποθέτετε, οι μύκητες, επιβιώνουν όχι μόνο στο πάτωμα και στα χαλιά, αλλά και στην άμμο ή τα βότσαλα της παραλίας, και για το λόγο αυτό απαιτείται η χρήση καθαρής πετσέτας για να διατηρούμε στεγνά τα πόδια μας (αφού η υγρασία είναι η καλύτερη φίλη των μυκήτων) !

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :

 • αποφεύγουμε τα κλειστά και ζεστά παπούτσια στην παραλία
 • χρησιμοποιούμε βαμβακερές κάλτσες (αν είναι απαραίτητο)
 • σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας
 • δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την άμμο και τα βότσαλα (χρησιμοποιούμε πετσέτα για να ξαπλώσουμε και σαγιονάρες για να περπατήσουμε)
 • αερίζουμε πολύ καλά τα παπούτσια μας κάθε μέρα για να μη μένουν με υγρασία
Uncategorized , , ,

Comments are closed.