Καφές – τσάι: Παράλληλες ιστορίες

Ο καφές και το τσάι, έχουν ένα ιστορικό παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων που κηρύχτηκαν για πρόσβαση στα προιόντα αυτά. Το τσάι ανακαλύφθηκε από τον Κινέζο Σεν Νονγκ, όταν ένα μοιραίο φύλλο έπεσε στο νερό του που έβραζε.

kafes-tsai-adinatisma-greece

Η ιστορία του καφέ άρχισε πολύ αργότερα και πιστεύεται ότι άρχισε να καλλιεργείται για πρώτη φορά στην Αραβία, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα στα 674 μ.Χ. Η ιστορία του καφέ μεταφέρεται χρονολογικά πίσω στα 1400, όταν ένας βοσκός της Υεμένης, με το όνομα Καλντί, παρατήρησε ότι ένα πρόβατο του άρχισε να γίνεται ασυνήθιστα πιο ζωηρό τρώγοντας “μούρα” από ένα άγνωστο φυτό. Περίεργος ο Καλντί μάζεψε ένα και το έβαλε στο στόμα του. Μέσα σε λίγα λεπτά ήταν υπερκινητικός όπως ένα παιδί. Ανέφερε την ανακάλυψη του διεγερτικού αυτού στους μαθητές του, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να μένουν ξύπνιοι και στην συνέχεια κάποιος παρασκεύασε ένα “τσάι” με αυτό (“τσάι” από κόκκους καφέ χωρίς τους κόκκους είναι ακόμη γνωστό στην Υεμένη και έχει ένα παρόμοιο αλλά πιο ήπιο αποτέλεσμα). Η ιστορία αναφέρει ότι κάποια μέρα κάποιος πέταξε έναν κόκκο στην φωτιά από ατύχημα και με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε ο καφές. Μόκα, ένα παλιό λιμάνι της Υεμένης, ήταν το πρώτο και για πολλά χρόνια το μόνο σημείο το οποίο έκανε εξαγωγή καφέ, και έτσι είχαμε την ονομασία ”Καφές Μόκκα”.

Επιστημονικές διαφορές μεταξύ καφέ και τσαγιού

kafes-tsai-diafores-adinatisma-greece

Τα φυτά του καφέ και του τσαγιού αποτελούν μέλη της οικογένειας των αειθαλών. Εάν αφεθούν να αναπτυχθούν φυσιολογικά, και τα δύο θα εξελιχθούν σε αρκετά μεγάλα δέντρα. Αλλά και τα δύο φυτά κλαδεύονται στο ύψος ενός θάμνου, έτσι ώστε να είναι εύκολη η συγκομιδή τους. Και τα δύο φυτά παράγουν ένα ποτό του οποίου η γεύση επηρεάζεται ήπια από τις συνθήκες καλλιέργειας, όπως είναι η κατάσταση του χώματος, η υγρασία, η περιβάλλουσα βλάστηση κλπ. Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι εμπλουτισμένα με ένα χημικό το οποίο παρέχει διέγερση, την καφείνη. Επίσης και τα δύο ποτά προέρχονται από αποξηραμένες καταστάσεις τμήματος του φυτού. Τέλος και τα δύο χρησιμοποιούν περίπου όμοιες μεθόδους παρασκευής.

Περιεκτικότητα καφείνης και επιπτώσεις

kafes-tsai-tea-adinatisma-greece

Τσάι: Το τσάι περιέχει περίπου 55 μιλι-γραμμάρια καφείνης ανά φλιτζάνι. Διάφορες ποικιλίες τσαγιού περιέχουν και διαφορετικές ποσότητες καφείνης. Το πράσινο τσάι περιέχει την μικρότερη ποσότητα καφείνης, περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας που συναντάται στο μαύρο τσάι. Η καφείνη στο τσάι λέγεται ότι αυξάνει την συγκέντρωση και ενδυναμώνει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Η επίδραση της καφείνης στο τσάι απαιτεί περισσότερο χρόνο για να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, από ότι ο καφές και για αυτό τον λόγο θεωρείται ως πιο ευγενικό για το σύστημα. Ένα ποσοστό περίπου 80% της καφείνης που συναντάται στο μαύρο τσάι, είναι δυνατόν να αφαιρεθεί εύκολα στο σπίτι.

kafes-tsai-kafes-adinatisma-greece

Καφές: Ο καφές έχει περίπου 125-185 μιλι-γραμμάρια καφείνης ανά φλιτζάνι. Η καφείνη στον καφέ συχνά συνδέεται με ένα “ανέβασμα” το οποίο ακολουθείται από μία “πτώση”. Οι επιδράσεις της καφείνης στον καφέ είναι άμεσες και σε μερικές περιπτώσεις διεγείρουν συναισθήματα έξαψης, τα οποία είναι γνωστά ως “νευρικότητα του καφέ”. Υπάρχουν ωστόσο πολλές ποικιλίες καφέ χωρίς καφείνη διαθέσιμες στην αγορά σήμερα.

Σημείωση: Μελέτες πάντως κατέγραψαν ότι το τσάι ή ο καφές όταν καταναλώνονται με μέτρο (δύο φλιτζάνια καφέ, ή τέσσερα με πέντε φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα) δεν έχουν βλαβερές συνέπειες.

Τσάι κατά Καφέ: Το Ιατρικό Μυστήριο

kafes-tsai-kardia-adinatisma-greece

Για την καρδιά σας: Η έρευνα απέδειξε ότι το τσάι είναι καλό για την καρδιά, εφόσον μειώνει την χοληστερίνη του ορού, τα τριγλυκερίδια και το ελεύθερο λιπαρό οξύ. Το τσάι διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικά τα οποία θα αποτρέψουν την υγιή χοληστερίνη να μετατραπεί σε ανθυγιεινή και έτσι να διοχετεύεται λίπος στην καρδιά.

Από την άλλη πλευρά, ο καφές διαθέτει ένα χημικό όμοιο του λίπους, το οποίο ονομάζεται καφεστόλη και το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Για τα άτομα που καταναλώνουν μη καφεινούχο καφέ, η καφεστόλη δεν μειώνεται με την αφαίρεση της καφείνης. Να θυμίσουμε εδώ ότι καφές άνευ καφείνης = καφές όπου έχει αφαιρεθεί η καφείνη (στην πραγματικότητα μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό). Εν τούτοις έρευνες απέδειξαν ότι ο καφές είναι καλός στην προστασία από εμφράγματα. Η καφείνη εξουδετερώνει τα ενδογενή ένζυμα τα οποία προκαλούν αγγειακή συμφόρηση η οποία οδηγεί σε έμφραγμα. Έρευνες έδειξαν ότι η καφείνη – ένα αντιοξειδωτικό – δύναται να αυξήσει την λειτουργία του εγκεφάλου, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, καθώς επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ή την επίθεση καρκίνου και της ασθένειας του Πάρκινσον.

Ασθένειες που αντιμετωπίζονται από το τσάι και τον καφέ

kafes-tsai-karkinos-adinatisma-greece

Καρκίνος: Το τσάι διαθέτει ένα σημαντικό συστατικό το οποίο καλείται EGCG και θεαφλαβίνη το οποίο καταστέλλει τα ένζυμα τα οποία απαιτούνται για την ανάπτυξη των καρκινογόνων κυττάρων. Να θυμάστε απλά επιβραδύνει μόνον την διαδικασία. Έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για το κατά πόσο η περιεκτικότητα καφείνης στον καφέ αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου ή όχι.

kafes-tsai-asthma-adinatisma-greece

Άσθμα: Η θεοφυλίνη χρησιμοποιείται για την θεραπείατου άσθματος. Η καφείνη έχει πολύ όμοιες ιδιότητες προς την θεοφυλίνη και βοηθά στην διέγερση των μυών, ενεργώντας στους βρογχικούς σωλήνες. Ο καφές συστέλλει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ημικρανίας. Τα άτομα τα οποία είναι εθισμένα στην κατανάλωση καφέ το πρωί ίσως αναπτύξουν έναν πονοκέφαλο εάν δεν ακολουθήσουν αυτή την συνήθεια, λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Το τσάι διαθέτοντας μικρότερα ποσοστά καφείνης δεν βοηθά τόσο.

kafes-tsai-egkymosyni-adinatisma-greece

Εγκυμοσύνη: Οι μητέρες που καταναλώνουν περισσότερο καφέ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να έχουν μωρά νευρικά και ανήσυχα. Η καφείνη προκαλεί ανησυχία. Στην πραγματικότητα ακόμη και το τσάι θα πρέπει να αποφεύγεται. Τι επιτρέπεται είναι ένας μέγιστος αριθμός 3 φλιτζανιών τσαγιού και ενός φλιτζανιού καφέ.

kafes-tsai-deipno-adinatisma-greece

Μετά το βραδυνό γεύμα: Το τσάι βοηθά επίσης στην πέψη. Διώχνει την κούραση, με την κάθαρση του συστήματος. Εάν καταναλώσετε καφέ μετά το βραδυνό γεύμα, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να πάτε στο κρεβάτι. Εφόσον ο καφές έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφείνη, αποτελεί ένα πιο δυνατό διεγερτικό και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της διέγερσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Λόγω της αυξημένης επίδρασης στους καρδιακούς παλμούς, υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία αίματος μέσω των νεφρών (αποκαλούμενη κάθαρση) και τούτο έχει ως αποτέλεσμα το διουρητικό αποτέλεσμα. Όπως το τσάι είναι καλός για την πέψη επίσης. Είναι καλό για άτομα που επιθυμούν να εργαστούν αργά μετά το βραδυνό γεύμα (σπουδαστές) να καταναλώνουν καφέ αντί για τσάι. Η καφείνη διεγείρει επίσης την παραγωγή ισταμίνης και με την σειρά της αυτή διεγείρει την γαστρική έκκριση. Αυτός είναι ο λόγος που η επιπλέον καφείνη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσπεψία ή καούρα.

Γενικά Άρθρα , , , , ,

Comments are closed.