Ξέχνα το jogging … ώρα για sprinting !!!

Αποτελέσματα σε … λιγότερο χρόνο

Σταμάτα πια να παιδεύεσαι άδικα ! Γλίτωσε χρόνο, κόπο και ιδρώτα, και κάψε πολύ περισσότερες θερμίδες σε ελάχιστο χρόνο ! Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου 5 μόνο λεπτά sprinting (δηλαδή πολύ γρήγορου και έντονου τρεξίματος) ισοδυναμούν με περίπου 45 ολόκληρα λεπτά jogging ! Μήπως τελικά να το ξανασκεφτείς την επόμενη φορά που θα φορέσεις τη φόρμα και τα αθλητικά σου παπούτσια και θα ετοιμαστείς να βγεις για να ασκηθείς ;sprinting-adinatisma-greece

Τόσο το jogging όσο και το sprinting είναι μια πολύ καλή άσκηση με αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, το σώμα, την ομορφιά, την εμφάνιση και την ψυχική σταθερότητα ενός ατόμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλοι οι γιατροί συνιστούν παρόμοιες ασκήσεις για τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος και καλύτερη λειτουργία της καρδιάς αλλά και ολόκληρου του οργανισμού !

Ποια όμως είναι η καλύτερη επιλογή για μεγαλύτερη και φυσικά για ταχύτερη απώλεια βάρους ;

Τι πρέπει να γνωρίζω για το sprinting και τι για το jogging ;

Με τι κριτήριο πρέπει να επιλέξω ;

Και το jogging αλλά και το sprinting είναι δύο πολύ ωφέλιμα είδη αερόβιας άσκησης. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά και τα δύο πριν αποφανθούμε ποιο είδος είναι το καλύτερο για να απαλλαγούμε από τα περιττά μας κιλάκια … όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα !

Sprinting VS Jogging

Το jogging είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης αλλά μακράς διάρκειας, σε αντίθεση με το sprinting που είναι ακριβώς το αντίθετο … δηλαδή μια ένταση πολύ μικρής διάρκειας αλλά πολύ υψηλής έντασης ! Αυτή είναι και η πιο βασική διαφορά τόσο στη φιλοσοφία όσο και στην εφαρμογή των δύο αυτών ασκήσεων. Ενώ λοιπόν το άτομο προσπαθεί να επεκτείνει την αντοχή του στο jogging (διατηρώντας μάλιστα αμείωτη την ένταση καθ’όλη τη διάρκεια της άσκησης), στο sprinting κάνει μια έκρηξη προσπάθειας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας όλα τα αποθέματα του σώματός του.

Ενώ λοιπόν ένα άτομο μέσου βάρους μπορεί να κάψει περίπου (και κατά προσέγγιση αφού οι μετρήσεις εξαρτώνται από παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, τη φυσική κατάσταση και την ηλικία του κάθε ατόμου) 350 θερμίδες σε περίπου 30 λεπτά jogging, αντίθετα με μόλις 5 λεπτά sprinting μπορεί να κάψει τις ίδιες θερμίδες !!!

Ωστόσο, το jogging ενισχύει τη αντοχή του ατόμου και κρατάει πιο χαμηλούς τους καρδιακούς παλμούς ! Από την άλλη πλευρά, το sprinting, λόγω της έκρηξης ενέργειας που απαιτεί, τονώνει πολύ τους μυικούς παλμούς, ενισχύει πολύ την τόνωση των μυών (δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι αθλητές sprint αναπτύσσουν μυϊκή διάπλαση παρόμοια με των bodybuilder !), αλλά δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της αντοχής του αθλούμενου.

Σημαντικό είναι σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε, πως και με τα δύο είδη άθλησης, οφελούμε την καρδιά μας αλλά και τη γενικότερη υγεία μας, και παράλληλα βοηθούμε στο κάψιμο του λίπους από την περιοχή της μέσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Κάθε μορφή άσκησης βοηθάει στην καλύτερη σωματική κατάσταση του ατόμου αλλά και στην καλύτερη ψυχολογική κατάστασή του !

Όποιο είδος άσκησης και αν επιλέξετε τελικά, φροντίστε να το αγαπήσετε και να το κάνετε κομμάτι της ζωής σας και της καθημερινότητάς σας ! Έτσι θα καταφέρετε να αποκαλύψετε τον πιο όμορφο εαυτό σας !

Γενικά Άρθρα , , , , , , ,

Comments are closed.