Επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση … τον εγκέφαλο ;;;

Νέες σοκαριστικές μελέτες …

Σύμφωνα με νέες μελέτες που πραγματοποιούνται, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι καταστροφική για την υγεία γενικότερα … αλλά και για τον εγκέφαλο του ανθρώπου ειδικότερα !air-pollution-ages-human-brain-adinatisma-greece.jpg

(!!!) : Διαπιστώθηκε από ειδικούς επιστήμονες, πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να επιταχύνει με ραγδαίους ρυθμούς την γήρανση του εγκεφάλου !

Οι μελέτες ξεκίνησαν το έτος 1996 και τελείωσαν το έτος 1998 ! Στις μελέτες αυτές έλαβαν μέρος 1403 γυναίκες (που δεν έπασχαν από καμία εγκεφαλική ασθένεια … όπως άνοια). Αρχικά οι γυναίκες αυτές μελετήθηκαν σε σχέση με την κατάσταση της γενικότερης υγείας τους, ενώ από το έτος 2005 έως το έτος 2006 (όντας πλέον σε προχωρημένη ηλικία, δηλαδή περίπου 70 – 90 ετών), μελετήθηκαν πιο συγκεκριμένα σχετικά με τον όγκο του εγκεφάλου τους που μετρήθηκε με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου !

Οι μετρήσεις των 1403 γυναικών που έλαβαν μέρος σε αυτή την πολύχρονη μελέτη αξιολογήθηκαν (φυσικά !!!) σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο τόπος κατοικίας τους και η ατμοσφαιρική ρύπανση που συναντάται στην κάθε περιοχή !

(!!!) : Οι μετρήσεις δυστυχώς έδειξαν πως για κάθε 3,49 περίπου μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό ρύπων, αναλογούν και περίπου 2 χρόνια γήρνασης του εγκεφάλου !!!

Το νέφος και οι ρύποι σκοτώνουν … το μυαλό !

(!!!) : Έχει διαπιστωθεί εδώ και πολλά χρόνια, πως ακόμα και η πιο μικρή ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, με συνηθέστερη αυτή του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου !

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος σε αυτό το μακροχρόνιο πείραμα και μελέτησαν όλα αυτά τα άτομα, ανακάλυψαν στοιχεία σημαντικά μικρότερης εγκεφαλικής δομής. Τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά φανερώνουν την εκδήλωση κάποιου ισχαιμικού επεισοδίου, το οποίο οφείλεται σε μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων, που είναι υπεύθυνα για την τροφοδοσία του εγκεφάλου !

Το εγκεφαλικό επεισόδιο όμως δεν είναι και ο μοναδικός κίνδυνος που διατρέχει ο άνθρωπος και που απαειλεί την υγεία και κατ’επέκταση τη ζωή του λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας !

(!!!) : Τα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα (οι ρύποι) εισχωρούν μέσα στον οργανισμό κατά την εισπνοή του ατόμου. Περνούν μέσα από την μύτη και το στόμα και καταλήγουν βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας σοβαρά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής !

Παλαιότερες μελέτες που έγιναν σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και το πώς επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου έχουν δείξει ότι η ρύπανση του αέρα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και φλεγμονή και φυσικά βλάβη στο αγγειακό σύστημα, αλλά με τη νέα αυτή μελέτη (στο Annals of Neurology), φάνηκε πως δεν είναι μόνο αυτό αλλά μπορεί να προκληθεί ζημιά και στον ίδιο τον εγκέφαλο !!!

ΠΡΟΣΟΧΗ :

Δυστυχώς το περιβάλλον της κατοικίας μας δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά το να ακολουθούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να μην επιβαρύνουμε παραπάνω τον ήδη βεβαρημένο οργανισμό μας, μπορεί να μας χαρίσει πολλά χρόνια ζωής χωρίς προβλήματα υγείας !

Γενικά Άρθρα , , ,

Comments are closed.