Gluten – free δίαιτα για αδυνάτισμα;

Ξεκίνησε ως διατροφή – ιατρική αγωγή για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη, αλλά εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες (και πιο κερδοφόρες) μόδες όλων των εποχών ! Η δίαιτα της γλουτένης απέκτησε φανατικούς θαυμαστές στο Hollywood και όπως ήταν αναμενόμενο δεν άργησε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη !

Πρόκειται για την τελευταία τάση στο αδυνάτισμα και τις δίαιτες και υπόχεται σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος αλλά και (το πιο σημαντικό !) επίπεδη κοιλίτσα ! Η Gwyneth Paltrow και η Victoria Beckham πάντως φαίνεται πως εμπιστεύθηκαν την νέα αυτή διατροφική τάση … και όχι άδικα (αφού τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανή) !glutenfree-adinatisma-greece

Τι είναι όμως η γλουτένη και πώς επηρεάζει τη ζωή μας ;

Τι κινδύνους ενέχει μια διατροφή χωρίς γλουτένη ;

Είναι ασφαλής και τι χρειάζεται να γνωρίζω πριν ξεκινήσω μια τέτοια διατροφή ;

Η δυσανεξία στη γλουτένη (ή αλλιώς κοιλιοκάκη όπως ονομάζεται), είναι μια πάθηση χρόνια του εντέρου, που μάλιστα πλέον θεωρείται και αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία το άτομο εμφανίζει σοβαρό ερεθισμό και ευαισθησία κατά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η γλουτένη είναι μια ουσία (πρωτεΐνη) που εντοπίζεται στο σιτάρι, αλλά και στη βρώμη, στη σίκαλη και το κριθάρι … κι φυσικά σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κάποιο από αυτά !

Ως αυτοάνοση νόσος, η κατάσταση αυτή (η δυσανεξία στη γλουτένη), ενεργοποιεί στον οργανισμό διάφορους ανοσολογικούς μηχανισμούς που ερεθίζουν ή προκαλούν ακόμα και σοβαρές βλάβες στην επιφάνεια του εντέρου εσωτερικά. Οι βλάβες αυτές στο έντερο έχουν ως αποτέλεσμα, όχι μόνο τον πόνο, αλλά και την μη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από τον οργανισμό.

Είναι όμως η δυσανεξία στη γλουτένη μια ασθένεια μόνο … των ενηλίκων ;

Υπάρχει κίνδυνος κοιλιοκάκης και για τα παιδιά ;

Είναι κληρονομική νόσος ή επίκτητη ;

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το τοπίο σχετικά με το θέμα “γλουτένη” και ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια σχετικά με το τι είναι και το τι ρόλο παίζει στη διατροφή μας. Η γλουτένη – από πολλά άτομα – θεωρείται κάτι “κακό”, κάτι “επικίνδυνο”, κάτι “προς αποφυγήν” ! Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Η νέα μόδα των Gluten – free προϊόντων έχει κατακλύσει τα ράφια των σουπερμάρκετ και έχει υποβάλλει ένα είδος πλύσης εγκεφάλου στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πλέον με φόβο τα παραδοσιακά προϊόντα με γλουτένη.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η γλουτένη δν είναι τίποτα παραπάνω από μι πρωτεΐνη που υπάρχει στα προαναφερθέντα δημητριακά, και που είναι ουσιααστικά αυτή που κάνει το ζυμαράκι μας να φουσκώνει ! Η πρωτεΐνη αυτή δεν είναι επιβλαβής παρά μόνο σε άτομα με συμπτώματα δυσανεξίας σε αυτή !!!

Θα ήταν παράλογο να πούμε ότι τα αυγά είναι βλαβερά για την υγεία απλά και μόνο επειδή κάποια άτομα τυγχάνει να παρουσιάζουν αλλεργία σε αυτά. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και η γλουτένη, είναι ένα συστατικό που δεν αποτελεί καμία απειλή παρά μόνο για συγκεκριμένα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία σε αυτή.

Και ας επανέλθουμε λοιπόν στο προηγούμενο ερώτημα, στο τι είδους ασθένεια είναι λοιπόν η δυσανεξία στη γλουτένη (ή η κοιλιοκάκη) και ποιους αφορά. Δυστυχώς δεν είναι αυστηρά μια ασθένεια ενηλίκων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε παιδιά ή και σε βρέφη (συνήθως εκδηλώνεται μετά την πρώτη κατανάλωση στερεών τροφών με γλουτένη όπως η φαρίν λακτέ ή τα μπισκοτάκια).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα πρώτα συμπτώματα στα βρέφη εκδηλώνονται με γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια, φούσκωμα που συνοδεύεται με πόνο, ελλιπή ανάπτυξη ή μείωση του σωματικού βάρους και δύσοσμες κενώσεις ! Στα πιο μεγάλα παιδάκια μπορεί να εκδηλωθούν και συμπτώματα ναυτίας, εμετού, ανορεξίας, δερματίτιδας και αναιμίας, ενώ στα ενήλικα άτομα συνήθως παρατηρείται έντονη κόπωση, ορμονικές και νευρικές διαταραχές, αναιμία και οστεοπενία (που οφείλονται στην παρατεταμένη έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων λόγω της φλεγμονής στο έντερο).

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μια πάθηση κληρονομική που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και που εντοπίζεται με μια ειδική εξέταση αίματος και αντιμετωπίζεται απλά (χωρίς ειδικά φάρμακα) με μια διατροφή χωρίς γλουτένη !

Ποια η σχέση της δίαιτας της γλουτένης όμως με το αδυνάτισμα ;

Γιατί έχει κάνει τον γύρω του κόσμου αυτή η δίαιτα ;

Τι μπορώ να τρώω και τι όχι στη δίαιτα της γλουτένης ;

Η δίαιτα αυτή κατέκτησε γρήγορα το Hollywood και έγινε αστραπιαία must σε όλο τον κόσμο για τα θεαματικά αποτελέσματά της στο σώμα και την απώλεια βάρους … με την διακοπή των δημητριακών (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη και κριθάρι) ! Τι όμω πρέπει και τι δεν πρέπει τελικά να τρώω σε αυτή τη διατροφή ;

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

οι ωμοί ξηροί καρποί το σιτάρι
τα όσπρια το κριθάρι
τα αυγά το πλιγούρι
τα φρούτα η βρώμη
τα λαχανικά η σίκαλη
το γάλα η μπύρα
τα τυριά η φαρίνα
το γιαούρτι το κοινό αλεύρι
οι πατάτες τα περισσότερα αλλαντικά
το ρύζι όλα τα αρτοσκευάσματα που περιέχουν γλουτένη
το καλαμπόκι όλα τα ζυμαρικά που περιέχουν γλουτένη
το κρέας οι φρυγανιές
το ψάρι οι πίτες
τα θαλασσινά το ψωμί
η καρύδα το φύλλο για πίτες
τα μπαχαρικά το τζιν
τα βότανα το ουίσκι
η μουστάρδα η βότκα
η γλυκοπατάτα το ξύδι (το λευκό)
όλα τα προϊόντα Gluten – free τα κονσερβοποιημένα προϊόντα
το κλαμποκάλευρο τα περισσότερα προϊόντα του εμπορίου
το ρυζάλευρο τα σνακ του εμπορόυ (πατατάκια κλπ)
το αλεύρι σόγιας
το αλεύρι πατάτας
το αλεύρι αμυγδάλου
το κοτόπουλο
η ζάχαρη
το μέλι
το κεχρί

Δίαιτες , , , ,

Comments are closed.