Πώς επιδρά το φύλο στις επιδόσεις σου στην αερόβια άσκηση ;;;

Αποτελεσματική προπόνηση … αλλά πώς ;;;

Ψάχνεις να βρεις τον ιδανικό τρόπο, την μαγική συνταγή, την αποτελεσματικότερη λύση για να ξεφορτωθείς τα περιττά κιλάκια, να σφίξεις το χαλαρό κορμί σου και να προβάλλεις επιτέλους την καλύτερη εικόνα του εαυτού σου … αλλά πώς θα το καταφέρεις ;man-woman-workout-adinatisma-greece

Ανεβοκατεβαίνεις σκαλοπάτια καθημερινά (σκαλοπάτια στην πολυκατοικία, σκαλοπάτια στο μετρό, σκαλοπάτια και στη δουλειά) … και όλο λαχανιάζεις ! Η αερόβια άσκηση δεν ήταν ποτέ στις αγαπημένες σου δραστηριότητες αλλά πλέον έχει γίνει επιτακτική ανάγκη … ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ … και όχι μόνο !

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν ξεκινήσω αερόβια άσκηση ;;;

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες σου μεγάλες … αλλά υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι συστηματικά με την αερόβια προπόνηση.

Είναι γεγονός αποδεδειγμένο, πως η ικανότητα στην αερόβια άσκηση είναι σημαντικά μικρότερη για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες ! Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, η διαφοροποίηση αυτή στην ικανότητα αερόβιας προπόνησης, αρχίζει να γίνεται περισσότερο αντιληπτή μετά από κάποια ηλικία (δηλαδή περίπου στην εφηβεία) !

Η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων εντοπίζεται λίγο πριν την ενηλικίωση, περίπου στα 16 τους χρόνια (με απόκλιση που μπορεί να φτάσει και το 50 %), και στην συνέχεια μειώνεται σταδιακά με την πάροδο των χρόνων !

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ : Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, μπορούμε να πούμε πως η ικανότητα ενός μεγάλου άντρα (ηλικίας περίπου 60 ετών) στην αερόβια άσκηση είναι να ανάλογη με ενός νεαρού κοριτσιού (μόλις 20 ετών περίπου) !

Γιατί οι γυναίκες υστερούν σε αερόβια ικανότητα ;

Αρχικά ας προσδιορίσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο “αερόβια ικανότητα” ! Η αερόβια ικανότητα δεν έχει να κάνει απλά με την αγάπη σου για τον αθλητισμό, με το πόσο ή όχι βαριέσαι να πας γυμναστήριο ή με το αν είσαι ή όχι δραστήριος στην καθημερινότητά σου. Πρόκειται για μια έννοια πιο πολύπλοκη, που όμως είναι χαρακτηριστική για το κάθε άτομο και αποδίδει επακριβώς την ανοχή και την επίδοσή του σε ένα πρόγραμμα αερόβιας εκγύμνασης !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ως αερόβια ικανότητα χαρακτηρίζουμε λοιπόν την μεγιστη ποσότητα οξυγόνου που είναι σε θέση να καταναλώσουν οι μύες του σώματος στη μονάδα του χρόνου ! Παράλληλα, την έννοια της αερόβιας ικανότητας συμπληρώνει η ικανότητα του οργανισμού να παρέχει το οξυγόνο που απαιτείται για τους μύες που γυμνάζονται !

Με λίγα λόγια, η αερόβια ικανότητα ενός ατόμου είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων :

  • η ηλικία του

  • το φύλο του
  • το DNA του (γονιδιακές προδιαγραφές)
  • το είδος της άσκησης
  • η ένταση της άσκησης
  • η διάρκεια της άσκησης
  • η συχνότητα της άσκησης

Η χαμηλή αερόβια ικανότητα των γυναικών σε σχέση με την αντίστοιχη των ανδρών, οφείλεται στα μεγάλα ποσοστά λίπους που υπάρχει στο σώμα τους, αλλά και στα χαμηλά ποσοστά της αιμοσφαιρίνης ! Ως εκ τούτου, το οξυγόνο με το οποίο τροφοδοτούνται οι μύες είναι πολύ λιγότερο από εκείνο των ανδρών, ενώ η μυική προσπάθεια είναι στο μέγιστο !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως, η αερόβια ικανότητα, μπορεί να εξελιχθεί και να βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό, με έντονη και συστηματική προπόνηση τουλάχιστον 20 λεπτών την κάθε φορά, και με καρδιακή συχνότητα στο 50 % – 85 % της μέγιστης ! Ιδανικές ασκήσεις αερόβιας προπόνησης είναι το τρέξιμο, το αερόμπικ, το ποδήλατο και η κολύμβηση !

Uncategorized , , ,

Comments are closed.