Διατροφικοί συνδυασμοί υπέροχοι ή … σκέτη καταστροφή !!!

Γνωρίζουμε πως υπαρχουν διατροφικοί συνδυασμοί, συνδυασμοί δηαδή διαφόρων τροφίμων που ενισχύει το ένα την ευεργετική δράση του άλλου, και που συνίστανται από όλους του ειδικούς της διατροφής και της υγείας. Υπάρχουν όμως πραγματικά και διατροφικά δίδυμα που να αναιρεί και να εκμηδενίζει το ένα τη δράση του άλλου ;yogurtbanana-adinatsima-greece

Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη την τροφή – όχι μόνο για την ενέργεια που του παρέχει αλλά και για τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία τον εφοδιάζει ! Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι μερικά από τα πόλυτιμότερα εφόδια που έχουμε για έναν δυνατό οργανισμό και μια ακλόνητη υγεία θωρακισμένη από απειλές …

Πώς όμως συνδυάζονται σωστά τα θρεπτικά συστατικά ;

Ποιες τροφές κάνουν το “τέλειο ζευγάρι” και ποιες δεν πρέπει ποτέ να συναντιούνται … και γιατί ;

Ποιοι διατροφικοί συνδυασμοί θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα ωφελήσουν τον οργανισμό μας … και ποιοι λειτουργούν τελικά εναντίον μας ;

Υπάρχει λοιπόν λόγος που παρά την ισορροπημένη διατροφή που ακολουθείτε, την τακτική άσκηση και την συνέπειά σας απέναντι στο σώμα και τη υγεία σας, προσθέτετε βάρος ή έχετε ανεπιθύμητες σωματικές ενέργειες (όπως το φούσκωμα). Γνωρίζοντας όμως ποιες τροφές ταιριάζουν μαζί και ποιες όχι, μπορείτε να αποφύγετε κάποιες παρενέργειες και να επιτύχετε αποτελεσματικότερη μείωση του σωματικού σας βάρους (ή έστω αποτελεσματικότερο έλεγχο των κιλών σας !).

Τα “ζευγάρια” της διατροφής …

Νο 1 : κουρκουμάς και μαυροπίπερο

Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το μαύρο πιπέρι είναι δύο μπαχαρικά εξαιρετικά θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό, ωστόσο, όταν αυτά τα δύο συνδυαστούν, μεγιστοποιούνται τα οφέλη ! Η κουρκουμίνη – η θρεπτική ουσία του κουρκουμά – αν και εξαιρετικά πολύτιμη, δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Το μαύρο πιπέρι όμως, έχει την ικανότητα να διευκολύνει την απορρόφηση της ουσίας κουρκουμίνης από τον οργανισμό και να ενιχύει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της (… που θα ήταν πραγματικά πολύ μικρότερη χωρίς το μαυροπίπερο) !

Νο 2 : γιαούρτι και μπανάνα

Το γιαούρτι με την μπανάνα είναι ένας πολύ διαδεδομένος συνδυασμός σαν εύκολο, γρήγορο, θρεπτικό αλλά και πολύ χορτασζτικό σνακ (γεμάτο γεύση και αρώματα) ! Αυτό που δεν γνωρίζετε όμως, είναι πως η μπανάνα περιέχει μια ουσία με το όνομα ινουλίνη. Αυτή η ουσία – ένας φυτικής προέλευσης υδατάνθρακας – συνδυαζόμενος με το γιαούρτι, οδηγεί στην ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Νο 3 : μήλο και σοκολάτα υγείας

Αυτός ο συνδυασμός είναι πραγματικά ένας συνδυασμός “υγείας” (εκτός από σκέτη απόλαυση) ! Η σοκολάτα υγείας (με κακάο 70 % ή και περισσότερο) είναι πλούσια σε κατεχίνες. Οι κατεχίνες,μα όταν συνδυαστούν με την ουσία κερσετίνη που υπάρχει στο μήλο, αποτρέπουν την προσκόλληση των αιμοπεταλίων στο κολλαγόνο !

Νο 4 : σαλάτα και αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Ναι, τα λαχανικά είναι σύμμαχος υγείας, αλλά όταν συνδειαστούν και με ένα αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τότε αυξάνεται η απορροφηση των καροτενοειδών που περιέχουν από τον οργανισμό σε πολύ καλύτερο βαθμό, αυξάνοντας έτσι την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους !

Ποτέ ξανά “μαζί” !!!

Νο 1 : καφές ή τσάι με γάλα

Με το γάλα, δυστυχώς, καταστρέφουμε τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του τσαγιού, ενώ ταυτόχρονα μας δημιουργείται αίσθημα φουσκώματος λόγω των πρωτεϊνών του γάλακτος !

Νο 2 : αλκοόλ με καφεΐνη

Ο συνδυασμός του αλκοόλ με την καφεΐνη (είτε πίνοντας κρασί σε ένα γεύμα που το ακολουθεί ένας καφές, είτε και σε κάποιο κοκτέηλ με αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη), μας κάνει να χάνουμε τον έλεγχο του πόσο έχουμε μεθύσει (αφού ο καφές αναιρεί ή τουλάχιστον καλύπτει τη δράση του αλκοόλ).

Νο 3 : λευκά δημητριακά με ζάχαρη

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως ακόμα και το δημοφιλές πρωινό μας γεύμα (δηλαδή μια φέτα λευκό ψωμί ή κράκερ με μαρμελάδα ή μέλι), μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο για τον οργανισμό, αφού οι απλοί υδατάνθρακες έχουν τη τάση να ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου … και πολλές φορές σε επικίνδυνο βαθμό αν υπάρχει πρόβλημα !

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.