Ανθρακικό ασβέστιο (calcium carbonate) : Τι σχέση έχει με το αδυνάτισμα ;

Τι είναι το ανθρακικό ασβέστιο ;calcium-carbonate-adinatisma-greece

Το ανθρακικό ασβέστιο ή calcium carbonate είναι μια χημική ένωση, ανόργανη, με χημικό τύπο CaCO3. Όπως αντιλαμβανόμαστε από τον χημικό τύπο της ένωσης και από τις γνώσεις χημείας (πολλές ή λίγες) που μας έχουν απομείνει από το σχολείο, η ένωση αυτή, αποτελείται από 3 χημικά στοιχεία :

1ο στοιχείο : ο άνθρακας

2ο στοιχείο : το οξυγόνο

3ο στοιχείο : το ασβέστιο

Το ανθρακικό ασβέστιο λοιπόν είναι μια χημική ένωση που ανήκει στα άλατα και που τη συναντάμε ευρέως σε πολλά πετρώματα (σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας), αλλά και στα οστρακοειδή (στο κέλυφός τους) ή στα υπόλοιπα εξωσκελετικά θαλάσσια πλάσματα (όπως για παράδειγμα είναι τα κοράλια ή τα σφουγγάρια) ! Όμως το ανθρακικό ασβέστιο δεν το συναντάμε μόνο εκεί … αλλά και στα τσόφλια των αυγών (όσο ασήμαντο και αν ακούγεται) και στα μαργαριτάρια (ή όσο σημαντικό) …

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε αντιόξινα, αλλά – ΠΡΟΣΟΧΗ (!!!) – η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό !

Όμως το ανθρακικό ασβέστιο δεν το συναντάμε μόνο στον δικό μας πλανήτη, αλλά και στον πλανήτη Άρη, γεγονός που μας μαρτυρά πως κάποτε υπήρχε νερό σε υγρή κατάσταση και εκεί !

Πώς όμως χρησιμοποιείται το ανθρακικό ασβέστιο στα συμπληρώματα διατροφής ;

Όπως ήδη αναφέραμε προηγουμένως, το ανθρακικό ασβέστιο είναι μια ένωση που συναντάμε ευρέως τόσο στα συμπληρώματα διατροφής όσο και στα αντιόξινα ! Έτσι, το ανθρακικό ασβέστιο περιέχεται σε ειδικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής και χορηγείται για την αντιμετώπιση της έλλειψης ασβεστίου του οργανισμού ή για την καούρα και για την δυσπεψία.

Το ανθρακικό ασβέστιο μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, όπως σε κάψουλες, σε υγρή μορφή ή ακόμα και σε μασώμεναα δισκία.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το ανθρακικό ασβέστιο το αγοράζουμε από τα φαρμακεία (αλλά απαιτείται προσοχή στην χρήση τους, αφού η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό) !

Γιατί βοηθάει η λήψη συμπληρώματος ανθρακικού ασβεστίου ;

Η λήψη συμπληρωμάτων ανθρακικού ασβεστίου συνίσταται κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό. Το ασβέστιο όμως, είναι απαραίτητο στον οργανισμό για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης (ειδικά στις γυναίκες !), αλλά και στην μείωση της πίεσης του αίματος ή στην αποφυγή μορφών καρκίνου (όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος του εντέρου) !

Πότε όμως απαιτείται η λήψη ανθρακικού ασβεστίου & ποια η σχέση του με το αδυνάτισμα ;

Όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει, το ανθρακικό ασβέστιο, υπάρχει και σε πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα και απώλεια πόντων ! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός (που οι περισσσότεροι αγνοούμε), πως οι περισσότερες δίαιτες για μείωση του σωματικού βάρους παρέχουν ελλιπή λήψη ασβεστίου στον χρήστη, με αποτέλεσμα να πάσχει από έλλειψη ασβεστίου και να μην το γνωρίζει καν !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πολλά άτομα που ακολουθούν κάποια δίαιτα ή πρόγραμμα διατροφής για μείωση/έλεγχο του σωματικού τους βάρους, λαμβάνουν μόνο το 1/2 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) ασβεστίου !

Ασβέστιο & χρησιμότητα στη λειτουργία του οργανισμού

Το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου στον οργανισμό μας το εντοπίζουμε είτε στα οστά μας είτε στα δόντια μας. Υπάρχει και ένα ακόμα μικρό μέρος ασβεστίου όμως που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μας και που συμβάλλει στην ομαλή μεταφορά όλων των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε, μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά και στην ρύθμιση της διαδικασίας της πέψης και του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού … και κατ ‘επέκταση συμβάλλει και στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους του σώματος !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όταν ένα άτομο δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή του (όση ορίζει η ΣΗΔ), τότε ο οργανισμός αναγκάζεται να “κλέβει” ασβέστιο από τα οστά του … με αποτέλεσμα να τα κάνει πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα (Προσοχή απαιτείται λοιπόν ειδικά από τις γυναίκες που κατά καιρούς καταπιάνονται με διάφορες δίαιτες και διατροφικά προγράμματα για την σιλουέτα τους) !

Αδυνάτισμα

Comments are closed.