Άπαχη πρωτεΐνη : Σε τι χρειάζεται & πού τη βρίσκω ;

Πρωτεΐνη άπαχη … που κόβει την όρεξη !

Το αδυνάτισμα είναι το ζητούμενο … κάθε καλοκαίρι ! Όσο χαλαροί και αν είμαστε το χειμώνα, με το που θα έρθει η άνοιξη και θα αρχίζει να πλησιάζει το καλοκαίρι, αρχίζουμε να αγχωνόμαστε για το βάρος μας, για τα κιλάκια που τοσο άδικα βάλαμε (τρώγοντας εξαιρετικά παχυντικές και ανθυγιεινές χαζομάρες),για τα παχάκια που στρατοπέδευσαν στα μπράτσα, τους μηρούς, τους γλουτούς και την κοιλίτσα, αλλά και για την όρεξή μας που έχει ανοίξει και που με τίποτα δε λέει να κλείσει ξανά !apaxi-proteini-adinatisma-greece

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η πρωτεΐνη, και κυρίως η άπαχη πρωτεΐνη, μπορεί λοιπόν να μας βοηθήσει να περιορίσουμε την όρεξή μας και φυσικά να χάσουμε βάρος και να κάψουμε λίπος ! Παράλληλα, βοηθάει για την μυική ενδυνάμωση (ειδικά αν το άτομο ασκείται συστηματικά).

Γιατί είναι απαραίτητη η πρωτεΐνη στη διατροφή ;

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και πρέπει να υπάρχει σε κάθε διατροφή ή δίαιτα που ακολουθούμε. Ως βασικό δομικό στοιχείο του μυικού μας ιστού, παίζει σημαντικότατο ρόλο αν θέλουμε ένα όμορφο, σμιλεμένο και γραμμωμένο κορμί, χωρίς πλαδαρότητα και χαλάρωση !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η σοβαρή έλλειψη της πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον οργανισμό !

Τα άτομα που γυμνάζονται, θα πρέπει να γνωρίζουν, πως η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, αφού αποτελεί την βασική “τροφή” διαφόρων ενζύμων των μυών και με αυτό τον τρόπο τροφοδοτεί με ενέργεια το σώμα για να ανταπεξέλθει στην προπόνηση !

Πού θα βρω την πρωτεΐνη ;apaxi proteini

Την πρωτεΐνη, μπρορούμε να τη βρούμε είτε από προϊόντα φυτικής είτε από προϊόντα ζωικής προέλευσης. Μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα άπαχης (το τονίζουμε αυτό !!!) πρωτεΐνης, είναι τα παρακάτω :

Νο 1 : Φιλέτο (βοδινό)

Το κόκκινο κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα το κόντρα φιλέτο από βοδινό κρέας όμως, είναι και εξαιρετικά άπαχο, και κατάλληλο για άτομα που ασκούνται.

Νο 2 : Αυγό

Τα αυγά είναι μια ακόμα συμπυκνωμένη πηγή πρωτεϊνών … και μάλιστα πάρα πολύ οικονομική. Για συχνή κατανάλωση αυγών, αποφύγετε τους κρόκους και προτιμήστε τα ασπράδια (τα οποία μπορείτε να καταναλώνετε ακόμα και καθημερινά). Σε συνδυασμό μάλιστα με λαχανικά, έχετε ένα πλήρες γεύμα, αφού λαμβάνετε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες αλλά και πολλές ωφέλιμες φυτικές διαιτητικές ίνες.

Νο 3 : Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι η πιο διαδεμένη μορφή ζωικής πρωτεΐνης μεταξύ των ασκούμενων και των αθλητών. Πρόκειται για την πιο άπαχη μορφή κρέατος, που περιέχει πολλά ωφέλιμα αμινοξέα βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το μπούτι περιέχει ισάξια ποσότητα πρωτεΐνης με το στήθος από το κοτόπουλο, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών.

Νο 4 : Αρακάς

Και όμως (!!!), ο αρακάς, περιέχει μια μορφή φυτικής πρωτεΐνης, άμεσα απορροφήσιμη από τον οργανισμό και σημαντικά αμινοξέα που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών και στη γράμμωση του κορμιού.

Νο 5 : Ψαρονέφρι (χοιρινό)

Το χοιρινό ψαρονέφρι είναι μια εξαιρετική επιλογή άπαχης πρωτεΐνης, με χαμηλή θερμιδική αξία και άφθονα γραμμάρια πρωτεΐνης (περίπου 16 γραμμάρια το κάθε μπριζολάκι).

Νο 6 : Σόγια

Η πρωτεΐνη της σόγιας μπορεί να είναι και αυτή φυτική (όπως του αρακά), αλλά ειναι εξαιρετικής ποιότητας και πλούσια σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Νο 7 : Ορός γάλακτος

Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος είναι η μία εκ των 2 πρωτεΐνών που μπορούμε να πάρουμε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και υπάρχει σε περιεκτικότητα περίπου 20 %. Βρίσκεται στο γάλα και είναι εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό.

Νο 8 : Καζεΐνη

Η καζεΐνη είναι η δεύτερη μορφή πρωτεΐνης που εντοπίζουμε στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη βρίσκουμε σε 80 % περιεκτικότητα στο γάλα. Σε υψηλή περιεκτικότητα μπορούμε να τη βρούμε και στο γιαούρτι (ελληνικό) ή το τυρί cottage.

Νο 9 : Σολομός

Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε Ω-3 καλά λιπαρά οξέα αλλά και σε ωφέλιμες πρωτεΐνες. Μάλιστα, ο σολομός, συνδυάζει ωφέλιμα λιπαρά και πρωτεΐνες και μαζί με λίγα λαχανικά αποτελεί ένα ιδανικό πλήρες γεύμα … με πολύ χαμηλή θερμιδική αξία και τεράστια διατροφική αξία !

Uncategorized , ,

Comments are closed.