Αλεύρι καρύδας : Ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη για ευφάνταστες συνταγές

Τι είναι το αλεύρι καρύδας ;

Το αλεύρι καρύδας ήρθε πολύ πρόσφατα στο προσκήνιο ως μια νέα hot διατροφική τάση και έχει γίνει μύθος. Τι όμως από όλα είναι αλήθεια και τι ψέματα σχεττικά με τη διατροφική αξία του αλευριού καρύδας ;aleuri-karydas-adinatisma-greece

Το αλεύρι αυτό φτιάχνεται από τον φλοιό της καρύδας, ο οποίος αλέθεται σε πάρα πολύ ψιλή σκόνη … όπως το γνωστό μας αλεύρι. Έτσι, αυτή η ψιλή σκόνη, το αλεύρι καρύδας, μπορεί να λειτουργήσει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ως υποκατάστατο για το γνωστό μας αλεύρι σίτου.

Τι συμβαίνει όμως με τη γεύση του άλευρου καρύδας ;

Έχει δυνατή γεύση όπως η καρύδα ;

Θα αλλάζει το γευστικό αποτέλεσμα στις συνταγές που χρησιμοποιείται ;

Πολλοί θεωρούν πως το αλεύρι καρύδας θα έχει έντονη τη γεύση της καρύδας και αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν στις συνταγές τους … Αυτό όμως είναι λάθος !!! Το αλεύρι καρύδας έχει μια εξαιρετικά ήπια οσμή και μια πολύ απαλή γεύση και δεν επηρεάζει καθόλου το γευστικό αποτέλεσμα των συνταγών (ακόμα και αυτών που δεν έχουν άλλα συστατικά με έντονη γεύση ώστε να καλύπτουν το γευστικό αποτέλεσμα … όπως σοκολάτα, κακάο, μπαχαρικά, φρούτα, ή οποιοδήποτε τρόφιμο με έντονο γευστικό χαρακτήρα).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε, πως το αλεύρι καρύδας, είναι πολύ ελαφρύ, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ζαχαροπλαστική και αρτοπαρασκευές όπως κέικ, muffins, pancakes, τηγανήτες, λουκουμαδάκια, donuts, κουλουράκια … και γενικά νοστιμιές που θέλουμε να τις κάνουμε πιο υγιεινές (για τα παιδιά μας ή για εμάς) !

Όσο λοιπόν και αν φοβάστε να αλλάξετε το κοινό αλεύρι με αλεύρι καρύδας, σας βεβαιώνω πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας. Μπορεί η αναλογία να μην είναι 1 : 1, αλλα κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα βιβλία με νόστιμες και πολύ υγιεινές συνταγές με αλεύρι καρύδας, καθώς επίσης μπορείτε να βρείτε άπειρες δοκιμασμένες και πεντανόστιμες συνταγές στο διαδίκτυο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το αλεύρι από καρύδα όντως συμπεριφέρεται αρκετά διαφορετικά στο ψήσιμο από τα κοινά μας άλευρα. Καλό είναι λοιπόν, πριν αποφασίσετε να το εντάξετε στην μαγειρική σας, να ενημερωθείτε για τον “χαρακτήρα” και την “προσωπικότητά” του ώστε να έχουν απόλυτη επιτυχία οι συνταγές σας !

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ : Περίπου 26 με 52 γραμμάρια αλεύρου καρύδας αρκούν για 1 ολόκληρο κέικ ή 1 ολόκληρο ψωμί ! Το αλεύρι καρύδας λειτουργεί ως υλικό που “κολλάει” και “δένει” τα υλικά μεταξύτους, αλλά – ενώ χρειάζεται μικρότερη ποσότητα αλεύρου καρύδας από ότι το κοινό αλεύρι για μια συνταγή – χρειάζεται περισσότερη υγρασία από το κοινό αλεύρι για να βγει σωστό το μείγμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το αλεύρι καρύδας είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πολύτιμες φυτικές διαιτητικές ίνες !

Ποιοι οι λόγοι να επιλέξω το αλεύρι καρύδας ;

  • Το αλεύρι καρύδας δεν περιέχει γλουτένη – σε αντίθεση με τα κοινά άλευρα από σιτάρι, από σίκαλη και από κριθάρι που περιέχουν – και ενδείκνυται για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
  • Το αλεύρι καρύδας είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτικών ινών, που ευνοούν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ελέγχουν τα επίπεδα της όρεξης, προκαλούν έντονο αίσθημα κορεσμού και ευνοούν την απώλεια βάρους.
  • Το αλεύρι καρύδας δεν περιέχει πολλούς εύπεπτους υδτάνθρακες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (περίπου 58 %) – σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που περιέχει μόλις 27 % περίπου – με αποτέλεσμα να μην προκαλεί απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο και για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
  • Το αλεύρι καρύδας είναι εξαιρετικά πλούσιο σε καλά για τον οργανισμό λιπαρά – γεγονός που οι περισσότεροι αγνοούν – και τα λιπαρά αυτά προφυλάσσουν τον οργανισμό από ιώσεις, μικρόβια και μύκητες. Τα 100 γραμμάρια αλεύρου καρύδας περιέχουν περίπου 8.7 γραμμάρια λιπαρών από τα οποία τα 8 γραμμάρια είναι κορεσμένα.
  • Το αλεύρι καρύδας παρέχει πολλές πρωτεΐνες (φυτικές) στον οργανισμό. Παρά λοιπόν το γεγονός πως δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνες γλουτένης (δηλαδή την πρωτεΐνη γλουτενίνη και την πρωτεΐνη γλιαδίνη), προσφέρει περίπου 19.3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια αλεύρου, που συνεπάγεται περίπου το 38 % της ΣΗΔ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Δεν είναι τυχαίο που το αλεύρι καρύδας χρησιμοποιείται πολύ σε σηνταγές τόσο από άτομα που δεν καταναλώνουν πολύ κρέας, όσο και από vegetarians, vegans και bodybuilders.

  • Το αλεύρι καρύδας ενδείκνυται για άτομα που ακολουθούν δίαιτα / διατροφή χαμηλή σε λήψη υδατανθράκων, γιατί δημιουργεί έντονο αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.
  • Το αλεύρι καρύδας δε δημιουργεί αλλεργίες και είναι πιο ακίνδυνο από άλλα άλευρα.
  • Το αλεύρι καρύδας κατά ένα ποσοστό περίπου 14 % αποτελείται από ωφέλιμα για τον οργανισμό έλαια.
  • Το 28 % του άλευρου καρύδας είναι νερό.
Γενικά Άρθρα , , , , , , , ,

Comments are closed.