Ακμή & ουλές : Πώς να τις εξαφανίσω ;;;

Τι είναι οι ουλές της ακμής ;

(!!!) : Οι ουλές ακμής είναι σημάδια που δημιουργούνται εξαιτίας της ακμής και οφείλονται στην διαδικασία επούλωσης του δέρματος που νοσεί από ακμή !oules-akmis-adinatisma-greece

Ουσιαστικά, αυτές οι ουλές, εμφανίζονται λόγω της μη έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου της ακμής … είτε ακόμα και στην μη αποτελεσματική θεραπεία που ακολουθήθηκε ! Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, η ακμή, να αντιμετωπίζεται όχι μόνο την κατάλληλη στιγμή και για τον κατάλληλο χρόνο, αλλά και με τον καταλληλότερο τρόπο.

Τα σημάδια της ακμής, οι ουλές δηλαδή που δημιουργούνται, οφείλονται σε πόρους της επιδερμίδας που όντας ανοιχτοί γεμίζουν με σμήγμα, με νεκρά κύτταρα του δέρματος αλλά και με βακτηρίδια. Αυτό έχει ως συνέπεια την διόγκωση του πόρου της επιδερμίδας … σε σημείο μάλιστα ώστε να προκαλείται “σπάσιμο” στα τοιχώματά του.

Γιατί δεν αφήνουν όλα τα σπυράκια ουλές ;

Το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα σπυράκια, αλλά ο τρόπος που αναπτύσσονται. Όταν οι πόροι της επιδερμίδας γεμίσουν με όλο αυτό το σμήγμα και τα βακτηρίδια, όπως ήδη αναφέραμε, οδηγούν τα τοιχώματα του πόρου σε ρήξη.

  • Εάν αυτή η ρήξη γίνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Η πληγή επουλώνεται και δεν μένουν αντιαισθητικά σημάδια.
  • Εάν όμως η ρήξη γίνει βαθύτερα, τότε τα διάφορα βακτηρίδια και άλλα φλεγμονώδη στοιχεία διαχέονται στην επιδερμίδα και δημιουργούν αυτές τις μεγάλες ουλές ακμής που έχουμε δει.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ακμή δεν εμφανίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πρόσωπο όπως πολλοί νομίζουν. Η πλάτη, το στήθος … ακόμα και οι γλουτοί, πολύ συχνά, εμφανίζουν σημάδια ακμής τα οποία χρειάζονται φροντίδα και κατάλληλη θεραπεία !

Πώς προλαμβάνουμε την ακμή και τα σημάδια της ;

Για να αποτρεψουμε την δημιουργία ουλών ακμής που θα στιγματίσουν την επιδερμίδα μας για πάντα, πρέπει να ακολουθήσουμε επιθετική θεραπεία κατά της ακμής ! Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής είναι το Α και το Ω στην αποφυγή αντιαισθητικών σημαδιών στο πρόσωπο … και όχι μόνο !

Για καθαρή, λεία και υγιή επιδερμίδα, φροντίστε :

  • να διατηρείτε πάντα καθαρή την επιδερμίδα σας (με τα κατάλληλα προϊόντα)
  • να ενημερώνεστε από έναν δερματολόγο όταν εμφανίζονται περίεργα σημάδια, σπυράκια ή στίγματα
  • να μην πιέζετε τα μαύρα στίγματα
  • να μην σπάτε τα σπυράκια σας με τα δάχτυλά σας

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όταν σπάτε τα σπυράκια ή όταν πιέζετε τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπό σας, ουσιαστικά, ωθείτε τα βακτηρίδια που είναι εγκλωβισμένα μέσα στον πόρο του δέρματος σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας ! Όπως ήδη έχουμε τονίσει, όσο βαθύτερα εισχωρεί η μόλυνση στην επιδερμίδα, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να δημιουργηθούν σπασίματα στα τοιχώματα του πόρου που θα αφήσουν τελικά χαραγματιές στην επιδερμίδα.

Τα είδη των ουλών της ακμής

Οι ουλές της ακμής μπορούν να χωριστούν σε 2 βασικές κατηγορίες :

  • τις ατροφικές ουλές ακμής
  • και τις υπερτροφικές ουλές ακμής

Οι πρώτες είναι συχνότερες από τις δεύτερες και οφείλονται στην απώλεια δερματικού ιστού εξαιτίας κάποιας φλεγμονής.

Αντιθέτως, οι δεύτερες, οφείλονται σε υπερβολική παραγωγή δερματικού ιστού κατά την προσπάθεια επούλωσης της επιδερμίδας λόγω της ακμής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αξιολογήσει την περίπτωσή σας και να σας προτείνει τρόπους για να απαλλαγείτε όχι μόνο από την ακμή … αλλά ακόμα και από τις ουλές που άφησε πίσω της !

Uncategorized , , , , , , ,

Comments are closed.