Λάδι καρύδας : Το λάδι με τις άπειρες εφαρμογές !

Δράση του ελαίου καρύδας

Το έλαιο καρύδας, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν τις εφαρμογές του και ακόμα πιο λίγοι το χρησιμοποιούν, αποτελεί ένα πολύτιμο συστατικό, όχι μόνο για την υγεία ή την προσωπική υγιεινή και ομορφιά, αλλά βρίσκει και πολλές ακόμα χρησιμότητες.έλαιο καρύδας

Ας αναφέρουμε αρχικά πως το έλαιο καρύδας παρουσιάζει :

  • Αντιμικροβιακή δράση
  • Αντιμυκητισιακή δράση
  • Εντιφλεγμονώδη δράση
  • Δράση κατά των ιών
  • Βοηθητική δράση για την καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό

Γενικά για το έλαιο καρύδας …

Κυρίως γνωρίζουμε το λάδι καρύδας μέσα από καλλυντικά όπως κρέμες σώματος ή μαλλιών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας έλαιο που λαμβάνεται από τη σάρκα της καρύδας όταν αυτή έχει φτάσει σε έναν βαθμό ωρίμανσης.

Το θετικό με το έλαιο της καρύδας είναι ότι παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλο για το μαγείρεμα και να μπορεί να αντικαταστήσει άλλα έλαια ή βούτυρα πολύ λιπαρά και λιγότερο ωφέλιμα για την υγεία.

Η οξείδωσή του έλαιου καρύδας είναι αργή και έχει διάρκεια ζωής έως περίπου 2 χρόνια, ενώ η κρέμα καρύδας που λαμβάνεται από τη διαδικασία υγρής άλεσης που υπόκειται το φρούτο δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Ποιότητα του ελαίου καρύδας

Το λάδι από καρύδα είναι ένα αρκετά δημοφιλές έλαιο ειδικά στον χώρο της κοσμετολογίας, η χρήση του όμως δεν περιορίζεται εκεί. Το έλαιο καρύδας είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμο και για την διατροφική του αξία και αυτό οφείλεται στις πολλές φυτικές θρεπτικές ίνες που περιέχει. Το έλαιο της καρύδας είναι υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας, αν και για πολλά χρόνια είχε κατηγορηθεί (εντελώς λανθασμένα) ως πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και άκρως ανθυγιεινό για τον οργανισμό.

Με την πάροδο των χρόνων αποδείχθηκε πως η θέση αυτή ήταν τελείως αβάσιμη και δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Παρουσιάζει παρενέργειες η χρήση του ελαίου καρύδας ;

Δεν έχει αναφερθεί καμία απολύτως παρενέργεια που να προκαλείται από τη χρήση του ελαίου της καρύδας.

Μια ανεπιθύμητη ενέργεια που ενδεχομένως θα παρουσιάσετε στην αρχή είναι μια ελαφριάς μορφής διάρροια, ειδικά εάν ακολουθείτε και κάποιο διαιτητικό διατροφικό πλάνο που να στηρίζεται στη λήψη μικρής ποσότητας λιπαρών. Η λήψη του ελαίου καρύδας θα πρέπει να γίνει σταδιακά αυξανόμενη, ξεκινώντας από μικρή ποσότητα στην αρχή και αυξάνοντας στην πορεία λίγο- λίγο.

Χρησιμότητα του ελαίου καρύδας

Το έλαιο καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους και για πάρα πολλούς σκοπούς, πολλούς εκ των οποίων δε θα μπορούσαμε καν να τους φανταστούμε. Μερικοί μόνο από αυτούς είναι οι ακόλουθοι :

  • Ενυδάτωση προσώπου και σώματος.
  • Χρήση ως κρέμα ματιών που καταπολεμά το πρήξιμο, τις ρυτίδες και τις σακκούλες.
  • Μαλακτικό μαλλιών.
  • Κρέμα για μετά το ξύρισμα, περιποιείται την επιδερμίδα.
  • Ντεμακιγιάζ ματιών.
  • Λιπαντικό (μη συμβατό με το λάτεξ όμως).
  • Έλαιο για μασάζ.
  • Βούτυρο προστασίας των χειλιών.
  • Θεραπεία για τις ραγάδες.
  • Αντηλιακό (παρέχει δείκτη προστασίας 4).
  • Επούλωση πληγών.
  • Δράση κατά της φαγούρας από τσιμπήματα κουνουπιών και άλλων εντόμων.
  • Τόνωση του μεταβολισμού.
  • Καλύτερη πέψη.
  • Χαλαρωτική δράση που απομακρύνει το στρες.
  • Απώλεια βάρους, έλεγχος της όρεξης και αδυνάτισμα.
  • Έλεγχος του σακχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
  • Κατά των ημικρανιών.
  • Κατά δερματικών προβλημάτων.
  • Κατά των αιμορροΐδων.
  • Κατά της κατάθλιψης.
  • Ως βοήθημα στην νόσο του Crohn.
  • Κατά του Altsheimer.
  • Κατά της κυτταρίτιδας.
  • Κατά της ακμής.

Υπάρχουν τόσο πολλές ακόμα εφαρμογές του ελαίου καρύδας που θα ήταν αδύνατο να αναφερθούν όλες σε ένα μόνο άρθρο. Ωστόσο αξίζει πραγματικά να γνωρίσουν όλοι αυτό το πολύτιμο έλαιο και να το εντάξουν στη ζωή τους.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.