Όταν ο καφές γίνεται … εξάρτηση !

Καφές : Μια ευχάριστη πρωινή συνήθεια

Δισεκατομμύρια κόσμου διατηρούν σχέση πάθους με τον καφέ, ο οποίος αποτελεί πρωταρχική ανάγκη ειδικά για το ξεκίνησμα της ημέρας. Είναι όμως ο καφές μια ευχάριστη διαδικασία απλά ή αποτελεί μια «ύπουλη» συνήθεια και έναν μικρό εθισμό ;καφές

Στην αρχή, ο καφές, αποτελεί μόνο μια ευχάριστη διαδικασία, μια μικρή προσφορά στον εαυτό μας μέσα στην κατά τα άλλα δύσκολη και γεμάτη υποχρεώσεις ημέρα. Το φλυτζάνι με τον αχνιστό και πολύ μυρωδάτο καφέ είναι σαν ένα «δώρο» προς τον εαυτό μας να ξεκινήσουμε ευχάριστα μια ακόμα κουραστική ημέρα.

Όταν ο καφές γίνεται ανάγκη …

Στην αρχή κανένας άνθρωπος δεν νιώθει την ανάγκη της καφεΐνης για να ξεκινήσει την ημέρα του. Ο οργανισμός από μόνος του φαίνεται να καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια για να ανταπεξέλθει σεόλες τις υποχρεώσεις του, στην εργασία του, στις δουλειές του σπιτιού, στις υποχρεώσεις με τα παιδιά, ακόμα και στο γυμναστήριο ή οτιδήποτε άλλο συνηθίζει να περιέχεται στο καθημερινό του πρόγραμμα.

Όταν όμως η μικρή αυτή χαράτου καφέ μετατραπεί σε ανάγκη και εν συνεχεία σε εθισμό, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ένας εθισμένος στην καφεΐνη οργανισμός δε μπορεί να ξεκινήσει την ημέρα του και δεν μπορεί να λειτουργήσει και να είναι παραγωγικός χωρίς αυτήν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ανθρώπων εθισμένων στην καφεΐνη, που όταν αναγκάστηκαν να διακόψουν την κατανάλωσή της (είτε για λόγους υγείας, είτε λόγω εγκυμοσύνης, είτε γιατί παρουσίαζαν προβλήματα στον ύπνο) παρουσίασαν σημαντικά στερητικά συμπτώματα. Επίσης, τα άτομα αυτά, ακόμα και με κίνδυνο της υγείας τους, αρνούνταν να διακόψουν ή έστω να μειώσουν την καθημερινή τους αυτή συνήθεια της κατανάλωσης καφέ.

Δεν είναι τυχαίο πως παντού πλέον υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα για καφέ, καθώς και πως και σε κάθε περίπτερο υπάρχουν συσκευασμένοι έτοιμοι καφέδες για όσους θα νιώσουν την ανάγκη ενός καφέ και δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να τον απολαύσουν σε μια καφετέρια. Καθημερινά περπατάμε στον δρόμο και συναντάμε βιαστικούς ανθρώπους με ένα πλαστικό ποτήρι καφέ στο χέρι να τρέχουν να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

Η καφεΐνη δεν είναι μόνο στον καφέ

Δυστυχώς αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι πως δεν λαμβάνουμε καφεΐνη μόνο μέσα από τον καφέ μας, αλλά και μέσα από πολλά ακόμα προϊόντα που ούτε καν τα φανταζόμαστε και φυσικά δεν τα υπολογίζουμε.

Πολλά φάρμακα περιέχουν σημαντική ποσότητα καφεΐνης, όπως επίσης και διάφορα αναψυκτικά, διατροφικά συμπληρώματα, τονωτικά αθλητικά ποτά, ή ακόμα και ροφήματα όπως η σοκολάτα και μερικά είδη τσαγιού.

Σε κανένα από αυτά τα είδη δεν αναφέρεται ξεκάθαρα η ποσότητα της καφεΐνης που λαμβάνει το άτομο με την κατανάλωσή τους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε και σαφή εικόνα της ποσότητας καφεΐνης που καταναλώνουμε καθημερινά.

Το σωστό και το λάθος …

Κανείς δεν λέει πως η κατανάλωση καφεΐνης είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια. Αντιθέτως, όταν αυτή γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια, είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Έτσι, άτομα που καταναλώνουν περίπου 2 φλυτζάνια καφέ την ημέρα, παρατηρούν μια τόνωση του οργανισμού τους και της ενέργειάς τους και γενικότερα μια βελτίωση της διάθεσής τους και των σωματικών τους αντοχών.

Στην αντίθετη πλευρά όμως, το άτομοπου καταναλώνει πολύ μεγάλη ποσότητα καφεΐνης σε καθημερινή βάση, μπορεί να εμφανίσει σημαντικές παρενέργειες (όπως προβλήματα ύπνου, νευρικότητα, σοβαρές στομαχικές διαταραχές, αυξημένα επίπεδα στρες) που ενδέχεται να εξελιχθούν και σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο καφές δεν πρέπει να γίνει εθισμός … αλλά να παραμείνει μια ευχάριστη καθημερινή διαδικασία, μια όμορφη «καλημέρα» προς τον εαυτό μας …

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.