Ψυχοσωματικά προβλήματα; Καταπολέμησέ τα ‘’χτυπώντας τα’’ στην ρίζα τους … !

Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που τείνουν να σωματοποιούν τις στενοχώριες, τα άγχη και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν; Το φαινόμενο είναι πολύ σύνηθες μιας και ο οργανισμός μας και η λειτουργία του είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ψυχολογία μας, όπως επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί. Μάθε να θέτεις σε έλεγχο τα συναισθήματα σου ή να τα εκτονώνεις με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνεις την υγεία σου…psychosomatika-adinatisma-greece

  • Τι μπορεί να προκαλέσει ο θυμός στο σώμα μας;

Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό ‘’Pain’’, ο θυμός είναι πιθανό να σχετίζεται με πόνους στην μέση. Αν και φυσιολογικό συναίσθημα, αν εκδηλώνεται συχνά και με ένταση, είναι δυνατό να προκαλέσει πόνους και στο σώμα, οι οποίοι παρατηρείται ότι εστιάζονται στην μέση. Προκειμένου να περιορίσουμε την έντασή του θα ήταν βοηθητικό να σκεφθούμε την κρίσιμη στιγμή κατά πόσο θα μας ωφελήσει η όποια έκρηξή μας, αν θα επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή αν τελικά το μόνο που θα προκαλέσει είναι μεγαλύτερο κακό στον ίδιο μας τον εαυτό.

  • Ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους στο οργανισμό μας;

Ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το άγχος, ιδιαιτέρως στις γυναίκες, συνδέεται άμεσα με την μεταγενέστερη εμφάνιση άνοιας αποδίδοντας μάλιστα αυτό τον συσχετισμό στην έκκριση ορμονών του οργανισμού ως αμυντική αντίδραση απέναντι στο στρες και το άγχος. Η αντιμετώπισή του, σύμφωνα και πάλι με τους ειδικούς, επιτυγχάνεται αν συνειδητοποιήσουμε ότι επί της ουσίας το άγχος δεν οφείλεται στα γεγονότα και τις συγκυρίες αλλά προκαλείται από την σκέψη μας, όταν συνηθίζουμε τις καταστροφολογίες ή όταν αισθανόμαστε αδύναμοι και ευάλωτοι. Προκειμένου να ελέγξετε την σκέψη σας, δραστηριότητες όπως ο χορός, το περπάτημα, οι τεχνικές χαλάρωσης ή και μόνο ο έλεγχος της αναπνοής μπορούν να αποδειχθούν πολύ βοηθητικές.

  • Τι επιφέρει η απαισιοδοξία στην υγεία μας;

Ευρωπαϊκή μελέτη σε 23.000 ενήλικες έδειξε ότι η απαισιόδοξη στάση ζωής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ κατέληξε στο ότι άτομα που αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία την ζωή μειώνουν έως και 48% τις πιθανότητες να υποστούν κάτι αντίστοιχο. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στον συσχετισμό των δύο καταστάσεων εικάζεται ότι είναι τόσο βιολογικοί όσο και περιβαλλοντικοί. Προκειμένου να ανατρέψουμε την απαισιόδοξη στάση μας απέναντι στα πράγματα είναι χρήσιμο να θέτουμε μπροστά την λογική και να παραμερίζουμε το συναίσθημα, διερευνώντας ρεαλιστικά και ψύχραιμα τις πιθανές συνέπειες των καταστάσεων.

( !!! ) : Το λεγόμενο ‘’σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης’’ (burn-out ) αποτελεί έναν καινούργιο κίνδυνο τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική υγεία του σύγχρονου ανθρώπου επομένως τα συχνά διαλείμματα κρίνονται απαραίτητα ενώ προτείνονται χαλαρωτικές ασκήσεις και γενικότερα δραστηριότητες μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου εργασίας!!!

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.