Χειμώνας, κρύο & συναισθηματική υπερφαγία

Το κρύο οδηγεί στο φαγητό …

Την χειμερινή περίοδο, τείνουν πολλά άτομα να παρουσιάζουν μια πιο έντονη τάση προς το φαγητό, καθώς και αρκετά βουλιμικά επεισόδια. Η συναισθηματική υπερφαγία, δεν είναι ψέμα, αλλά είναι πλέον μέσα στη ζωή μας και την συναντάμε ολοένα και συχνότερα στο φιλικό μας περιβάλλον.Desperate housewife.

Πρόκειται για την περίπτωση εκείνη που το άτομο στρέφεται προς το φαγητό, όχι για να ικανοποιήσει την πείνα του, αλλά για να γεμίσει το συναισθηματικό κενό του, όποιο και αν είναι αυτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το φαγητό αποτελεί για τα άτομα αυτά ένα είδος ανταμοιβής, υποκατάστατου ή ανακούφισης από τα συναισθηματικά προβλήματα, το άγχος και το στρες που αντιμετωπίζει το άτομο στην καθημερινότητά του.

Ο χειμώνας, με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις περισσότερες ώρες στο σπίτι, τείνει να εντείνει αυτές τις καταστάσεις και να φανερώνει διάπλατα το πρόβλημα αυτό.

Πώς θα καταλάβω αν πάσχω από συναισθηματική υπερφαγία ;

Εάν η απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα (ή στα περισσότερα από αυτά) είναι καταφατική, τότε καλόθα ήταν να συμβουλευθείτε έναν ειδικό.

Ερώτηση 1 : Τρώτε περισσότερο όταν είστε αγχωμένος ή όταν περνάτε μια πολύ αγχωτική φάση στη ζωή ή στη δουλειά σας ;

Ερώτηση 2 : Όταν τρώτε αισθάνεστε πιο ασφαλής ;

Ερώτηση 3 : Νιώθετε πως τρώγοντας ανταμοίβετε τον εαυτό σας για κάτι ;

Ερώτηση 4 : Τρώτε ακόμα και όταν είστε χορτάτοι ή όταν δεν πεινάτε ;

Ερώτηση 5 : Τρώτε για να απαλύνετε συναισθήματα όπως λύπη, πόνο, απώλεια, βαρεμάρα, άγχος, οργή, ανασφάλεια, σύγχιση, νευρικότητα, κ.λ.π. ;

Ερώτηση 6 : Τρώτε πολύ γρήγορα, βουλιμικά και δεν μασάτε καλά την τροφή σας ;

Ερώτηση 7 : Αισθάνεστε να μην μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας όσον αφορά στο φαγητό ;

Σε τι διαφέρει η πείνα από την συναισθηματική υπερφαγία ;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν πραγματικά νιώθουν πείνα ή είναι το άγχος και άλλοι συναισθηματικοί παράγοντες που τους οδηγούν στο ψυγείο και στην κατανάλωση τόσο πολλών άσκοπων θερμίδων μέσα στην ημέρα. Και αν όντως η συναισθηματική υπερφαγία έχει κάνει την εμφάνισή της, πώς την αναγνωρίζουμε και την διαφοροποιούμε από την πραγματική πείνα ;

Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να μας δείξουν αν αυτό που νιώθουμε οφείλεται σε πραγματική ανάγκη του οργανισμού για φαγητό, ή αν απλά είναι το συναισθηματικό βάρος και το κενό που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της πείνας.

Τα σημάδια που μας αποκαλύπτουν αν πραγματικά βιώνουμε μια οργανική ανάγκη για φαγητό ή αν είναι μια ανάγκη για συναισθηματική κάλυψη, είναι τα ακόλουθα :

  • Η πείνα έρχεται σταδιακά, σε αντίθεση με την συναισθηματική υπερφαγία που φανερώνεται ξαφνικά και πολύ έντονα. Κατά την συναισθηματική υπερφαγία, το άτομο νιώθει ανίκανο να αντισταθεί στο φαγητό και ανήμπορο αν δεν καλύψει άμεσα αυτή του την ανάγκη.
  • Στην πείνα, όταν το άτομο φάει αισθάνεται πληρότητα. Στην συναισθηματική υπερφαγία όμως, το άτομο ακόμα και μετά το γεύμα δε νιώθει ικανοποίηση.
  • Κατά την συναισθηματική υπερφαγία το γεύμα δεν έχει λογική. Το άτομο μπορεί να τρώει συνεχώς και με λαιμαργία πότε γλυκό και πότε αλμυρό τρόφιμο.
  • Κατά την συναισθηματική υπερφαγία οι υδατάνθρακες και τα γλυκά καταλαμβάνουν την Νο1 θέση. Αποτελούν τα πιο ισχυρά αντικείμενα πόθου !
  • Μετά το γεύμα, ένα άτομο κανονικά πρέπει να νιώθει πλήρες. Αντίθετα στην συναισθηματική υπερφαγία το άτομο νιώθει έντονες ενοχές, τύψεις, στεναχώρια, λύπη ή και ντροπή.
  • Την πείνα την νιώθει το άτομο στο στομάχι, ενώ η συναισθηματική υπερφαγία έρχεται ως έμμονη ιδέα στον εγκέφαλο.
Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.