Φυτικές ίνες κατά του εγκεφαλικού

Η μελέτη

Φυτικέ ίνες κατά του εγκεφαλικού

Πιο συγκεκριμένα, αποδείχθηκε πως για κάθε κατανάλωση φυτικών ινών βάρους 7 γραμμαρίων, αποτρέπεται κατά ένα ποσόστό της τάξης του 7% ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν μελέτες άνω των 20 χρόνων και δίνουν πολλές ελπίδες για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η καθημερινότητα

Η πραγματικότητα είναι πως πολλές φορές τα γεύματά μας δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι και δεν περιλαμβάνουν τα απαραίτητα συστατικά και τις φυτικές ίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Με ενδιάμεσα ολιγόλεπτα διαλείμματα στη δουλειά, με σνακ όπως μπισκότα ή σάντουιτς, ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις απαιτούμενες για την καλή λειτουργία του φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

 Μαθαίνω τον οργανισμό να τρώει υγιεινά

Ο κάθε οργανισμός είναι και λειτουργεί όπως ένα μικρό παιδί. Εάν τον μάθεις να διατρέφεται σωστά, θα έχει και την ανάλογη καλή λειτουργία. Ένας όμως οργανισμός που δεν είναι συνηθισμένος στην υγιεινή διατροφή, θα περάσει ένα στάδιο λίγο επώδυνο, μέχρι να εγκλιματιστεί και να συμβαδίσει με τις νέες διατροφικές συνθήκες.

Ένα άτομο που ποτέ δεν κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, θα αντιμετωπίσει τον πρώτο καιρό γαστρεντερικά προβλήματα, ευαισθησία και πόνο, αφού ο οργανισμός δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοιου είδους τροφές. Σταδιακά το πρόβλημα μειώνεται και ο οργανισμός μαθαίνει να αντιμετωπίζει το νέο αυτό διατροφικό πρόγραμμα.

 Πώς αναπτύσσεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώνονται μόλις ένας θρόμβος μπλοκάρει ένα αιμοφόρο αγγείο στην περιοχή του εγκεφάλου ή όταν τα αιμοφόρα αυτά αγγεία του εγκεφάλου σπάσουν και αρχίσουν να αιμορραγούν.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μαζί με τις καρδιακές παθήσεις αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον πλανήτη, με περισσότερα από 6.000.000 θανάτους κάθε χρόνο και με ακόμα περισσότερα άτομαπου επέζησαν αυτών αλλά τους έμεινε κάποια μόνιμη αναπηρία.

 Άτομα που επιβάλλεται να δώσουν έμφαση στην καλή διατροφή

Ανάλογα με τη ζωή που κάνει ο καθένας, υπάρχουν κατηγορίες ατόμων που είναι πιο ευάλωτοι και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Τέτοια άτομα είναι τα ακόλουθα :

  • Άτομα με πολύ ανεβασμένη αρτηριακή πίεση
  • Άτομα με έντονο το πρόβλημα παχυσακίας ή κατά πολύ υπέρβαρα άτομα
  • Χρόνιοι καπνιστές

 Δεν χρειάζονται υπερβολές

Η μετάβαση μπορεί να γίνει σταδιακά και με μικρη αύξηση λίγο-λίγο των φυτικών ινών στα γεύματά μας. Δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουμε σε διατροφικές ακρότητες ούτε και να πιέσουμε τον οργανισμό μας με απότομες διατροφικές αλλαγές. Μια ομαλή μετάβαση είναι ιδανική για τον οργανισμό, αλλά και για εμάς που θα αποφύγουμε τις έντονες παρενέργειες από την αλλαγή του διαιτολογίου μας.

Φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης θα πρέπει να αποτελούν την διατροφική καθημερινότητά μας, για υγεία και μακροημέρευση.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.