Φρούτα του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι κατ’εξοχήν η πιο εύκολη εποχή για να ελέγξουμε τη διατροφή μας και να περιορίσουμε το σωματικό μας βάρος. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας η όρεξη για τροφή μειώνεται, επιθυμούμε πιο μικρά γεύματα, με πιο ελαφριά και εύπεπτα συστατικά. Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, που μας χορταίνει αλλά και μας δροσίζει, ιδανική για την θερινή περίοδο, είναι και τα φρούτα.

Για μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή, θα πρέπει περίπου ένα 55% της τροφής που λαμβάνει ο καθένας να είναι υδατάνθρακες, ένα 30% λίπη και το υπόλοιπο 15% περίπου να είναι πρωτεΐνη. Η πιο καλή πηγή υδατανθράκων είναι τα φρούτα, τα οποία παρέχουν επίσης στον οργανισμό άφθονες βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή και σωστή λειτουργία του.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μας παρέχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία φρούτων προς κατανάλωση. Το κάθε ένα από αυτά είναι πηγή διαφορετικής ομάδας βιταμινών και θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, και καλύπτει διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις.

Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι :

  • Φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα πολύ γευστικό φρούτο με πολύ λίγες θερμίδες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και αποτρέπει την διαδικασία της οξείδωσης. Ειδικά για τους καπνιστές επιβάλλεται η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και σε μια ουσία, το ελαγικό οξύ, που δρα κατά του καρκίνου.

  • Κεράσια

Τα κεράσια είναι επίσης ένα φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, που ενδείκνυται για απώλεια βάρους, αφού είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Έχει έντονη διουρητική δράση και όπως και η φράουλα, λόγω του ελαγικού οξέος, μάχεται κατά του καρκίνου.

  • Πεπόνι

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο που αποτελείται κατά 90% από νερό και παρέχει στον οργανισμό Β-καροτένιο και βιταμίνη C.

  • Καρπούζι

Το καρπούζι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό με ποσοστό 94% και προσφέρει βιταμίνες Β6, Β1 και C, Β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

  • Σύκα

Τα σύκα είναι από τα φρούτα με τις περισσότερες φυτικές ίνες και για τον λόγο αυτό το συνιστούν και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Παρέχει μαγνήσιο, κάλιο, β-καροτένιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη C.

  • Ροδάκινα

Το ροδάκινο συνδυάζει άφθονες φυτικές ίνες στη φλούδα του και υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας νερού στο εσωτερικό του.είναι πηγή σιδήρου για τον οργανισμό και βοηθάει στον έλεγχο και τον περιορισμό της χοληστερόλης.

  • Βερύκοκα

Τα βερύκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πηγή βιταμίνης C.

  • Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι επίσης τα πιο γνωστά φρούτα με έντονη δράση κατά της δυσκοιλιότητας λόγω των άφθονων φυτικών ινών τους.

  • Σταφύλια

Τα σταφύλια λόγω της ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχουν στη φλούδα τους, δρούν ως φυσικό για τον οργανισμό αντιβιωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αδυνάτισμα

Comments are closed.