Φρούτα : Αποξηραμένα ή φρέσκα ;

Τα φρούτα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής όλων, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, αφού είναι πλούσια σε πολλά πολύτιμα και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην διαφύλαξη της καλής υγείας μας.

φρέσκα φρούτα

Τα φρούτα, είτε είναι φρέσκα είτε είναι αποξηραμένα, τα αγαπάμε και τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους, από το πρωινό έως και το βραδινό μας γεύμα, σκέτα ή μέσα σε φαγητά και σαλάτες, στο γιαούρτι μας ή σε μορφή χυμού και smoothie.

Είναι όμως ίδια η διατροφική αξία του φρέσκου και του αποξηραμένου φρούτου 

Ποιες οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες μεταξύ τους ;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να επιλέγουμε και γιατί ;

 Φρέσκα VS Αποξηραμένα

apoksiramena-froutaΑν και πολλά από τα ωφέλιμα συστατικά που παρέχουν στον οργανισμό είναι κοινά και τα διατηρούν τα φρούτα ακόμα και μετά την αποξήρανσή τους, διαφέρουν ελαφρώς στην περιεκτικότητα που παρουσιάζουν σε βιταμίνες αλλά και σε ανόργανα άλατα.

Γιατί συμβαίνει αυτό ;

Κατά την επεξεργασία της αφυδάτωσης που υπόκεινται τα φρούτα για να μπορέσουν μετά να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποβάλουν και χάνουν κάποιο μέρος από τις βιταμίνες τους.

Παρά όμως την μικρή αυτή απώλεια σε βιταμίνες, διατηρούν την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και δράση, και παρέχουν άφθονες φυτικές διαιτητικές ίνες, όπως άλλωστε και τα φρέσκα φρούτα.

Φυσικά, λόγω της επεξεργασίας τους, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο υψηλά σε ποσοστά ζάχαρης (χωρίς όμως μεγάλες διαφορές, εκτός εάν έχουν επιπλέον προσθήκη ζάχαρης) από τα φρέσκα φρούτα, αλλά εξίσου ωφέλιμα για τον οργανισμό όταν καταναλώνονται σωστά και με μέτρο.

 Ζάχαρη και θερμιδική αξία

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό. Πρόκειται για συμπυκνωμένες τροφές, των οποίων ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να αποφέρει αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, ενώ παράλληλα προσφέρει απλόχερα πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Μικρή ποσότητα φρούτων, φρέσκων ή αποξηραμένων, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες σνακ, γεμάτο υγεία και με λίγες μόνο θερμίδες.

Για παράδειγμα, μια μερίδα αποξηραμένου μήλου (1/4 φλιτζανιού) αντιστοιχεί σε θερμιδικό φορτίο 52 θερμίδων και 12 γραμμαρίων ζάχαρης, ενώ μια μερίδα φρέσκου μήλου (1 φλυτζάνι) αντιστοιχεί σε θερμιδικό φορτίο 65 θερμίδων και 13 γραμμαρίων ζάχαρης.

 Ποια στοιχεία χάνονται κατά την αποξήρανση των φρούτων ;

Τα φρούτα, όπως προαναφέραμε, περνούν τη διαδικασία της αφυδάτωσης για να αποξηρανθούν και να μπορέσουν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διαδικασία αυτή χάνουν μερικά πολύτιμα συστατικά τους, όπως είναι πολλές από τις βιταμίνες τους (βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, θειαμίνη).

Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα υστερούν λίγο και στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Εν ολίγοις, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια θρεπτική επιλογή που σε καμία όμως περίπτωση δε μπορεί να φτάσει την διατροφική αξία του φρέσκου φρούτου. Ακόμα, τα φρέσκα φρούτα ενδείκνυνται για δίαιτα και απώλεια βάρους, αφού περιέχουν περισσότερο νερό και καταλαμβάνουν περισσότερο όγκο στο στομάχι, χαρίζοντας έτσι πιο έντονο αίσθημα κορεσμού και καταπολεμώντας το άσκοπο τσιμπολόγημα και την άσκοπη κατανάλωση θερμίδων.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.