Φάε αργά και … χάσε κιλά !

Το «μαγικό κλειδί» του αδυνατίσματος …

Έχουμε ακούσει ξανά και ξανά πως ο σωστότερος τρόπος να τρώμε, τόσο για την υγεία μας όσο και για την σιλουέττα μας, είναι να τρώμε αργά. Αυτό βασίζεται σε μια πολύ σημαντική επιστημονική διαπίστωση, πως το μήνυμα από το στομάχι χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να μεταφερθεί στον εγκέφαλο.eating slowly

Με λίγα λόγια χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να κατανοήσει το άτομο ότι έχει χορτάσει και δεν χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη τροφή. Στην περίπτωση όμως που τρώει γρήγορα, συνεχίζει να τρώει και να καταναλώνει θερμίδες που ουσιαστικά ο οργανισμός του δεν χρειάζεται και που πρόκειται να τις μετατρέψει τελικά σε λίπος.

«Όσο και να προσπαθώ δεν το καταφέρνω !»

Είναι απόλυτα λογικό. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός ! Ένα άτομο που έχει μάθει να τρώει γρήγορα, είναι φυσικό επόμενο πως θα δυσκολευτεί πάρα πολύ στην αρχή να σκέφτεται την κάθε του μπουκιά και να μην τρώει γρήγορα και με άγχος.

Βήμα 1ο : Χαλαρώστε και δείτε το φαγητό σαν μια απολαυστική διαδικασία. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και προσπαθήστε κάθε μέρα να τρώτε λιγάκι πιο αργά. Σίγουρα δεν θα τα καταφέρετε από την πρώτη κιόλας ημέρα. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος !

Το φαγητό πρέπει να είναι όχι μια διεκπεραιωτική αλλά μια ευχάριστη και απολαυστική διαδικασία μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Βήμα 2ο : Πιάστε μια μπουκιά με το πιρούνι σας και πριν σπεύσετε να την βάλετε στο στόμα σας παρατηρήστε τη. Ένα φαγητό δεν το απολαμβάνουμε μόνο με την αίσθηση της γεύσης αλλά και με την όραση και με την όσφρηση. Φέρτε την μπουκιά κοντά στη μύτη σας και μυρίστε το φαγητό σας. Βάλτε την μπουκιά στο στόμα και μασήστε αργά προσπαθώντας να νιώσετε όλες τις γεύσεις, όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτό το φαγητό !

Στην αρχή θα είναι πραγματικά δύσκολο και όλα θα σας φαίνονται «βουνό» και αξεπέραστα. Το κλειδί σε αυτό το σημείο είναι η συστηματικότητα.

Βήμα 3ο : Μπορείτε σε ένα σημειωματάριο να καταγράφετε τις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες. Κρατώντας σημειώσεις για το τι ώρα φάγατε, τι περιελάμβανε το γεύμα, καθώς επίσης και πόσο χρόνο χρειαστήκατε για το κάθε γεύμα, θα μπορέσετε να δείτε την πρόοδό σας και να κατανοήσετε τι πρέπει να διορθώσετε.

Μερικές φορές μάλιστα το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στο ΤΙ τρώμε. Τα έτοιμα γεύματα, τα delivery ή τα προμαγειρεμένα, μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε υπερκατανάλωση τροφής που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.

Βήμα 4ο : Μαγειρέψτε το φαγητό σας ! Η όλη διαδικασία του μαγειρέματος δημιουργεί έναν κορεσμό στην αίσθηση της όρασης αλλά κυρίως στην αίσθηση της όσφρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο αυτό όταν θα κάτσει να γευματίσει να μην νιώθει τόσο έντονο το αίσθημα της πείνας και να μην τρώει γρήγορα και βουλιμικά.

Ένα ακόμα μεγάλο λάθος είναι ότιπεριμένουμε να πεινάσουμε πολύ για να φάμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε ανεξέλεγκτα και γρήγορα.

Βήμα 5ο : Μην περιμένετε να πεθάνετε από την πείνα για να φάτε. Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα κάθε ημέρα με συγκεκριμένες ώρες φαγητού. Έτσι θα τρώτε πιο λίγο και με λιγότερο στρες.

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.