Τσεριμόγια (Annona Cherimola) :Το φρούτο-καρδιά

Τι γνωρίζεις για την τσεριμόγια ;

Η τσεριμόγια ή αλλιώς Annona Cherimola όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, είναι ένα φυτό ενδημικό των Άνδεων. Σύμφωνα όμως με μια εναλλακτική θεωρία που αμφισβητεί την καταγωγή του φυτού, η τσεριμόγια προέρχεται από την Κεντρική Αμερική. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στο γεγονός πως η καταγωγή της τσεριμόγια θα πρέπει να είναι πραγματικά από την Κεντρική Αμερική, αφού τα περισσότερα είδη του φυτού αυτού μπορούμε να τα εντοπίσουμε εκει.cherimolia

Πλέον βέβαια η τσεριμόγια καλλιεργείται σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως φυσικά η Κεντρική Αμερική (από όπου και προέρχεται), αλλά και η Νότια Αμερική, η Νότια Ευρώπη, η Αυστραλία, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ασία.

Το φυτό τσεριμόγια …

Η τσεριμόγια δεν αναπτύσσεται πολύ, ενώ μεγάλο μέρος του φυλλώματός της πέφτει στις αρχές της άνοιξης. Είναι ένα ημιαειθαλές δέντρο (μικρής αλλά ταχείας ανάπτυξης), ιδιαίτερα πυκνό, με διακλαδώσεις που ξεκινούν από πολύ χαμηλό ύψος και απλώνονται στο χώρο. Αν και δέντρο, η τσεριμόγια, θυμίζει θάμνο στην ανάπτυξή της.

Συνήθως η τσεριμόγια αναπτύσσεται περίπου από 2 έως και 9 μέτρα και τα φύλλα της είναι σχήματος ωοειδούς με λίγο μυτερό τελείωμα. Η ανθοφορία του φυτού παρατηρείται την άνοιξη όπου είναι η εποχή που το φυτό χάνει και το μεγάλο μέρος του φυλλώματός του.

Τα άνθη του φυτού είναι αρωματικά και αποτελούνται από 3 εσωτερικά και 3 εξωτερικά πέταλα. Τα πέταλα που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του άνθους, είναι πιο χοντρά και χνουδωτά, πρασινωπού χρώματος και μπορεί να τα συναντήσουμε να αναπτύσσονται είτε μόνα τους είτε και σε ομάδες. Αντιθέτως τα εσωτερικά πέταλα είναι πιο ντελικάτα, πιο μικρού μεγέθους από τα εξωτερικά και παρουσιάζουν ένα απαλό ροζ χρώμα.

Το δέντρο της τσεριμόγια συνήθως παρουσιάζει ένα είδος λήθαργου που διακόπτεται όμως με την πτώση της θερμοκρασίας της χειμερινή περίοδο. Είναι ευαίσθητο στους παγετούς και γενικότερα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως είναι οι πολύ δυνατοί άνεμοι αλλά και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Συνήθως αναπτύσσεται σε μεγάλο υψόμετρο (από περίπου 1200 έως 2500 μέτρα), σε περιοχές όπως η Βολιβία, το Περού, το Εκουαδόρ, η Κολομβία, αλλά και η Χιλή, Χαβάη, η Καλιφόρνια, η Ισπανία ή η Βραζιλία.

Ο καρπός της «αγάπης»

Ο καρπός της τσεριμόγια έχει ένα σχήμα που θυμίζει καρδιά και φτάνει τα 10 με 20 περίπου εκατοστά μήκος και άλλα 10 εκατοστά περίπου πλάτος. Ζυγίζει συνήθως περίπου 200 με 500 γραμμάρια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσουμε και καρπό των 2 ή και περισσότερων κιλών.

Το εσωτερικό του καρπού, ανοίγοντας την φλούδα, αποτελείται από μια κατάλευκη σάρκα, εξαιρετικά χυμώδη, με ελαφρώς υπόξινη αλλά πολύ νόστιμη γεύση και μεθυστικό άρωμα, που περικλείει ένα γλυκό, λευκού χρώματος, μαλακό και πολύ σαρκώδη καρπό.

Ο καρπός της τσεριμόγια έχει ένα γλυκό φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει συνδυασμό από μπανάνα, φράουλα, ανανά και ροδάκινο ενώ πολλοί είναι εκείνοι που περιγράφουν τη γεύση του σαν τη γεύση μιας τσιχλόφουσκας !

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.