Τρεις βασικοί σωματότυποι

Ο κάθε άνθρωπος δεν έχει τον ίδιο τύπο σώματος με τον άλλο. Έτσι, πολλές φορές, στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος ακολουθώντας κάποια δίαιτα ή κάποιο πρόγραμμα άσκησης, δεν παρατηρούμε αποτελέσματα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε σωματότυπος έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται διαφορετική μεταχείρηση.

 Τι είναι ο σωματότυπος

Ο σωματότυπος του κάθε ανθρώπου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι και τον συνθέτουν:

  • Η μυική μάζα
  • Η κατατομή του σκελετού
  • Η πυκνότητα του σκελετού

Φροντίζοντας λοιπόν να τονίζει κανείς τα δυνατά σημεία του σωματότυπού του, και ταυτόχρονα να καλύπτει τα μειονεκτήματά του, μπορεί να έχει σαφώς καλύτερα και πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

  • Ο μεσομορφικός τύπος σώματος

Χαρακτηριστικά : Δυνατός, σφριγηλός, αθλητικός τύπος, φυσιολογικού βάρους (ούτε παχύς, ούτε αδύνατος), εύκολα αναπτύσσει μυική μάζα, σε καλή φυσική κατάσταση

Διατροφικές συνήθειες : Συνήθως, οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτό τον τύπο σώματος, επαναπαύονται στην καλή φυσική τους κατάσταση με αποτέλεσμα να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τη διατροφή τους. Δεν ανησυχούν για το βάρος τους, το οποίο δεν έχει διακυμάνσεις και καταλήγουν πολλές φορές σε ανθυγιεινές τροφές.

Αντιμετώπιση : Στην περίπτωση του μεσομορφικού τύπου σώματος τα προβλήματα δεν είναι μεγάλα. Η καλή φυσική κατάσταση, το ιδανικό βάρος και η σωστή κατανομή του βάρους στο σώμα, καθιστούν απλή την περίπτωση αυτή. Λιγο περισσότερη προσοχή απαιτείται στο θέμα της διατροφής μόνο, που αν και δεν επηρεάζει εύκολα την εξωτερική εμφάνιση και το βάρος του ατόμου, επηρεάζει εντούτοις την υγεία του και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του μακροπρόθεσμα.

  • Ο εκτομορφικός τύπος σώματος

Χαρακτηριστικά : Αδύνατος, ψηλός, ελάχιστο αποθηκευμένο λίπος, ισχνός, μικρός σκελετός, ασθενής μυική μάζα

Διατροφικές συνήθειες : Τα άτομα αυτής της κατηγορίας σωματότυπου δύσκολα αυξάνουν το βάρος τους, πράγμα όμως που τους δυσκολεύει στο να αναπτύσσουν μυική μάζα. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται και ειδική διατροφή.

Αντιμετώπιση : Τα άτομα αυτά, αφού πρώτα βέβαια αποκλείσουν με τη βοήθεια κάποιου γιατρού όλους τους πιθανούς ιατρικούς λόγους που μπορεί να τους απαγορεύουν την αύξηση του βάρους τους, εκτός από σωματική άσκηση θα πρέπει να ακολουθούν και κάποιο διατροφικό πρόγραμμα το οποίο να είναι πλούσιο σε λιπαρά (όπως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για σνακ και πατάτες, καλαμπόκι, αρακά σαν στοιχεία του γεύματος).

  • Ο ενδομορφικός τύπος σώματος

Χαρακτηριστικά : Εύσωμος, με πολύ αποθηκευμένο στο σώμα λίπος, αρκετά ανεπτυγμένη μυική μάζα, αυξάνει εύκολα βάρος, πλαδαρός.

Διατροφικές συνήθειες : Συνήθως άνθρωποι αυτής της κατηγορίας αγαπούν το φαγητό και τρώνε άτσαλα και μεγάλες ποσότητες.

Αντιμετώπιση : Μια απότομη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών θα είχε ανεπιθύμητα αποτελέσματα αφού θα κλόνιζε τον οργανισμό και θα τον οδηγούσε στην βεβιασμένη αποθήκευση λίπους. Για τον λόγο αυτό ιδανικότερη αντιμετώπιση είναι τα πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κατά προτίμηση τα γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό.

Αδυνάτισμα , , , ,

Comments are closed.