Το τεστ με το ξύδι που «σώζει ζωές» !

Η έρευνα

τεστ με ξύδιΈνα τεστ με το γνωστό σε όλους μας κοινό ξύδι, όπως έδειξαν διάφορες έρευνες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια μεγάλη έρευνα σε 150.000 γυναίκες στην Ινδία, η εφαρμογή του τεστ αυτού κατάφερε να μειώσει τους θανάτους κατά το 1/3, ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό και ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή που λόγω της φτώχειας και της έλλειψης ιατρικού ελέγχου ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί τον νούμερο 1 λόγο θανάτου των γυναικών.

 Σκοπός του τεστ με το ξύδι

Η χρησιμότητα του τεστ αυτού, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, είναι ότι μπορεί να προβλέψει έγκαιρα την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, επιτρέποντας έτσι την θεραπεία του πριν αποβεί μοιραίος και οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο τη γυναίκα.

 Το μεγάλο πλεονέκτημα του τεστ

Μεγάλο πλεονέκτημα του τεστ αυτού είναι ότι κατάφεραν οι ειδικοί να επιτύχουν έναν τρόπο διάγνωσης και έγκαιρης πρόληψης με εξαιρετικά χαμηλό κόστος ώστε να είναι εύκολο και δυνατό να εφαρμοστεί από όλους.

Με έναν απλό εξοπλισμό εργαστηρίου, ο υπεύθυνος λαμβάνει δείγμα από τον τράχηλο, και με την εφαρμογή ξυδιού στο δείγμα διαπιστώνει την οποιαδήποτε ανωμαλία. Το ξύδι παρουσιάζει την ιδιότητα να αλλάζει το χρώμα των κυττάρων που έχουν υποστεί κάποια αλλοίωση.

 Τι δηλώνουν οι αριθμοί

Η Ινδία, βρίσκεται ιδιαίτερα υψηλά στην κλίμακα με κρούσματα καρκίνου του τραχήλου (με πάνω από 140.000 γυναίκες τον κάθε χρόνο) καθώς και με πολλούς θανάτους εξαιτίας αυτού.

Η εφαρμογή αυτού του έξυπνου και οικονομικού τρόπου διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας κατά ένα ποσοστό της τάξης του 31%. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα σημείο άξιο λόγου που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ρότα της ιστορίας και την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Μόνο στην Ινδία, το τεστ με το ξύδι, θα μπορούσε να αποτρέψει από βέβαιο θάνατο 22.000 γυναίκες τον κάθε χρόνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο θα έσωζε τη ζωή από 72.600 γυναίκες τον χρόνο.

Τόσες πολλές ζωές που μπορούν να σωθούν τόσο εύκολα και με την εφαρμογή απλού και οικονομικού εξοπλισμού μόνο. Το τεστ πρέπει να γίνεται τακτικά κάθε 2 χρόνια για τον έλεγχο της κατάστασης του τραχήλου και την έγκαιρη πρόληψη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Η κατάσταση στην Ινδία

Η βαθύτατα συντηρητική κοινωνία της Ινδίας, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα εξαρτημένες και υποταγμένες στους άνδρες της οικογένειας (σύζυγο, πατέρα, αδερφό), ακόμα και αυτή η εκστρατεία συνάντησε σημαντικά εμπόδια.

Η θέση που κατέχει η γυναίκα στην κοινωνία της Ινδίας και οι οπισθοδρομικές απαρχαιωμένες αντιλήψεις, η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης των γυναικών για πρόληψη και καταπολέμηση τέτοιων καταστάσεων, είναι που οδήγησαν σε τέτοια ραγδαία αύξηση τα κρούσματα θανάτου στην περιοχή.

Απάντηση είναι η ενημέρωση πλέον του πληθυσμού για την έννοια και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης πρόληψης και η εφαρμογή προγραμμάτων χαμηλού κόστους που να είναι εφικτά για όλους, όπως είναι το τεστ με το ξύδι.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.