Το αλάτι των Ιμαλαΐων (Himalayan Salt)

Τι είναι αυτό το αλάτι και από που προέρχεται ;

Πρόκειται για ένα ορυκτό αλάτι, κρυσταλλικό, που για να πάρει την κρυσταλλική του αυτή μορφή χρειάστηκαν εκατομμύρια έτη. Προήλθε από την εξάτμιση των πρώτων ωκεανών, η οποία έγινε σταδιακά με την πάροδο των αιώνων.

Το αλάτι αυτό αίναι απαλλαγμένο από κάθε μορφή περιβαλλοντικής μόλυνσης, από ρύπους αλλά και από επιβλαβείς τοξίνες, και για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο.

Το αλάτι αυτό βρίσκεται σε υπόγειες στοές και εξορύσσεται από εκπαιδευμένους εργάτες. Σε αντίθεση με το κοινό αλάτι, το αλάτι των Ιμαλαΐων δεν περιέχει καθόλου πρόσθετα συστατικά. Αντιθέτως το πολύτιμο αυτό κρυσταλλικό αλάτι περιέχει 84 πολύτιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, που τον βοηθούν για την διατήρηση της υγείας του αλλά και για την καταπολέμηση πολλών δυσλειτουργιών ή δυσάρεστων καταστάσεων.himalayan-salt

Προέλευση του αλατιού των Ιμαλαΐων

Το αλάτι αυτό εξορύσσεται κυρίως από τα ορυχεία άλατος της Khewra, του Pakistan, του Punjab και του Jhelum District, που όλα βρίσκονται σε ακτίνα περίπου 300 χιλιομέτρων από την περιοχή των Ιμαλαΐων.

Το αλάτι αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ελαφρώς κοκκινωπό προς ροζ χρώμα, ενώ ορισμένοι μόνο κρύσταλλοί του φέρουν μια πιο λευκή προς υπόλευκη – κιτρινωπή απόχρωση.

Το αλάτι των Ιμαλαΐων ξεκίνησε να πωλείται μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα στην Ευρώπη, στην Αυστραλία αλλά και στη Βόρεια Αμερική, ενώ πριν μας ήταν τελείως άγνωστο. Ουσιαστικά η ονομασία του είναι λίγο αυθαίρετη και αποτελεί περισσότερο μια στρατηγική marketing, αφού το λεγόμενο αλάτι των Ιμαλαΐων προέρχεται κατά το 99,9 % από το Salt Range του Βορείου Πακιστάν (από μια οροσειρά που θεωρείται ως πρόποδας των Ιμαλαΐων).

Το χαρακτηριστικό μάλιστα αυτό κοκκινωπό προς ροζ χρώμα του αλατιού αυτού οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε οξείδιο του σιδήρου.

Θετική δράση του αλατιού των Ιμαλαΐων για τον άνθρωπο

Το αλάτι των Ιμαλαΐων φαίνεται να έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικά από αυτά είναι :

 • Ελέγχει τα επίπεδα του νερού στο σώμα
 • Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
 • Μειώνει τα σημάδια της γήρανσης
 • Βοηθάει στη μείωση κραμπών
 • Βοηθάει στην καλή αγγειακή λειτουργία
 • Διατηρεί τη λίμπιντο καλή και υψηλή
 • Βοηθάει να είναι καλός και ποιοτικός ο ύπνος
 • Βοηθάει στην καλύτερη αντοχή των οστών
 • Παρέχει αναζωογονητική δράση στο δέρμα αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό
 • Καταπολεμά την κόπωση
 • Καταπολεμά τους μυικούς πόνους

Ρεσώ από αλάτι Ιμαλαΐων

Εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική, και εκτός και από την θετική του επίδραση στον οργανισμό, το αλάτι των Ιμαλαΐων χρησιμοποιείται και για την κατασκευή μικρών λαμπτήρων ή ρεσώ.

Ανάβοντας αυτά τα ρεσώ ένα απαλό όμορφο ροζ χρώμα διαχέεται στο χώρο, ενώ όπως λέγεται, καθώς ζεσταίνεται το ρεσώ και κατέπέκταση και οι κρύσταλλοι αλατιού από τους οποίους είναι κατασκευασμένο, εκπέμπονται αρνητικά ιόντα στο χώρο και κύματα θετικής ενέργειας στον αέρα. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν σε αυτή την «καλή» ενέργεια που πηγάζει από το αλάτι αυτό και γεμίζει την ατμόσφαιρα του δωματίου.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.