Τι είναι το σαφράν και τι προσφέρει στην υγεία μας … !!!

Ο κρόκος, ως δημοφιλές τα τελευταία χρόνια καρύκευμα στην Ελλάδα, έχει αποδειχθείsafran-adinatisma-greece πολύτιμος για διάφορους λόγους όπως : την ιδιαίτερη γεύση του, το μοναδικό του άρωμα αλλά κυρίως για τις εξαιρετικά ευεργετικές του ιδιότητες !!!

  • Ποια είναι η διατροφική αξία του;;;

Τα αποξηραμένα στίγματα περιέχουν ως βασικά συστατικά την κροκίνη, την κροκετίνη και την σαφρανάλη – συστατικά τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των καροτενοειδών και τα οποία διακρίνονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον οργανισμό και την άμυνά του! Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η δράση τους αυτή λειτουργεί ενάντια στην αρθρίτιδα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και στη γήρανση του δέρματος. Επιπροσθέτως, ο κρόκος περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α και C!

( !!! ) : Ο κρόκος προκύπτει από τα λεπτά στίγματα των μωβ λουλουδιών του αντίστοιχου φυτού, γεγονός που καθιστά την συγκομιδή του ιδιαιτέρως δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για να προκύψει 1 κιλό στιγμάτων απαιτούνται τουλάχιστον 150.000 άνθη κρόκου!!!

  • Πού χρησιμεύουν οι ευεργετικές ιδιότητές του ;;;

Στο στομάχι : Ο κρόκος ως γνωστόν ενισχύει και ενεργοποιεί την πέψη επομένως χρησιμοποιείται ως κατευναστικό σε στομαχόπονους ή σε άλλα είδη πεπτικών διαταραχών.

Στην καρδιά : Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κρόκος συμβάλλει στην μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης, γεγονός που συντελεί στην σημαντική μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας και τον κατατάσσει ως Νο1 σύμμαχο της καρδιάς!

Στον εγκέφαλο : Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών που βρίσκονται στον κρόκο, συμβάλλει στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και ενισχύει σημαντικά την μνήμη, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας ή της νόσου Αλσχάιμερ!

Στη γονιμότητα : Κι όμως, ο κρόκος λειτουργεί ενισχυτικά και στην ανδρική γονιμότητα αφού ύστερα από έρευνες αποδείχθηκε πως οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει αυξάνουν τα σπερματοζωάρια και την κινητικότητά τους! Αντιστοίχως στις γυναίκες, μπορεί να λειτουργήσει ρυθμιστικά για την περίοδό τους.

  • Από πού μπορώ να τον προμηθευτώ ;;;

Ο κρόκος στην αγορά διατίθεται ως καρύκευμα σε μορφή νηματιδίων ή και σε μορφή σκόνης η οποία παρασκευάζεται με άλεσμα των στιγμάτων. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε φαρμακεία αφού περιέχεται σε διάφορα σκευάσματα όπως για παράδειγμα συμπληρώματα διατροφής.

( !!! ) : Προσοχή στην ποσότητα ημερήσιας πρόσληψη του κρόκου αφού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 γρ. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να γίνει τοξικός, ειδικά σε έγκυες γυναίκες. Επίσης καλό θα ήταν να τον αποφύγουν άτομα που πάσχουν από νεφρικές ή ηπατικές νόσους!!!

Γενικά Άρθρα , , ,

Comments are closed.