Τελικά η παχυσαρκία σχετίζεται και με την ημικρανία ;

Τι σχέση θα μπορούσε να έχει άραγε το αυξημένο σωματικό βάρος με την ημικρανία ;

Είναι δυνατόν το σωματικό λίπος να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλεί κρίσεις ημικρανίας στο άτομο ;

Είναι τελικά όντως πιο επιρρεπή στις ημικρανίες τα άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας ;παχυσαρκία και ημικρανία

Σύμφωνα με νέες μελέτες, τα άτομα με πολύ αυξημένο σωματικό βάρος (κυρίως παχύσαρκα άτομα, αλλά και υπέρβαρα), είναι πολύ πιο επιρρεπή για εμφάνιση ημικρανιών με ποσοστά επικινδυνότητας πολύ ανώτερα από τον μέσο όρο.

Τι είναι όμως η ημικρανία ;

Η ημικρανία είναι ένα σύνδρομο καθαρά νευρολογικής φύσης με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε γυναίκες και αρκετά χαμηλότερη σε άνδρες. Η ονομασία της πάθησης αυτής (ημικρανία) προήλθε αρχικά από την παλιά γαλλική λέξη “migraigne” ενώ στην πορεία βασίστηκε στην ελληνική λέξη ημι-κρανία χαρακτηρίζοντας τον πόνο του μισού κρανίου.

Πώς εκδηλώνεται η ημικρανία και τι την χαρακτηρίζει ;

Συνήθως η ημικρανία εκδηλώνεται μονομερώς (από την μία πλευρά δηλαδή του κεφαλιού και εκεί οφείλει και την ονομασία της ημι-κρανία) και εμφανίζεται με παλλόμενο πόνο που μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες έως και ολόκληρες ημέρες.

Ο πολύ έντονος πόνος της ημικρανίας είναι ικανός να προκαλέσει και δευτερεύοντα συμπτώματα όπως ναυτία, ανακάτωση, εμετό, φωτοφοβία (δηλαδή ευερεθιστότητα στο φως), αυξημένη ευαισθησία στον ήχο, καθώς και μικρή οπτική και οσφρητική ευαισθησία.

Έρευνες σχετικά με τον συσχετισμό παχυσαρκίας και ημικρανίας

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές μετά από πολυάριθμες μελέτες, η ημικρανία σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία. Μάλιστα, οι λεγόμενες επεισοδιακές ημικρανίες που μπορεί να εμφανιστούν και κάθε δεύτερη ημέρα, εμφανίζονται σε διπλάσια συχνότητα στα υπερβαρα ή παχύσαρκα άτομα από ότι στα υγιή και φυσιολογικού βάρους ενήλικα άτομα.

Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’όψιν η φυσική κατάσταση του ατόμου και το σωματικό του βάρος στην διάγνωση των χρόνιων ημικρανιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πριν χορηγηθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή στο άτομο για την καταπολέμηση των ημικρανιών του, θα πρέπει να θεωρηθεί πρωταρχικής σημασίας η εφαρμογή ενός σωστού διατροφικού πλάνου για απώλεια βάρους, καθώς επίσης και ένα τακτικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης. Σύμφωνος με αυτή την άποψη δήλωσε και ο Dr. Lee Peterlin από το John Hopkins School of Medicine της Βαλτιμόρης.

Υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις για την σχέση τους αυτή ;

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να μιλήσουν μόνο οι αριθμοί. Ξεκινώντας λοιπόν θα πρέπει να αναφέρουμε πως σχεδόν το 10 με 15 % όλων των ανθρώπων παρουσιάζουν κρίσεις επεισοδιακών ημικρανιών, οι οποίες εκδηλώνονται τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Ο αριθμός αυτός από μόνος του δε μπορεί να μας υποδείξει μια σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ημικρανίας.

Παρ’ολα αυτά, πολλές μελέτες έχουν φέρει αδιάσειστα στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία με την ημικρανία. Για παράδειγμα, σε μελέτη του Dr. Lee Peterlin από το John Hopkins School of Medicine της Βαλτιμόρης που διεξήγαγε μαζί με τους συνεργάτες του, παρακολούθησαν και ανέλυσαν στοιχεία από 3862 άτομα. Η έρευνα αυτή έλαβε χώρα το 2000 και τα άτομα που πήραν μέρος σε αυτή δήλωσαν ότι έπασχαν από χρόνιες ημικρανίες και μάλιστα οι 188 από αυτούς με συχνότητα εμφάνισης τουλάχιστον 3 με 4 φορές τον κάθε μήνα.

Το αποτέλεσμα ήταν το εξής :

Τα παχύσαρκα άτομα εμφάνιζαν κατά 81 % (συντριπτικό ποσοστό) περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης επεισοδιακών ημικρανιών από τα υπόλοιπα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.