Τα χόρτα στην διατροφή μας και τα αμέτρητα οφέλη τους … !!!

Τα χόρτα ως συστατικό της διατροφής του ανθρώπου απ’ τα αρχαία κιόλας χρόνια όντας πλούσια σε φυτικές ίνες και σε περιεκτικότητα νερού παρέχουν αμέτρητα οφέλη στον οργανισμό, περισσότερα απ’ όσα ίσως μπορείτε να φανταστείτε … !!!xorta-adinatisma-greece

  • Ποια είναι τα διαφορετικά είδη χόρτων και τι ακριβώς προσφέρουν ;;;

Ραδίκια: Πικρά στη γεύση τους αλλά και πλούσια σε βιταμίνη C, ανθοκυανίνες και φυλλικό οξύ- συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου. Επιπροσθέτως περιέχουν κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο ενώ η περιεκτικότητά τους σε νερό φτάνει το 90%. Τέλος περιέχουν το λεγόμενο ‘’φυτοχημικό κιχώριο’’ το οποίο έχει αποδειχθεί ότι δρα ηπατοπροστατευτικά.

Βρούβες: Το συγκεκριμένο χόρτο χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για την καταπολέμηση στομαχικών διαταραχών. Θωρακίζουν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά, ζεαξανθίνης, Β-καροτενίου και βιταμίνης C ενώ είναι πλούσια και σε φυλλικό οξύ.

Ρόκα: Ιδιαίτερα διαδεδομένο χόρτο στην κατανάλωση του τα τελευταία χρόνια και ιδιαιτέρως ωφέλιμο. Περιέχει κάλιο το οποίο συντελεί στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπόρωσης αλλά και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ενώ τα φυτοχημικά αντιοξειδωτικά του ενισχύουν την μνήμη.

Σέσκουλα: Επίσης χόρτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ όπως και σε μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο τα οποία όπως αναφέραμε και πριν λειτουργούν αποτρεπτικά στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και ρυθμιστικά στην αρτηριακή πίεση. Τέλος το μαγνήσιο πιο συγκεκριμένα βοηθά στην αποτροπή ημικρανιών.

Ζόχια: Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Κ, Β1, Β2, Β3 και C. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως αιμοκαθαρτικό και αντιπυρετικό.

  • Πώς θα κάνω σωστή αγορά χόρτων ;;;

Στην επιλογή των χόρτων κατά την διαδικασία αγοράς τους είναι σημαντικό να προσέξετε τα φύλλα τους να είναι τρυφερά και υγιή, να ενημερωθείτε για τον τόπο προέλευσής τους, ενώ συνίσταται επίσης κάθε φορά να προμηθεύεστε μικρή ποσότητα την οποία προτίθεστε να καταναλώσετε άμεσα, έτσι ώστε να τρώγονται φρέσκα.

  • Ποιο είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χόρτων ;;;

Είναι σημαντικό κατά το καθάρισμά τους να αφαιρούμε τα κιτρινισμένα φύλλα, τα βλαστάρια τους αλλά και κάθε είδους ξένο σώμα (όπως χώμα κ. λ. π) Εν συνεχεία το πλύσιμό τους συνιστάται να γίνεται σε κρύο νερό ενώ καλό θα είναι να μην παραμείνουν για πολλή ώρα μες το νερό προκειμένου να μην χάσουν σε θρεπτική αξία!

( !!! ) : Η φύλαξη των χόρτων ΔΕΝ θα πρέπει να γίνεται σε νάιλον σακούλες αλλά προτείνεται να διατηρούνται σε δοχεία τροφίμων που συνήθως βρίσκονται στο χαμηλότερο μέρος του ψυγείου. Αν δε πρόκειται να αργήσει η κατανάλωσή τους, κρίνεται προτιμότερο να διατηρούνται στην κατάψυξη!!!

( !!! ) : Στο μαγείρεμα των χόρτων προτείνεται ο πολύ καλός βρασμός του νερού προτού προστεθούν στην κατσαρόλα τα χόρτα προκειμένου να μην απολέσουν κατά πολύ τα θρεπτικά τους συστατικά!!!

Γενικά Άρθρα , , , , ,

Comments are closed.