«Τα γλυκά δεν παχαίνουν»…?

Η έρευνα

«Τα γλυκά δεν παχαίνουν»...?Σύμφωνα με μια μελέτη του The National Confectioners Association, όσοι ενδίδουν στον πειρασμό των γλυκών κάθε δεύτερη ημέρα, δεν πρόκειται να παχύνουν αλλά ούτε τίθενται και σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Φυσικά, όταν η έρευνα αναφέρει κατανάλωση γλυκού ακόμα και κάθε δεύτερη ημέρα, δεν αναφέρεται σε ακραίες καταστάσεις και υπερβολές. Όταν δεν οδηγείται το άτομο σε υπερκατανάλωση και διατηρεί ένα μέτρο, σύμφωνα με τις έρευνες, δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να αυξήσει το σωματικό του βάρος αλλά ούτε να παρουσιάσει και περισσότερα καρδιακά προβλήματα και δυλειτουργία.

 Τα αποτελέσματα

Η έρευνα έγινε σε 5000 Αμερικανούς και διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν κάποιο γλυκό πειρασμό κάθε δεύτερη ημέρα, δεν παρουσίασαν καμία απολύτως επιβάρυνση σε σχέση με τους υπόλοιπους που ενέδιδαν σε κάποιο γλυκό πειρασμό μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Mary Murphy από το Centre for Chemical Regulation & Food Safety της Washington DC, δεν αποδεικνύεται καμία σύνδεση μεταξύ της συχνότητας που καταναλώνει ένα άτομο κάποιο γλυκό (πάντοτε όμως με μέτρο στην ποσότητα) και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του ατόμου αυτού.

Επίσης δεν αποδεικνύεται καμία σύνδεση ούτε και με την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας καρδιακής νόσου.

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσαν χαρά σε πολύ κόσμο που πάλευε καθημερινά για να αντισταθεί στον πειρασμό κάποιου γλυκού εδέσματος. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής αυτής έρευνας δημοσιεύτηκαν και στο γνωστό περιοδικό Nutrition.

 Τα παχάκια? Το σωσίβιο? Τα μπρατσάκια?

Ακόμα και το τοπικό σωματικό λίπος στα διάφορα σημεία του σώματος που παρουσιάζουν τάση αποθήκευσης, δεν φαίνεται να συνδέτεαι με κανέναν απολύτως τρόπο με τη συχνότητα μικρών γλυκών εδεσμάτων κάθε δεύτερη ημέρα.

Ούτε η περιφέρεια, ούτε η περίμετρος της μέσης, η κοιλιά, τα μπράτσα, οι γλουτοί και οι μηροί φαίνεται να επηρεάζονται όταν η κατανάλωση των γλυκών γίνεται με συνέπεια και μέτρο και όχι ανεξέλεγκτα και με βουλιμία.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος των ατόμων στο πείραμα δεν επηρεάστηκε ούτε στο ελάχιστο με την προσεγμένη αυτή κατανάλωση γλυκών, όπως δεν επηρεάστηκε ούτε και το σωματικό βάρος τους, ούτε τα επίπεδα του σωματικού λίπους τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ούτε η υγεία των ατόμων διακυβέβευται από την προσεκτική και με μέτρο κατανάλωση γλυκισμάτων, γεγονός που απενοχοποιεί πλέον τα γλυκά, και επιτρέπει την έλλογη κατανάλωσή τους.

Όταν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση των γλυκών, κανένας κίνδυνος δεν ελοχεύει ούτε για την σιλουέττα αλλά ούτε και για την υγεία. Όπως φάνηκε από την έρευνα, μια λογική πρόσληψη γλυκού αντίστοιχη των 44 θερμίδων αναλογεί μόνο στο 2 % της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ενήλικου ατόμου, ποσοστό αμελητέο.

Εν κατακλείδι

Η κατανάλωση γλυκών με μέτρο, όχι απλά δεν επιβαρύνει την υγεία, αλλά αντιθέτως βοηθάει και στην καλύτερη ψυχολογία του ατόμου, στην καλύτερη διάθεση και στην κοινωνική συμπεριφορά του.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.