Συναισθηματική υπερφαγία

Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία

Πολλές φορές συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα στις γυναίκες, η συναισθηματική κατάσταση να επηρεάζει την όρεξη που μας γεννάται για φαγητό. Η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεί μία από τις περιπτώσεις όπου η ψυχολογική κατάσταση κατορθώνει να επηρεάσει την διατροφική καθημερινότητα του ατόμου, στην προκείμενη περίπτωση οδηγώντας το σε μια μονίμως ανικανοποίητη όρεξη για φαγητό.

Το έντονο άγχος, οι στρεσογόνες καταστάσεις, η βαθιά λύπη, η πλήξη, η μοναξιά, ο θυμός, η θλίψη, είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση διατροφικής δυσλειτουργίας και κατ’επέκταση σε καταπόνηση του οργανισμού και απειλή της υγείας του πάσχοντος ατόμου.

 Ενδείξεις

Ο περίγυρος του ατόμου δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθεί την κατάσταση αμέσως. Οι αλλαγές στην διατροφική συμπεριφορά του ατόμου μπορεί να γίνουν σταδιακά. Ορισμένες μάλιστα φορές οι αλλαγές αυτές γίνονται ενσυνείδητα, άλλες φορές πάλι γίνονται εντελώς ασυνείδητα επάνω στην προσπάθεια του ατόμου να κατανικήσει την συναισθηματική κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει και το ταλαιπωρεί.

Χαρακτηριστικό φαινόμενο στις περιπτώσεις συναισθηματικής υπερφαγίας αποτελεί το γεγονός πως το πάσχον άτομο δεν αυξάνει απλά τις ποσότητες της τροφής που προσλαμβάνει, αλλά και την ποιότητα της τροφής αυτής. Τα γεύματα που καταναλώνει περιορίζονται σε τροφές υψηλές σε λιπαρά και συχνότερα μάλιστα σε τροφές πλούσιες σε θερμίδες όπως τα γλυκά. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να γεμίσει τα συναισθηματικά του κενά, αφού η πρόσληψη αυτών των τροφών του δημιουργεί μια στιγμιαία κατάσταση ικανοποίησης.

Το περιβάλλον των ατόμων αυτών, μπορεί να καταλάβει αν οι διατροφικές αλλαγές του ατόμου αποτελούν συναισθηματική υπερφαγία, αν παρατηρήσουν τι προβληματίζει το συγκεκριμένο άτομο. Πάντα η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεί μέσο διαφυγής για το άτομο αυτό, από τα προβλήματα που το απασχολούν.

Η κατανάλωση φαγητού δεν γίνεται στις περιπτώσεις αυτές για να αντιμετωπίσουν την πείνα τους, αλλά για να γαληνέψουν την ψυχή τους από όσα τους βαραίνουν. Για να νιώσουν μια έστω πρόσκαιρη ικανοποίηση.

 Αντιμετώπιση

Σημαντικό βήμα για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει μια συναισθηματικής προέλευσης διατροφική διαταραχή είναι αρχικά να μπορέσει να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να ενημερωθεί γι’αυτό. Η γνώση του προβλήματος είναι ένα πρώτο βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη λύση της πολύπλοκης και εξαντλητικής αυτής για τον οργανισμό κατάστασης. Το άτομο το οποίο είναι χαμένο μέσα σε αυτή τη συναισθηματική δίνη δεν είναι πάντα εύκολο να δει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Συναισθήματα όπως η ενοχή και το αίσθημα ανικανότητας δεν του επιτρέπουν εύκολα να δείξει μαχητικότητα και θέληση να ξεφύγει από την κατάσταση αυτή, που εκείνη τη στιγμή του δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ικανοποίησης και της ασφάλειας. Η συμπαράσταση του περιβάλλοντός του θα παίξει καταλυτικό ρόλο.

Μετά την αναγνώριση του προβλήματος ακολουθεί η αντιμετώπισή του. Όπως προείπαμε, επειδή η κατάσταση του ατόμου στην προκείμενη φάση δεν του επιτρέπει να δει διέξοδο στα προβλήματά του, η βοήθεια από άλλους έμπειρους ανθρώπους μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Η καθοδήγηση στη φάση αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού ανοίγει τις «πόρτες» που το άτομο δεν είναι καν ικανό να διακρίνει ότι υπάρχουν.

Το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να είναι εκεί για να παρέχει τη συναισθηματική υποστήριξη που έχει άμεση ανάγκη το άτομο, αλλά και μια διαρκή διακριτική παρακολούθηση της κατάστασής του γενικότερα και της διατροφής του ειδικότερα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει και ο αθλητισμός και η άσκηση, που δημιουργούν ευεξία, θετική σκέψη, αυξάνουν τη ροή του αίματος και γαληνεύουν το μυαλό.

Αδυνάτισμα

Comments are closed.