Συμπλήρωμα τεστοστερόνης … ;;;

  • Πώς μπαίνει η σκέψη για λήψη συμπληρώματος τεστοστερόνης ;

Η πρώτη σκέψη συνήθως εμφανίζεται μετά από μια «αποτυχημένη» προπόνηση, που είτε δεν καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας, είτε χρειαστήκαμε πολύ περισσότερη προσπάθεια από άλλες φορές. Το γεγονός αυτό συνήθως πανικοβάλλει τα άτομα, τα οποία μπροστά στον κίνδυνο ότι μπορεί να χάνουν τη φόρμα τους, στρέφονται σε τέτοιου είδους συμπληρώματα. Ο πανικός όμως σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος.συμπλήρωμα τεστοστερόνης

  • Μείωση της τεστοστερόνης με την πάροδο των χρόνων ;

Είναι γεγονός πως η μέτρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης ενός άνδρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ακόμα και με πολλαπλές λήψεις αίματος για να αναλυθεί, το πιο πιθανό είναι ότι θα λαμβάναμε πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα.

Συνήθως η μέτρηση γίνεται τις πρωινές ώρες όπου η τεστοστερόνη είναι στο μέγιστό της. Πολλοί θεωρούν πως ένας άνδρας μεγαλώνοντας παρουσιάζει όλο και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Ενώ εν μέρει είναι αληθινή αυτή η θεωρία (με τους άνδρες να αρχίζουν να εμφανίζουν πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης στην ηλικία των 40 ετών), ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού μια καλή διατροφή και μια υγιεινή ζωή θα μπορούσε να κρατήσει την τεστοστερόνη ψηλά και τον άνδρα ακμαίο.

  • Υπάρχουν σχετικές μελέτες και τι παρουσιάζουν ;

Πολλοί ερευνητές ασχολήθηκαν με το θέμα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σε κάποια ερευνητική προσπάθεια, ειδικοί παρακολούθησαν πάνω από 1300 άνδρες στην καθημερινότητά τους για διάστημα περίπου 5 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, πως υπήρχε μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης κατά 1% περίπου τον κάθε χρόνο. Παρ’όλα αυτά σημαντικό ρόλο έπαιξαν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αυξημένη κόπωση, η κατάθλιψη, η μειωμένη γνωστική ικανότητα, τα καρδιακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Σημαντική ήταν επίσης η επισήμανση πως οι άνδρες με υγιή σεξουαλική ζωή και με μια ήρεμη και ευτυχισμένη καθημερινότητα παρουσίαζαν μικρότερη μείωση της τεστοστερόνης τους.

  • Συμπλήρωμα τεστοστερόνης που ρίχνει το «σωσίβιο» ;

Και όμως ισχύει. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η λήψη τεστοστερόνης από άνδρες των οποίων τα επίπεδα ήταν κάτω του φυσιολογικού, έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στη μείωση του κοιλιακού πάχους, βοηθώντας στην αποβολή του αντιαισθητικού «σωσίβιου».

  • Μπορεί να συρρικνώσει τους όρχεις ;

Αν και τα συμπληρώματα τεστοστερόνης παρέχονται πολλές φορές ως συμπληρώματα για αύξηση των επιδόσεων και για αύξηση του όγκου (όπως στο στήθος), ωστόσο είναι ικανά να προκαλέσουν ακμή, επιθετικότητα, νευρικότητα, απότομες αλλαγές της διάθεσης, αλλά και συρρίκνωση των όρχεων στους άνδρες και διεύρυνση της κλειτορίδας στις γυναίκες.

  • Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με την τεστοστερόνη ;

Έρευνες το έχουν πλέον αποδείξει. Οι άνδρες με πολύ αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι) τείνουν να έχουν πολύ πιο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης από τους αδύνατους και υγιείς άνδρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η παχυσαρκία δημιουργεί μια κατάσταση στον οργανισμό σαν μια μεγάλη και πιο γενικευμένη φλεγμονή που καταστέλλει σημαντικά την σύνθεση της τεστοστερόνης.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.