Στρες και πάχος

Στρες και πάχοςΣύμφωνα με νέες έρευνες, το έντονο και συνεχές στρες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παχυσαρκία, όπως υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα ποσοστά παχυσαρκίας στην σημερινή γεμάτη άγχος καθημερινότητα της κοινωνίας μας συνεχώς ανεβαίνουν και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ μάλιστα η παχυσαρκία έχει πλέον χτυπήσει και τους εφήβους και τα παιδιά.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές σχετικά

Οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα και παρακολουθούν τι επιπτώσεις του έντονου στρες στον οργανισμό, κατέληξαν πως θα ήταν εξαιρετικά απλό να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, απλά και μόνο χαλαρώνοντας και κάνοντας κάτι ευχάριστο.

Ένα σωρό αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες, προγράμματα άθλησης σε εξουθενωτικούς ρυθμούς και ειδικά προϊόντα, θα ήταν παρελθόν και αχρείαστα αν απλά και μόνο κατορθώναμε να αποβάλλουμε το άγχος από τη ζωή μας.

Πιο συγκεκριμένα παρατήρησαν πως όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται υπό το καθεστώς έντονου άγχους και πίεσης, υπάρχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που μας δημιουργεί την ανάγκη και μας οδηγεί στην κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφών.

Το γονίδιο που οδηγεί και στον διαβήτη

Αυτό το γονίδιο παρουσιάζει σχέση και με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που είναι και η μορφή εκείνη του διαβήτη που σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα άτομα.

 Ελπίδες για την καταπολέμηση διαβήτη και παχυσαρκίας

Οι ερευνητές λοιπόν ευελπιστούν πως μελετώντας το γονίδιο αυτό που μας κάνει να λαχταράμε κάθε γλυκό και κάθε λιπαρό τρόφιμο όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου και πιεστικού άγχους, θα οδηγηθούν στη λύση του μυστηρίου και θα κατορθώσουν να βρουν φάρμακο έναντι του διαβήτη αλλά και της παχυσαρκίας.

 Το πείραμα και τα συμπεράσματα

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν πως από ένα γονίδιο εκκρίνεται μια πρωτεΐνη, η Ucn3, κατά την περίοδο που βρίσκεται υπό έντονο στρες.

Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται στον εγκέφαλο και παρουσιάζει έντονη επίδραση σε ολόκληρο το σώμα, από τους μύες έως και όλα τα ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά, το πάγκρεας και το συκώτι.

Παράλληλα παρουσιάζει και επίδραση στην όρεξη του ατόμου, την οποία και ανεβάζει κατακόρυφα, και επίσης επίδραση στην επεξεργασία της ινσουλίνης από τον ίδιο τον οργανισμό.

Τα ποντίκια με υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης παρουσίασαν τελικά και σημάδια διαβήτη.

 Συμπέρασμα

Μέχρι οι επιστήμονες να μπορέσουν να βρουν το χάπι εκείνο που θα καταφέρει να νικήσει την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρκεί μια προσπάθεια να κρατήσουμε το άγχος μακριά από τη ζωή μας και να διαφυλάξουμε την υγεία μας κάνοντας πράγματα χαλαρωτικά και ευχάριστα.

Αδυνάτισμα

Comments are closed.