Στοματική υγιεινή: Σίγουρα γνωρίζεις όλους τους κανόνες… ;!

Από πολύ μικρή ηλικία ακούμε ότι η καθημερινή (μετά από κάθε γεύμα) πλύση των δοντιών και η επίσκεψη κάθε 6 μήνες στο οδοντίατρο είναι αυτά που πρέπει να κάνουμε για μια άριστη στοματική υγιεινή. Είναι όμως όντως αρκετά αυτά τα δύο ή υπάρχουν κι άλλοι μικροί κανόνες στου οποίους πρέπει να δώσουμε βάση;! Εφάρμοσε του 5 παρακάτω κανόνες και πέτυχε το ιδανικό αποτέλεσμα!stomatiki-ygieini-adinatisma-greece

  1. Ελάττωσε την ζάχαρη!

Από παιδιά ακόμα ακούμε ότι η ζάχαρη όχι μόνο βλάπτει την υγεία και μας φορτώνει θερμίδες αλλά και ότι είναι ο βασικός υπαίτιος εμφάνισης και ανάπτυξης της τερηδόνας!

  1. Πλένετε καλά και κυρίως σωστά τα δόντια σας!

Ιδανικά το πλύσιμο των δοντιών θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα, δηλαδή 3 φορές ημερησίως και μάλιστα με φθοριούχο οδοντόκρεμα όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί. Επίσης ο σωστός τρόπος πλυσίματος είναι βουρτσίζοντας το κάθε δόντι προς 3 κατευθύνσεις ενώ ο συνολικός χρόνος που αφιερώνετε θα πρέπει να είναι απαραιτήτως πάνω από 2’.

  1. Πλένετε ΚΑΙ την γλώσσα σας.

Στην περιοχή της γλώσσας τείνουν να συγκεντρώνονται συχνά μικρόβια τα οποία προκαλούν κακοσμία στο στόμα. Προκειμένου λοιπόν να τα εξοντώσετε και να αποφύγετε το δυσάρεστο αυτό αποτέλεσμα, κάθε φορά που καθαρίζετε τα δόντια σας φροντίστε να ‘’περάσετε’’ 2-3 φορές με την οδοντόβουρτσα και την γλώσσα σας.

( !!! ) : Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε μαλακές οδοντόβουρτσες, οι οποίες είναι ικανές στις περισσότερες περιπτώσεις να απομακρύνουν τις τροφές. Οι αντίστοιχες σκληρές είναι προτιμότερο να αποφεύγονται καθώς συχνά προκαλούν ευαισθησίες στα δόντια αλλά και στα ούλα. Επίσης, οι οδοντόβουρτσες που διαθέτουν μικρή κεφαλή είναι πιο αποτελεσματικές αφού φτάνουν ευκολότερα σε όλες τις περιοχές του στόματος.

  1. Τραφείτε σωστά!

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες D και A, ασβέστιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο (παραδείγματος χάριν δημητριακά ολικής άλεσης, κρέας, πράσινα λαχανικά και καρότα) βοηθούν στο να διατηρούμε την στοματική υγιεινή σε σωστά επίπεδα!

  1. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα!

Δυστυχώς η οδοντόβουρτσα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική-ειδικά αν η οδοντοστοιχία μας περιλαμβάνει σε κάποια σημεία στραβά δόντια- επομένως η καλύτερη λύση για την αφαίρεση υπολειμμάτων τροφής τουλάχιστον μία φορά ημερησίως είναι το νήμα (ή εναλλακτικά τα μεσοδόντια βουρτσάκια).

( !!! ) : Μετά από κάθε χρήση της οδοντόβουρτσας συνιστάται να την ξεπλένετε πολύ καλά ή ιδανικά να την βυθίζετε για κάποια λεπτά σε στοματικό διάλυμα. Επίσης ΜΗΝ την καλύπτετε με κάποιο προστατευτικό καθώς έτσι δημιουργείται υγρό περιβάλλον στο οποίο μπορούν ευκολότερα να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.