Σπόροι κάνναβης (Hemp seeds) : Μια πλήρης πηγή θρεπτικών συστατικών

Τι είναι οι σπόροι κάνναβης ;

Οι σπόροι αυτοί προέρχονται από το φυτό Cannabis sativa και περιέχουν μια μεγάλη γκάμα από ωφέλιμα για τον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα αλλά και λιπαρά οξέα χρήσιμα για την διατήρηση μιας καλής υγείας.hemp seeds

Συγκεκριμένα δεν υπάρχει άλλη φυτική πηγή που να συγκεντρώνει τόσο πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, ούτε και να περιέχει σε τόσο ιδανικές αναλογίες τα καλά λιπαρά οξέα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών της ανθρώπινης ζωής, όσο οι σπόροι κάνναβης.

Διατροφική αξία των σπόρων κάνναβης

Ανά 30 g

Θερμίδες : 174

Συνολικά λιπαρά : 14 g

Χοληστερόλη : -

Υδατάνθρακες : 2 g

Πρωτεΐνη : 11 g

Φυτικές διαιτητικές ίνες : 1 g

Σίδηρος : 2,9 mg

Μαγνήσιο : 192 mg

Ψευδάργυρος : 3,5 mg

Οι σπόροι του φυτού αυτού είναι βρώσιμοι και πάρα πολλοί θρεπτικοί. Μάλιστα χρησιμοποιούνται σε αρκετά προϊόντα πλέον ενώ οι χρήσεις τους ολοένα και αυξάνονται. Είναι πλέον ευρεία και η χρήση της κάνναβης και στην φαρμακοβιομηχανία.

Η ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που περιέχεται σε πολλά είδη του φυτού σε μεγάλη ποσότητα είναι γνωστή ψυχοδραστική ένωση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να απαιτείται η αφαίρεσή της ή η ειδική καλλιέργεια του φυτού ώστε να περιέχει χαρακτηριστικά χαμηλότερη ποσότητα της ουσίας αυτής.

Οφέλη των σπόρων κάνναβης για την υγεία

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως οι σπόροι κάνναβης θεωρούνται μια από τις πιο υψηλής διατροφικής αξίας τροφές του πλανήτη, αφού περιέχουν ΟΛΑ τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και τα απαραίτητα καλά λιπαρά οξέα σε μια ιδιαίτερα χρήσιμη για την υγεία του ανθρώπου αναλογία.

Οι σπόροι κάνναβης είναι επίσης και μια πάρα πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για απώλεια βάρους, αλλά και για μια υγιεινή διατροφή για συντήρηση του σωματικού βάρους.

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως οι σπόροι κάνναβης, ακριβώς επειδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό αμινοξέα, είναι μια ιδανική πηγή πρωτεϊνών. Ενδείκνυνται μάλιστα για διατροφή από vegetarians και vegans.

Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο αλλά και βιταμίνη Ε που είναι και μια σημαντική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων για τον οργανισμό.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους σπόρους κάνναβης ;

Οι σπόροι κάνναβης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμοί επάνω σε σαλάτες (ως ξηρός καρπός), σε γλυκίσματα και διαφόρων ειδών επιδόρπια, μαζί με τα δημητριακά το πρωί ή ακόμα και σε πουτίγκες ή γλυκές κρέμες.

Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν και μέσα σε smoothies ή αλεσμένοι μέσα σε φυσικούς χυμούς, παρέχοντας έτσι ακόμα περισσότερες βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά.

Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στο μαγείρεμα, μέσα σε φαγητά ή στο ψήσιμο.

Συμβουλή : Επειδή κατά το μαγείρεμα οι σπόροι κάνναβης μπορεί να χάσουν σημαντική από τη διατροφική τους αξία και από τα πολύτιμα συστατικά τους, καλό είναι να καταναλώνονται στην ακατέργαστη μορφή τους, ωμοί !

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.