Ραββέντι Σικκίμ (Rheum nobile)

Το φυτό – θερμοκήπιο …

Το Ραββέντι Σικκίμ ή κατά την επιστημονική του ονομασία Rheum nobile, μπορούμε επίσης να το συναντήσουμε και με την περίεργη ονομασία « φυτό – θερμοκήπιο ». Αυτό όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η ονομασία του οφείλεται στην ιδιαίτερη μορφολογία του και στην εμφάνισή του.rheum-nobile

Το Ραββέντι Σικκίμ είναι ένα ποώδες φυτό σχεδόν γιγαντιαίου θα λέγαμε ύψους. Είναι φυλλοβόλο και ζει για πάρα πολλά χρόνια. Το Ραββέντι Σικκίμ φαίνεται και μεγαλώνει όπως όλα τα λαχανικά, αλλά παρουσιάζει μια πολύ σημαντική διαφορά που το διαχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.

Με ύψος που μπορεί να αγγίξει 1 με 2 μέτρα, το Ραββέντι Σικκίμ, στο ανώτερο μέρος του έχει κάτι ημιδιάφανα φύλλα που καλύπτουν τα άνθη του φυτού. Αυτά τα φύλλα χρησιμεύουν ως πέπλα προστασίας για τα άνθη, αφού τα προφυλάσσουν από τις αντίξοες συνθήκες που θα μπορούσαν να τα βλάψουν, όπως είναι η υπεριώδης ακτινοβολία αλλά και το έντονο ψύχος.

Πού βρίσκουμε το Ραββέντι Σικκίμ ;

Το Ραββέντι Σικκίμ είναι ένα ενδημικό φυτό των Ιμαλαΐων. Το βρίσκουμε σε πάρα πολύ μεγάλο υψόμετρο (από 4000 έως και 4800 μέτρα), στην αλπική κυρίως ζώνη.

Πιο συγκεκριμένα το εντοπίζουμε κυρίως στις περιοχές του Θιβέτ και του Μπουτάν, στο ανατολικό και το βόρειο Πακιστάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, καθώς επίσης και στο Νεπάλ και την Ινδία (Σικκίμ).

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι, πως με το τόσο μεγάλο ύψος του μπορεί εύκολα κάποιος να το δει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα ποώδη χαμηλού ύψους φυτά και στους θάμνους που ευδοκιμούν στην περιοχή από σχεδόν ένα μίλι απόσταση.

Το Ραββέντι Σικκίμ … στο φαγητό

Το Ραββέντι Σικκίμ δεν καλλιεργείται, αλλά φυτρώνει από μόνο του, άγριο και σε μεγάλο υψόμετρο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Chuca» και το χρησιμοποιούν ως λαχανικό. Πιο συγκεκριμένα, οι ντόπιοι το συλλέγουν και παίρνουν τους τρυφερούς μίσχους του περίεργου αυτού φυτού, τους οποίους και χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, άλλοτε ωμούς και άλλοτε μαγειρεμένους.

Αυτό το πολύ ιδιαίτερο λαχανικό παρουσιάζει μια ελαφριά όξινη γεύση, η οποία είναι πάρα πολύ ευχάριστη.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο μίσχος του φυτού χρήσιμος, αλλά και η ρίζα του, η οποία μπορεί να φτάσει σε μήκος ακόμα και τα 2 μέτρα, ενώ και το πάχος της ρίζας είναι αρκετά μεγάλο αφού είναι περίπου στα 12 εκατοστά. Η ρίζα αυτή, στο εσωτερικό της παρουσιάζει ένα πολύ έντονο κίτρινο χρώμα, και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, η ρίζα του Ραββέντι Σικκίμ, παρουσιάζει ιδιότητες :

  • τονωτικές
  • διουρητικές
  • στυπτικές
  • καθαρτικές
  • και αντιοξειδωτικές

Το Ραββέντι Σικκίμ χρησιμοποιείται επίσης και ως αντιεμετικό, ως θεραπεία για για τα οιδήματα, αλλά και ως τονωτικό της καλής λειτουργίας του στομάχου.

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.