Πώς να τρώω γλυκά χωρίς να παχαίνω !

γλυκαιμικός δείκτηςΗ έντονη επιθυμία του κάθε ανθρώπου, ο κρυφός του πόθος, είναι να μπορεί να τρώει χωρίς τύψεις τα αγαπημένα του γλυκά και τους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμιά κ.ά.) και φυσικά χωρίς να φοβάται πως η αμαρτία του αυτή θα του στοιχίσει σε σωματικό βάρος. Ο μόνος λόγος που όλοι συγκρατούν τις επιθυμίες τους είναι ο φόβος της ζυγαριάς, που δε λέει ποτέ ψέμματα και που είναι αμείλικτη.

Πώς όμως μπορούμε να ικανοποιήσουμε και τον πόθο μας για τις αγαπημένες μας τροφές ;

Η απάντηση είναι απλή! Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η καλή πληροφόρηση και η εκπαίδευση του ατόμου σχετικά με τις τροφές, τα είδη τους και την χρησιμότητά τους στον οργανισμό, καθώς επίσης και σχετικά με το σώμα του, τις ανάγκες του και τον τρόπο που αυτό διαχειρίζεται τις τροφές που το άτομο καταναλώνει.

 Μαθαίνω για τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασική τροφή για τον οργανισμό και μεγάλη πηγή ενέργειας. Είναι γεγονός πως οι υδατάνθρακες αποτελούν αγαπημένη τροφή των περισσοτέρων ανθρώπων, και αυτό λόγω της ευχάριστης γεύσης τους. Η καύση τους είναι πολύ ευκολότερη από άλλων τροφών και διοχετεύει με ενέργεια τον οργανισμό. Ο τρόπος όμως διαχείρισής τους από τον οργανισμό διαφέρει, ανάλογα με το είδος του υδατάνθρακα που καταναλώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τους καλούς και τους κακούς υδατάνθρακες, και αυτός ο διαχωρισμός οφείλεται στην επίδραση που έχει η κατανάλωσή τους στον οργανισμό και την υγεία.

Κακοί υδατάνθρακες :

Οι λεγόμενοι «κακοί» υδατάνθρακες είναι εκείνοι που με την κατανάλωσή τους προκαλούν επεισόδια υπογλυκαιμίας στο άτομο και προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Παράδειγμα τέτοιων υδατανθράκων είναι οι πρόσθετες χημικές γλυκαντικές ουσίες, τα επεξεργασμένα σιτηρά και τα σάκχαρα.

Καλοί υδατάνθρακες :

Οι αποκαλούμενοι «καλοί» υδατάνθρακες είναι εκείνοι που μετά την κατανάλωσή τους δεν αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπος και δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος, αλλά αντίθετα μετατρέπονται σε ποσό ενέργειας ωφέλιμο για τον οργανισμό. Παράδειγμα τέτοιων υδατανθράκων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, και γενικότερα όλα τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωφέλιμες διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά.

 Πώς οι υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο ;

Εδώ φαίνεται ολοφάνερα πια η διαφορά μεταξύ των «καλών» και των «κακών» υδατανθράκων.

  • Οι «καλοί» υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον οργανισμό με σταθερή ποσότητα σακχάρων που διοχετεύουν στο αίμα, και αυτό οφείλεται στην αργή διάσπασή τους. Με τον τρόπο αυτό παράγεται σταθερή ποσότητα ενέργειας που χαρίζει ευεξία στο άτομο και τα επίπεδα του σακχάρου διατηρούνται σταθερά με αποτέλεσμα να μην προκαλούνται στο άτομο κρίσεις πείνας.
  • Οι «κακοί» υδατάνθρακες προκαλούν ακραίες και απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό, να πέφτουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου και το άτομο να οδηγείται σε κρίσεις πείνας και σε αλόγιστη κατανάλωση τροφής.

 Τι είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης (G.I.) ;

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (G.I.) είναι ένας αριθμός που μας προβάλει την επι τοις εκατό αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα ύστερα από την κατανάλωση μιας ποσότητας κάποιας τροφής με περιεκτικότητα 50 γραμμαρίων υδατανθράκων σε σύγκριση με την αντίστοιχη αύξηση που θα προκαλούσαν αν καταναλώνονταν 50 γραμμάρια γλυκόζης.

 Τι είναι το Γλυκαιμικό Φορτίο (G.L.) ;

Το Γλυκαιμικό Φορτίο (G.L.) είναι ουσιαστικά ένας αριθμός που οριοθετεί την ποιότητα και την ποσότητα των υδατανθράκων που βρίσκονται σε κάθε τροφή.

 Πώς μας βοηθάει ο Γλυκαιμικός Δείκτης (G.I.) ;

O Γλυκαιμικός Δείκτης (G.I.) μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα, γλυκά και υδατάνθρακες, με τρόπο ώστε να μην πάρουμε βάρος αλλά να μπορούμε να τους απολαμβάνουμε και να μην στερούμαστε τίποτα.

Για τακτικότερη χρήση, καλό είναι να προτιμάμε τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (G.I.), αλλά δεν είναι απαραίτητο να στερούμαστε εντελώς τις άλλες τροφές. Μία στο τόσο μπορούμε να απολαύσουμε και μια τροφή με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, προσέχοντας την ποσότητα που καταναλώνουμε (π.χ. μπορούμε να φάμε την μισή μόνο μερίδα).

Ενημερωτικούς πίνακες με τον Γλυκαιμικό Δείκτη (G.I.) διαφόρων τροφίμων μπορεί να βρει ο καθένας και στο διαδίκτυο.

Γενικά Άρθρα , ,

Comments are closed.