Πώς θα προστατευθώ απ’ τον ήλιο και τι αντηλιακό να επιλέξω ;;;

Ζούμε σε μία απ’ τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, η οποία μας χαρίζει σε αφθονία τον ήλιο και τις ευεργετικές ιδιότητές του ! Είναι γνωστό όμως ότι η πολύωρη έκθεση στην ακτινοβολία του μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες και ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό μας όπως είναι :

  • η φωτογήρανση
  • η πρόκληση ερυθρότητας, ραγάδων ή ευρυαγγειών στο δέρμα μας
  • ακόμα και η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος

επομένως η χρήση αντηλιακού κατά την διάρκεια έκθεσής μας στον ήλιο κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ !sunblock-adinatisma-greece

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντηλιακό μου ;;;

Ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται σε όλα τα αντηλιακά ( SPF ) δηλώνει το βαθμό παροχής προστασίας του προϊόντος από τις βλαβερές ακτινοβολίες UVB του ηλίου. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αντηλιακά αυξημένου δείκτη προστασίας αυξάνουμε το χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορούμε να είμαστε εκτεθειμένοι σ’ αυτόν. Φυσικά το χρώμα και ο τύπος της επιδερμίδας μας καθορίζει κατά πολύ την ανεκτικότητα μας στην συγκεκριμένη ακτινοβολία !

( !!! ) : Όσο μεγάλο δείκτη προστασίας και να έχει το αντηλιακό μας, ΔΕΝ σημαίνει ότι μας επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία με τις ώρες !

Πόση ώρα πριν βγω στον ήλιο πρέπει να αλείφω το αντηλιακό μου ;;

Το προτεινόμενο διάστημα επάλειψης του αντηλιακού στο δέρμα μας υπολογίζεται από τους ειδικούς γύρω στα 20 λεπτά πριν. Τα 20 λεπτά κρίνονται ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να εισχωρήσουν τα συστατικά του προϊόντος στο δέρμα μας και να επιτευχθεί η επιθυμητή προστασία.

( !!! ) : Αν πολλαπλασιάσουμε τον δείκτη προστασίας του προϊόντος που εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μας με το χρονικό περιθώριο κατά το οποίο το δέρμα μας ‘’αντέχει’’ την ελεύθερη έκθεσή του στον ήλιο, μπορούμε να υπολογίσουμε τον συνολικό χρόνο ασφαλούς έκθεσης μας στην ηλιακή ακτινοβολία

Πρέπει να φοράω αντηλιακό ακόμα και αν απλώς κολυμπάω στην θάλασσα ;;;

Το νερό δεν είναι ικανό να φιλτράρει την ηλιακή ακτινοβολία και κατά συνέπεια να μας προστατεύσει απ’ αυτήν επομένως η χρήση αντηλιακού κρίνεται αναγκαία ακόμα και τότε.

Κρίνεται απαραίτητο να αλείφομαι με αντηλιακό ακόμα και όταν έχω μαυρίσει ;;;

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται η μη χρήση αντηλιακού. Σαφώς και η επιδερμίδα μας είναι πιο ευαίσθητη στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ακόμα τα επίπεδα μελανίνης είναι πολύ χαμηλά στο δέρμα μας, ακόμα όμως και όταν αυτά αυξηθούν δεν είμαστε ολοκληρωτικά προστατευμένοι. Ακόμα και αν η επιδερμίδα μας λοιπόν έχει μαυρίσει, δεν είναι ικανή να απορροφήσει τις ακτίνες Α του ηλίου με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ακόμα ο κίνδυνος της φωτογήρανσης.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνω την επάλειψη του αντηλιακού μου ;;;

Η συχνή ανανέωση στην επάλειψη του αντηλιακού μας κρίνεται αναγκαία, αφού ακόμα και τα προϊόντα που θεωρούνται αδιάβροχα, μετά την είσοδό μας στην θάλασσα χάνουν από 50 % – 70 % της αποτελεσματικής τους δράσης και ισχύος.

( !!! ) : Τα αντηλιακά σώματος διαφέρουν σημαντικά στην σύστασή τους σε σχέση με τα αντίστοιχα του προσώπου επομένως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται διαφορετικά προϊόντα για τις δύο περιοχές. Αν παρ’ όλα αυτά δεν κρίνεται αυτό δυνατό, είναι προτιμότερο να γίνει χρήση του αντηλιακού μας ΚΑΙ στο πρόσωπο, απ’ το να μην χρησιμοποιήσετε τίποτα.

Γενικά Άρθρα , , , , ,

Comments are closed.