Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα e- τσιγάρα ;;;

Αποτελούν την νέα μόδα στην προσπάθεια απεξάρτησης απ’ τα συμβατικά τσιγάρα, παρ’ όλα αυτά το τοπίο παραμένει αρκετά θολό σχετικά με την ασφάλεια για την υγεία των χρηστών. Τι ισχύει και τι όχι ;;;e-cigarettes-adinatisma-greece

  • Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ;

Τα e- τσιγάρα επιτρέπουν στον καπνιστή την κατανάλωση νικοτίνης χωρίς την παραγωγή καπνού. Περιέχουν υγροποιημένη νικοτίνη, άρωμα και λειτουργούν με μπαταρίες. Πιο συγκεκριμένα, ενεργοποιώντας το κουμπί του ο χρήστης εισπνέει μία ποσότητα νικοτίνης σε μορφή ατμού και ουσιαστικά παρέχει μια διαδικασία προσομοίωσης του κανονικού καπνίσματος.

( !!! ) : Ο καθηγητής Στάντον Γκλάντζ μας ενημερώνει πως με την χρήση του e- τσιγάρου έχουν παρατηρηθεί στοιχεία για πρόκληση ερεθισμού των πνευμόνων αλλά και δυσλειτουργία στην αναπνευστική λειτουργία.

  • Ποια είναι τα θετικά στοιχεία του e- τσιγάρου ;;

Πέρα απ’ το αυτονόητο γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό για την υγεία, πολλοί καπνιστές το προτιμούν λόγω του ότι μπορούν να το χρησιμοποιούν σε δημόσιους χώρους και όπου όπως είναι γνωστό ο νόμος απαγορεύει το συμβατικό. Επιπροσθέτως η μειωμένη πρόσληψη νικοτίνης που παρέχει, και πάλι σε σύγκριση με το συνηθισμένο τσιγάρο, είναι δυνατόν να αποτελέσει την λύση στην επίτευξη της μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης απεξάρτησης απ’ το κάπνισμα! Τέλος, ουσίες που έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες όπως είναι οι νιτροζαμίνες, περιέχονται σε ασύγκριτα μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα η περιεκτικότητα τους σε ένα συμβατικό τσιγάρο κινείται σε επίπεδα 3.000 – 6.500 mg ενώ αντίστοιχα στο ηλεκτρονικό σε 1 ml περιέχονται μόλις 2-12 ng (ποσότητα που περιέχεται ακόμα και στα υποκατάστατα αυτοκόλλητα κ τσίχλες νικοτίνης.)

  • Τι δείχνουν οι μελέτες όσον αφορά την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου ;;

Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες που έχουμε σχετικά μ’ αυτό είναι λίγο συγκεχυμένες. Ερευνητές σε 81 πρόσφατες μελέτες κατέληξαν ότι οι κίνδυνοι που απειλούν τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι αισθητά λιγότεροι απ’ αυτούς που επιμένουν στην χρήση των συνηθισμένων. Παρ’ όλα αυτά διατηρείται από μέρους τους επιφύλαξη ως προς τους χρήστες οι οποίοι ταυτόχρονα πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης η FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων) παρακινεί το κοινό να αναφέρει τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν παρατηρήσει στον οργανισμό τους μετά την χρήση e- τσιγάρου έτσι ώστε σταδιακά να καταλήξει η επιστήμη σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

( !!! ) : Οι καπνιστές που επιθυμούν να απαλλαγούν απ’ την εξαιρετικά βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος είναι προτιμότερο να απευθύνονται στους ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης που θα τους βοηθήσουν να εφαρμόσουν θεραπείες ώστε να επιτύχουν με απόλυτη ασφάλεια την διακοπή του καπνίσματος.

( !!! ) : Παρά την παρατηρημένη δημοτικότητα και ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε πολλές χώρες όπως την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τον Καναδά, έχει απαγορευτεί η πώλησή τους!

Γενικά Άρθρα , , , , ,

Comments are closed.