Ποτά που μας δίνουν ενέργεια … Είναι επικίνδυνα ή όχι ;

Με τις μπαταρίες γεμάτες …

Στην αγορά μπορούμε πλέον να βρούμε πάρα πολλά ποτά που προορίζονται να ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας του χρήστη και να τον τονώσουν. Αυτά είναι τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά που μας ήρθαν από την Ιαπωνία και πλέον έχουν κερδίσει μια θέση στην τσάντα του κάθε αθλούμενου.energy-drinks-adinatisma-greece

Η ιστορία του πρώτου ενεργειακού ποτού … αλλά και των μεταγενέστερων

Κάποτε, κάποια χρόνια πριν, την μεταπολεμική περίοδο είχε σημειωθεί μεγάλη έξαρση χρήσης αμφεταμινών. Την δεκαετία όμως του ’50 η χρήση τους απαγορεύθηκε πλέον με νόμο.

Οι Ιάπωνες βρήκαν έναν νέο τρόπο να εισάγουν στην αγορά ένα νέο προϊόν που θα έκανε θραύση ! Το νέο αυτό προϊόν θα ήταν καθ’όλα νόμιμο, χωρίς παράνομες εθιστικές ναρκωτικές ουσίες, και θα έδινε στον κόσμο μια μεγάλη ώθηση ενέργειας.

(!!!) : Το νέο αυτό προϊόν ήταν ένα ενεργειακό ποτό συσκευασμένο σε ένα μικρό μπουκαλάκι και έκανε την εμφάνισή του στην ιαπωνική αγορά το 1962 από την εταιρεία Taisho !

Η επιτυχία όμως του προϊόντος αυτού φυσικά δημιούργησε μια νέα αγορά, με αποτέλεσμα νέα ποτά για αύξηση των επιπέδων ενέργειας να κάνουν την εμφάνισή τους και τελικά να «κατακτήσουν» ολόκληρο τον πλανήτη.

(!!!) : Τα εξελιγμένα πλέον ενεργειακά ποτά ήταν ενισχυμένα με διάφορες βιταμίνες αλλά και με καφεΐνη που έδινε ενέργεια και ζωντάνια και καταπολεμούσε δραστικά την εξάντληση αλλά και την κόπωση.

Και ενεργειακά αναψυκτικά που «κέρδισαν» ή όχι το αγοραστικό κοινό …

Η νέα αυτή μόδα δεν άργησε να φτάσει και ως την Αμερική η οποία φυσικά δεν έμεινε αδιάφορη μπροστά στο προσοδοφόρο αυτό προϊόν.

(!!!) : Ένας χημικός λοιπόν από το Σικάγο κατάφερε να φτιάξει το 1949 ένα αναψυκτικό, το οποίο εμπλούτισε επίσης με βιταμίνες αλλά και με κάποια δόση καφεΐνης. Το αναψυκτικό αυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα αν και δεν κατάφερε να σαρώσει την αγορά.

Μετά από αρκετά χρόνια, την δεκαετία του ’80, ήρθε το προϊόν που θα κέρδιζε το καταναλωτικό κοινό και θα σάρωνε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελώντας σήμερα έναν κολοσσό, μια εταιρεία μεγαθήριο, η Coca – Cola έβγαλε το δικό της ενεργειακό αναψυκτικό το οποίο θα περιείχε τη διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα.

Red Bull : Το ενεργειακό ποτό του σήμερα

Το Red Bull είναι το ανθρακούχο ενεργειακό ποτό της εποχής μας, με προσθήκη ζάχαρης και καφεΐνης, αλλά και με ταυρίνη ! Το Red Bull αποτελεί την νέα έκδοση ενός παλιότερου ενεργειακού ποτού, του Krating Daeng.

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να βλάψουν την υγεία ;;;

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ποσότητα καφεΐνης και σίγουρα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται και μάλιστα ανεξέλεγκτα από παιδιά !

Αδυνάτισμα ,

Comments are closed.