Ποιο είναι το σωστό αποσμητικό ;;;

«Υπάρχει άραγε το κατάλληλο αποσμητικό για τις δικές μου ανάγκες ;»

«Είναι το αποσμητικό μου κατάλληλο για εμένα … και κατάλληλο για χρήση γενικότερα ;»

«Τι πρέπει να γνωρίζω για τα αποσμητικά και τι να προσέχω όταν επιλέγω ένα ;»

«Τι πρέπει να προτιμώ και τι να αποφεύγω ;»

kalitero-aposmitiko

Πολλές φορές δε δίνουμε στην επιλογή του αποσμητικού μας την πρέπουσα προσοχή, και αυτό συμβαίνει είτε από έλλειψη χρόνου, είτε από άγνοια, είτε και από βιασύνη, με αποτέλεσμα όμως να αγοράζουμε προϊόντα που είτε δεν είναι κατάλληλα για εμάς είτε δεν είναι κατάλληλα γενικώς !

Ας ξεκινήσουμε όμως από την πηγή του προβλήματος, που είναι η εφίδρωση ! Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι κατά πολύ αυξημένη, το πρόβλημα της εφίδρωσης είναι πολύ πιο έντονο !

Είναι όμως η δυσάρεστη μυρωδιά αποτέλεσμα του ιδρώτα ή ευθύνονται άλλοι παράγοντες ; 

Η αλήθεια είναι πως ο ιδρώτας είναι εντελώς άοσμος ! Η δυσάρεστη οσμή που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με τον ιδρώτα και που συνεχώς προσπαθούμε να την καλύψουμε με τα διάφορα ειδικά προϊόντα (αποσμητικά ή προϊόντα κατά της εφίδρωσης), ευθύνεται σε κάποια βακτήρια που υπάρχουν, ζουν και αναπτύσσονται επάνω στο δέρμα, και μεταβολίζοντας τα λιπαρά οξέα και τις πρωτεΐνες του ιδρώτα μας, προκαλούν τη γνωστή οσμή !

 Τι θα πρέπει να προσέχω αγοράζοντας αποσμητικό ;

  • Τα περιεχόμενα του αποσμητικού προϊόντος που επιλέγω !

Υπάρχουν αρκετά προϊόντα στο εμπόριο που περιέχουν επιβλαβείς και επικίνδυνες χημικές ουσίες μέσα στη σύνθεσή τους ! Για παράδειγμα, μια τέτοια ουσία που θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της, είναι το χλωριούχο αργίλιο.

Επίσης, λόγω της σύστασής τους, πολλά αποσμητικά μπορεί να προκαλέσουν ήπιους ή και πιο έντονους ερεθισμούς στο δέρμα ή ακόμα και ισχυρό αλλεργικό επεισόδιο ! Αν κατά τη χρήση κάποιου προϊόντος διαπιστώσετε ερεθισμό, φαγούρα, τσούξιμο ή κάποια άλλη δυσάρεστη παρενέργεια, διακόψτε τη χρήση του προϊόντος και αν δεν υποχωρήσει επισκεφτείτε έναν δερματολόγο !

  • Να αποφεύγω προϊόντα που περιέχουν αλκόολ στη σύστασή τους !

Ειδικά τα περισσότερα αποσμητικά σε μορφή σπρέυ, αλλά και μερικά σε μορφή roll-on, περιέχουν στη σύστασή τους και αλκοόλ.  Το αλκόολ χαρίζει μια αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς κατά την εφαρμογή του, ενώ παρουσιάζει το πλεονέκτημα να στεγνώνει πολύ γρήγορα. Τα αποσμητικά περιέχουν αλουμίνιο, το οποίο όμως, διαλύεται στο αλκοόλ και μετά μπορεί να δημιουργήσει (ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στο δέρμα ή αλλεργίες) περιστατικά δερματίτιδας ή αλλεργικό κοκκίωμα στην μασχάλη.

  • Να αποφεύγω αποσμητικά που περιέχουν τα λεγόμενα parabens !

Τα parabens είναι χημικές ενώσεις και μάλιστα πιο συγκεκριμένα ενώσεις αργιλίου που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κοσμετολογία. Δυστυχώς, οι τοξικές αυτές ενώσεις μπορούν να απορροφηθούν από τον μαστό και όπως δηλώνουν πολλές έρευνες κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται και για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού.

  • Να προτιμώ αποσμητικά προϊόντα και όχι προϊόντα κατά της εφίδρωσης !

Πιο συγκεκριμένα, και για να μπορέσει να γίνει κατανοητή η διαφορά των δύο αυτών προϊόντων, όταν αναφερόμαστε σε προϊόντα αποσμητικά εννοούμε αυτά με την αναγραφή “deodorant” , ενώ όταν αναφερόμαστε σε προϊόντα κατά της εφίδρωσης εννούμε εκείνα με την αναγραφή “antiperspirant” !

Τα δε πρώτα προϊόντα καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν την δυσάρεστη οσμή κατά την εφίδρωση, ενώ τα δεύτερα φράσσουν τους πόρους αποτρέποντας την εφίδρωση ! Με τον τρόπο όμως αυτό όλες οι τοξίνες εγκλωβίζονται μέσα και δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό. Παράλληλα, ο οργανισμός που χρειάζεται τον ιδρώτα για να μπορέσει να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, κλονίζεται !

 Σημείωση !

Η έντονη εφίδρωση πολλές φορές οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά λίπους που έχουμε στο σώμα μας και στο μεγάλο σωματικό βάρος ! Κατορθώνοντας να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος θα καταφέρετε να ελέγξετε και το πόβλημα της εφίδρωσης !

Γενικά Άρθρα , , ,

Comments are closed.