Παχυσαρκία και σωματικοί πόνοι

Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές ασθένειες του οργανισμού και είναι υπεύθυνη και για την καταπόνηση των αρθρώσεων, καθώς και για τον πόνο πολλών μελών του σώματος. Το μυοσκελετικό σύστημα καταπονείται και φθείρεται δημιουργώντας έτσι δυσκινησία και δυσλειτουργία. Προς αποφυγή του πόνου ο πάσχων οργανισμός αποφεύγει την κίνηση, με αποτέλεσμα μακροπροθεσμα την επιδείνωση ακόμα παραπάνω του μυοσκελετικού συστήματος.

Ο πόνος λόγω παραπάνω αποθηκευμενου λίπους στον οργανισμό εμφανίζεται κυρίως στην μέση, στη ράχη, στα γόνατα, στους αστραγάλους και στα χέρια. Η υπερπροσπάθεια που καταβάλλει ο οργανισμός για τη μεταφορά του παραπανίσιου φορτίου που έχει αποθηκευμένο επάνω του δημιουργεί φλεγμονές, οι οποίες είναι αυτές που ευθύνονται για το οξύ αίσθημα του πόνου.

Οι γιατροί καθημερινά όλο και περισσότερο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές για τον οργανισμό συνέπειες της παχυσαρκίας. Τα ποσοστά των υπέρβαρων ή παχύσαρκων όμως ατόμων ανά τον κόσμο ολοένα και αυξάνονται. Γονείς αλλά και παιδιά θα πρέπει πια να ενημερώνονται για τα προβλήματα που δημιουργεί η παχυσαρκία, καθώς επίση θα πρέπει από μικρή ηλικία να μυηθούν σε έναν σωστό τρόπο διατροφής και γενικότερα ζωής. Η πρόληψη και η γνώση και ενημέρωση για το πρόβλημα θα περιορίσουν την «μάστιγα» της παχυσαρκίας.

Οι πιο απλές συμβουλές για τον περιορισμό και την πρόληψη των επαναλαμβανομένων πόνων είναι οι εξής :

  • Μείωση του σωματικού βάρους
  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Σωστή στάση σώματος
  • Αποφυγή συνεχώς της ίδιας στάσης σώματος
  • Αποφυγή άγχους και ψυχολογικού στρες
  • Αποφυγή ψηλοτάκουνων παπουτσιών

Η συμβουλή ενός ειδικού γιατρού καθώς και ενός διατροφολόγου μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη και ασφαλή μείωση του σωματικού σας βάρους και παράλληλα με ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών να ενισχύσουν τη σωστή στάση του σώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αποτέλεσμα από διάφορες ιατρικές έρευνες που καταδεικνύει άμεση σχέση παχυσαρκίας και πιθανότητας ρήξης μηνίσκου. Η συγκεκριμένη έρευνα εμφάνισε πως και τα δύο φύλα εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ρήξη μηνίσκου όσο πιο μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) έχουν. Τα γόνατα, οι μηνίσκοι, οι αρθρώσεις και οι χόνδροι είναι γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου και με την αύξηση της ηλικίας φθείρονται και δημιουργούν πόνους. Το υπερβολικό όμως βάρος επιδεινώνει την κατάσταση και επιταχύνει τη διαδικασία της φθοράς, δημιουργώντας ακόμα και κινητικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Αδυνάτισμα

Comments are closed.