Παιδάκια … με φακίδες !

Και η Πίπη η Φακιδομύτη … ήταν απλά ένα παραμύθι ;;;

Στην πραγματικότητα ΚΑΝΕΝΑ παιδάκι δε γεννιέται με φακιδούλες ! Τα μωράκια γεννιούνται αψεγάδιαστα, ενώ σε ορισμένα πιο ευαίσθητα μωράκιαοι φακιδούλες εμφανίζονται σχεδόν αμέσως με την έκθεσή τους στον ήλιο.φακιδες-adinatisma-greece

Τα μικρά αυτά σημαδάκια καφέ χρώματος που φέρουν στην επιδερμίδα τους (και που πολύς κόσμος πίστευε και πιστεύει ακόμα πως είναι απόλυτα φυσιολογικά ειδικά για παιδάκια με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, με μπλε ή πράσινα μάτια ή με κόκκινα μαλλάκια) είναι μια αντίδραση του οργανισμού στην έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο !

(!!!) : Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιο γοητευτικό σημάδι αλλά για την προειδοποίηση του οργανισμού ότι η επιδερμίδα του παιδιού αυτού παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία και χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή !

Φακίδες : Γοητεία ή ανεπανόρθωτη βλάβη ;;;

Τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο απλά. Η πολυπλοκότητα αυτή του συγκεκριμένου θέματος έγκειται στο γεγονός πως όντως οι φακίδες δεν είναι απλά ένα αθώο σημαδάκι …

(!!!) : Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φακίδες, είναι πραγματικά μια βλάβη που προκαλείται στην επιδερμίδα από την έκθεσή της στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, και μάλιστα άλλες φορές από υπερβολική έκθεση ενώ άλλες από απειροελάχιστη !

Είναι λοιπόν εξίσου σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως δεν παίζει πάντα ρόλο το ΠΟΣΟ αλλά το ΓΙΑΤΙ ! Έτσι, μπορούμε να πούμε, πως δεν είναι πάντοτε η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ο λόγος εμφάνισης φακίδων, αλλά η ίδια η ευαισθησία της επιδερμίδας που με αυτό τον τρόπο φανερώνει την αδυναμία της να ανταπεξέλθει και την επικινδυνότητα που παρουσιάζει η έκθεσή της στην υπεριώδη ακτινοβολία.

(!!!) : Θα πρέπει λοιπόν ΚΑΘΕ μητέρα με παιδί με φακίδες να φροντίζει για την τακτική του εξέταση από κάποιον ειδικό γιατρό ή δερματολόγο, καθώς επίσης και για την προστασία του με την χρήση ειδικών αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF 30 ή και ακόμα μεγαλύτερο !

Είναι οι φακίδες σημάδι καρκίνου του δέρματος ;;;

(!!!) : Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οι φακίδες εμφανίζονται στο παιδάκι από την ηλικία περίπου των 2 ετών και έπειτα.

Πολλές φορές οφείλονται σε λόγους κληρονομικότητας και συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά ή ανοιχτόχρωμα μάτια.

Κατά την έκθεσή τους στον ήλιο τείνουν να αυξάνουν και το μέγεθος αλλά και τον αριθμό τους και για τον λόγο αυτό η προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο θα πρέπει να γίνεται ΟΧΙ ΜΟΝΟ κατά τους θερινούς μήνες αλλά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου !

(!!!) : Τα παιδιά αυτή παρουσιάζουν προβληματική λειτουργία της μελανίνης με αποτέλεσμα η επιδερμίδα τους να μην προστατεύεται με τον τρόπο που θα έπρεπε !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΟΧΙ ! Οι φακίδες δεν είναι ακριβώς ένδειξη καρκίνου αλλά θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως «προάγγελο» αφού ουσιαστικά μας υπενθυμίζουν την ευαισθησία και τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχει το παιδί αυτό με την μη προσεκτική έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία (άμεση ή έμμεση, χειμώνα ή καλοκαίρι) !

Γενικά Άρθρα , , , ,

Comments are closed.