Πάρε έναν υπνάκο ! … Νέα μόδα ή επιστημονική συμβουλή ;

Είναι γεγονός πως πλέον οι ζωές όλων στην καθημερινότητα «αγγίζουν στο κόκκινο». Άνδρες και γυναίκες τρέχουν καθημερινά να προλάβουν ένα σωρό από υποχρεώσεις και πράγματα μέσα στις ώρες της ημέρας, οι οποίες πολύ συχνά φαντάζουν πολύ λίγες για να χωρέσουν όλα όσα πρέπει να πραγματοποιηθούν ! Το στρες κυριαρχεί τη ζωή όλων πλέον και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι και ο ύπνος.υπνάκος

Πολλοί άνθρωποι πια, λόγω των ατελείωτων υποχρεώσεων και του μεγάλου άγχους, παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου. Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με έρευνες και με πόρισμα του National Sleep Foundation (δηλαδή του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου στην Αμερική), αυτές που παρουσιάζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι γυναίκες.

Τα συμπτώματα :

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο. Ο ύπνος είναι πλέον διακεκομμένος, με μεγάλα διαστήματα αϋπνίας στη διάρκεια της νύχτας.

Επιπροσθέτως, την ακόλουθη ημέρα χαρακτηρίζει μεγάλη κούραση και εξάντληση, η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Όπως προαναφέραμε, αν και συμπτώματα προβληματικού ύπνου μπορούν να παρατηρηθούν και στα δύο φύλα, ωστόσο οι γυναίκες φαίνεται να κρατούν τα σκήπτρα με συντριπτικό ποσοστό έναντι των ανδρών.

Η άποψη των επιστημόνων

Μετά από έρευνες σχετικά με τη δυσάρεστη αυτή παρενέργεια του άγχους, οι επιστήμονες και οι ειδικοί, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως μια λύση θα μπορούσε να είναι ένας μικρός υπνάκος στη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμα και 15 λεπτά ενός χαλαρού υπνάκου θα μπορούσε να είναι σωτήρια για τον καταπονημένο οργανισμό. Αν και φυσικά, ένας 15λεπτος ύπνος δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τον χαμμένο ωφέλιμο βραδινό ύπνο, εντούτοις αποτελεί μια λύση ανάγκης με απτά αποτελέσματα επί του οργανισμού.

Νέα έρευνα σχετικά με την επίδραση ενός «υπνάκου» στον οργανισμό

Σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα που διεξήχθει από το US Department of Veterans Affairs Medical Center και δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο του 2012, διαπιστώθηκε πως μόλις 8,4 λεπτά ύπνου μέσα στην διάρκεια της ημέρας (μεσημέρι ή απόγευμα) μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το βαθμό εγρήγορσης του ατόμου αλλά και τη γνωστική του λειτουργία.

Εξοικονομώντας λοιπόν 10 με 15 λεπτά μέσα στην ημέρα για έναν σύντομο υπνάκο, μπορεί ο καθένας να ξεκουράσει τον οργανισμό του και να τροφοδοτήσει και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, δίνοντας έτσι μια ώθηση στον οργανισμό που επιβαρύνεται από την έλλειψη του βραδινού ύπνου ή την κακή ποιότητα αυτού.

Συμπέρασμα :

Ένας υπνάκος μέσα στην ημέρα δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και σκοπιμότητα, αφού μπορεί να αποτελέσει την «ανάσα που θα σας κρατήσει στη ζωή» για να ανταπεξέλθετε στην βεβαρυμένη και απαιτητική καθημερινότητα.

Τα στάδια του ύπνου και η σημασία τους

Ο ύπνος, όπως σίγουρα έχετε παρατηρήσει και από τον εαυτό σας, δεν είναι μονοδιάστατος. Αντιθέτως έρχεται σταδιακά και χωρίζεται σε 5 βασικά στάδια ! Τα στάδια αυτά αντιπροσωπεύουν την σταδιακή και προοδευτική χαλάρωση του εγκεφάλου μέχρι τον βαθύ ύπνο.

Τα δύο πρώτα στάδια του ύπνου είναι χαρακτηριστικά ελαφρύτερα και ιδιαίτερα αναζωογονητικά. Ο πολύ σύντομος μεσημεριανός ύπνος υπάγεται στα στάδια αυτά. Ο εγκέφαλος δεν έχει χαλαρώσει τελείως αλλά βρίσκεται σε σχετική εγρήγορση. Ωστόσο τα λίγα αυτά λεπτά ξεκουράζουν σώμα και πνεύμα.

Ο μεσημεριανός αυτός ύπνος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 30 λεπτά γιατί τα αποτελέσματά του τότε μπορεί να είναι τα αντίστροφα και αντί για ενέργεια και πνευματική εγρήγορση να δώσει νωθρότητα και επιπλέον κούραση.

Ο 10λεπτος μεσημεριανός ύπνος επιφέρει ενέργεια που μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ώρες, χρόνος υπερ-αρκετός για την επίτευξη των καθημερινών υποχρεώσεων.

Γενικά Άρθρα

Comments are closed.